Kaip išsaugoti obuolius iki pavasario

(1)

Gausus obuolių derlius – didelis džiaugsmas, vaikštai, gėriesi vaisių nusvertomis obelų šakomis. Tuo pat metu galvoje ims suktis mintis – kaip išsaugoti šį gėrį iki kito derliaus. Žinant vieną kitą gudrybę, tai visiškai įmanoma.

Pasirodo, paruošti obuolius žiemai – ne taip jau paprasta. Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo – sudėjai gražius obuolius į dėžes, ir viskas... Tačiau tam, kad obuoliai išbūtų visą žiemą iki pavasario švieži ir gražūs, būtina žinoti tris paslaptis.


Kaip teisingai skinti obuolius nuo medžio


Jei norite natūraliai laikyti obuolius žiemą, jau nuo skynimo momento reikia elgtis tinkamai, nes jau nuo skynimo priklauso, kiek obuoliai išbus žiemą.

-Obuoliai skinami tada, kai vos pradeda kristi nuo obels sunokę obuoliai – po 5-6 per parą.

-Obuoliai skinami tik sausu oru.

-Nenuskinkite kotelio.

-Nenutrinkite nuo obuolių natūralaus vaškinio sluoksnio.

-Nuskintų obuolių nemeskite į dėžę, gražiai sudėkite į jiems skirtus krepšius ar dėžes.

-Kad skinant netraumuotumėte vaisių, pradėkite skinti nuo apatinių šakų link viršutinių.


Kaip surūšiuoti


Nepatyrę sodininkai nuskina obuolius, sudeda į dėžes ir tą pačią dieną suneša į rūsį žiemai. O tai – klaida. Nunešti obuolius į šaltą vietą – gerai, tik neilgam. Prieš rūšiuojant obuolius iš tiesų geriau palaikyti juos 2 – 3 savaites vėsioje vietoje, kada pasirodytų galimų defektų požymiai. Bet paskui reikia štai ką padaryti:

-Obuolius reikia perrinkti, atrinkti tik sveikus vaisius, neturinčius mechaninių pažeidimų, geriausia – su koteliais.

-Obuolių rūšis žiemai geriausia atskirti.

-Obuolius geriausia sudėti pagal dydį: atskirai didelius, vidutinius ir mažus.

-Nereikia obuolių plauti ar trinti.


Kaip laikyti obuolius žiemą


Sudėkite obuolius koteliais aukštyn (jei koteliai labai ilgi ir braižo kitų obuolių odelę, reikia patrumpinti) vien ar dviem sluoksniais, kad žiemą būtų patogu stebėti. Obuolių nereikia niekuo atskirti. Galima sudėti ir daugiau sluoksnių – visą krepšį, dėžę, tačiau toks laikymo būdas – mažiausiai patikimas, nes atsiradus vos vienam puvimo židiniui, procesas greitai išplis. Jei sudėjote obuolius keliais sluoksniais, reikės dažnai patikrinti, ar nepūna.


Vyniojimas į popierių


Kiekvieną obuolį suvyniokite į popierių ar į servetėlę, sudėkite eilėmis į dėžę ar krepšį koteliais aukštyn. Šis būdas labai patikimas, jei visi obuoliai tikrai sveiki.


Užbėrimas smėliu


Ant dėžės dugno paberkite 3 cm sluoksnį smėlio su trupučiu pelenų. Ant smėlio sudėkite obuolius, kad jie vienas su kitu nesiliestų, tada užberkite smėliu su pelenais. Ant viršaus tokiu būdu uždėkite dar 2 – 3 obuolių sluoksnius. Sluoksniuoti galima ne tik smėliu, bet ir bet kokiomis sausomis, biriomis medžiagomis – grikių lukštais, svogūnų lukštais, durpėmis, pjuvenomis, samanomis, medžių lapais.


Vienas su kitu nesiliečiantys obuoliai puikiai peržiemoja, net pavasarį išbūna. Saugojimo ilgumą lemia rūšies ypatumai.


Polietileno maišeliuose


Patikimas ir obuolių laikymas maišeliuose. Reikia sudėti į maišelį 2 – 4 kg vienos rūšies obuolių, užrišti maišelį, o jame įpjauti 4 – 5 skylute, kad vėdintųsi. Laikyti esant nuo vieno laipsnio šalčio iki vieno laipsnio šilumos.


Keli sodininkų patarimai


Smėlio, kuriuos apibarstoma prieš žiemą, drėgnumas neturi viršyti 5 proc., antraip obuoliai gali pradėti gesti.

Obuolių sluoksniavimas su šiaudais nėra geras pasirinkimas, nes obuoliai įgauna prasto kvapo.

Galima padaryti pertvaras obuoliams savomis rankomis, iš kartono – įpjaukite lakštus ir sumaukite, bus kvadratukai obuoliams sudėti.

Prieš užkasant į žemę maišelius su obuoliais, galima perrišti juos virvelėmis, o galus palikti išorėje ir pririšti prie pagaliukų. Paskui beliks patraukti už virvelės, ir ištrauksite maišelį į paviršių.

Tam, kad skinant nuo medžio obuolių nesužalotumėte, paėmę į delną obuolį pasukite kartu su koteliu – obuolys lengvai atsiskirs nuo šakelės.

Prastai išsilaiko obuoliai, jei persistengėte tręšdami obelis trąšomis.

Obuolių nokimo laiku nereikėtų laistyti obelų, tada obuoliai prasčiau išsilaiko žiemą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis