Kaip neapsirikti renkantis substratus

Substratu vadiname dirbtinai augalams paruoštą mišinį. Jis yra sudarytas iš penkių komponentų: vandens, mineralinių medžiagų, organinių medžiagų ir dirvožemio. Specialistai pataria, ką svarbu žinoti renkantis šį produktą.

Substratų pasirinkimas daigų auginimui

Dr. Julė Jankauskienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro filialo, Sodininkystės ir daržininkystės instituto specialistė pataria, jog substratas daigų auginimui turi būti tinkamo rūgštumo ir jame turi būti optimalus maisto medžiagų kiekis. Daigų auginimui geriausiai tinka aukštutinio tipo durpės. Daržovių daigų auginimui geriausiai naudoti jau paruoštus durpių substratus (specializuotus arba universalius), t.y. nurūgštintus, su trąšomis.

„Šiuo metu yra didelis paruoštų substratų pasirinkimas daigų bei augalų auginimui. Daigų auginimui pasirinkite smulkesnės struktūros (0-20 mm) substratą. Jei auginsite įvairių daigų ir nedaug, pasirinkite universalų durpių substratą daržovių ir gėlių auginimui. Prieš naudodami paruoštų durpių substratą, paskleiskite jį, kad prasivėdintų, ypač jei durpės per drėgnos. Jei jos nėra drėgnos, labai svarbu tinkamai jas sudrėkinti“, – teigia Julė Jankauskienė.

Sudrėkinti yra būtina dėl to, kad tuomet suaktyvėja mikroorganizmų veikla, amoniakinis azotas, kurio perteklius kenksmingas daigams, virsta nitratiniu. Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės. Tuomet yra nemaža galimybė įnešti ligų sukėlėjus bei kenksmingas medžiagas augalų augimui. Durpes galima maišyti tik su kitu steriliu substratu, pavyzdžiui, smėliu (jis turi būti kaitintas), perlitu ir kt. Tokie mišiniai pasižymi didesne aeracija bei geresniu pralaidumu bei imlumu vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės. Optimalus substrato rūgštumas daigams – 6,0-6,6.

Dauguma specialistų teigia, kad substratai geriau negu žemė. Žinoma, kartais pasitaiko, kad net naudojant substratus, daigai neišauga. Tačiau J. Jankauskienė pataria nekaltinti dėl to substratų: „Dažniausiai tai nulemia nekokybiškos sėklos. Kiti svarbūs aspektai – temperatūra ir drėgmė“.

Pasak UAB agrofirmos „Sėklos“ produkto vadovės Jurgitos Blužaitės daigams auginti galima naudoti ne tik substratus, tačiau ir gruntus, kompostinę žemę arba, pavyzdžiui, mišinius su biohumusu („Biohumus & Soil” daigams ir gėlėms), kurie pasižymi ilgiau išliekančiu trąšumu.

Substratų ypatumai

Jurgita Blužaitė pataria, jog renkantis substratą reikėtų atkreipti dėmesį į jo paskirtį, kadangi substratai skiriasi ne tik naudojamų durpių frakcija, trąšų ir kitų maistinių medžiagų kiekiu, tačiau ir rūgštingumu (pH), pavyzdžiui, jei pomidorus reikia sėti ir auginti 5,5-6 pH substrate, tai, pavyzdžiui, šilauoges – 3,5-4 pH, nes jos yra rūgščiamėgiai augalai.

Tiesa, dabar vis dažniau naudojamas ne tik durpių substratas, bet ir iš kokoso plaušų gaminami arba jais pagerinti substratai. Tačiau, pavyzdžiui, paprikas, pomidorus, baklažanus geriausia auginti polimeriniuose ar durpiniuose vazonėliuose, pripildytuose durpių substrato.

Ar substratas yra kokybiškas, liaudyje paplitęs patikrinimo būdas: substratą suspaudus saujoje ir vėl atgniaužus, jis nesušoka į gumuliuką, o išlieka birus. Tačiau J. Blužaitė tam nepritaria: „Tai nevisiškai teisingas būdas, nes priklauso nuo substrato drėgnumo. Jei tai bus standartinis iki 65 proc. drėgnumas – tuomet toks variantas tinkamas. Jei daugiau, tai jis tikrai sušoks į gumuliuką, nes bus tiesiog per šlapias.“

Specialistės teigimu geriausi substratai yra tie, kurie parduodami specializuotose parduotuvėse. Tiesa, substratų kokybė priklauso nuo durpės, kas jau aptarta straipsnio pradžioje.

Ir visgi, skaitytojams dažnai kyla klausimas, ar galima apsieiti be substratų? „Nelabai, nes sėkloms sėti reikia naudoti labai smulkios frakcijos durpių substratus (0-10 mm), kad sėkla galėtų laisvai šaknytis. Sodo žemė ar kitas dirvožemis gali būti tam per sunkus. Persodinti daigą jau galima į gerą sodo žemę, bet taip pat geriau naudoti gruntus, kompostą, nebent tai yra sėklos, kurias galima sėti tiesiai į dirvą (agurkai ir kt.)“, – pataria Jurgita Blužaitė.

Užsakymo nr.: PT_64122990

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis