Ką sodinti sode, kad jame skraidytų drugeliai

Vienas iš gražiausių vaikystės prisiminimų – vasarojant kaime pas močiutę, bėgti laukais paskui spalvingus drugelius. Dabar miestiečiai drugelius gali pamatyti gana retai, paprastai tik, kai pavyksta ištrūkti už miesto.

Drugeliams tinkami medžiai ir krūmai


Drugelių sodo neįmanoma įrengti be medžių ir krūmą, nes būtent lapuočiai, pavyzdžiui, beržas (Betula), uosis (Fraxinus), ąžuolas (Quercus), gluosnis (Salix), liepa (Tilia), vinkšna, guoba (Ulmus) yra daugumos drugelių vikšrų mitybos šaltinis. Jei sode ar netoli jo nebus šių medžių, drugelių užveisti nepavyks.


Ne visuose soduose yra vietos dideliems medžiams, tačiau labai norint, galima ir juose apgyvendinti drugelius – pavyzdžiui, pasodinant mažesnius vaismedžius ar krūmus. Gudobelė (Crateaegus), slyva (Prunus), vyšnia (Cerasus), ieva (Padus), lazdynas (Corylus) ir uogų krūmai – avietės (Rubus), serbentai (Ribes), šilauogės ir vaivorai (Vaccinium) užtikrina pakankamą mitybą kai kurių rūšių drugelių vikšrams. Sodindami vaismedžius ir vaiskrūmius nepamirškite, kad siekiant sode užtikrinti gamtos įvairovę, teks apsieiti be insekticidų, o tokių kenkėjų, kaip obeliniai žiedgraužiai, vapsvos ir vyšninės muselės lervas reikės naikinti aplinkai draugiškomis biologinėmis priemonėmis ir mechaniniais metodais.


Medžiai ir krūmai traukia ne tik vikšrus. Išsiritę drugeliai mielai vaišinasi vaismedžių žiedų nektaru.


Jei sode užveisite blindžių (Salix carpea), žydėjimo metu nektaro pilni jų kačiukai pritrauks ne tik bites ir kamanes, bei ir pirmuosius pavasarį nubudusius drugelius. 


Užsienio literatūroje, kaip drugeliams tinkami nektaro kupini augalai, minimos alyvos, tačiau mūsų kraštuose daug drugelių alyvose regėti netenka, nebent kokį kopūstinį baltuką ar dilgėlinuką. Tačiau alyvos yra gražus ir kvapnus krūmas, be kurio sode neišsiversi. O štai kai žydi paprastoji budlėja (Buddleia davidii), virš jos plevena pulkai drugelių. Šis iš užjūrių pas mus atgabentas krūmas sunkiai ištveria žiemą, praktiškai kiekvieną žiemą nušąla, tačiau pavasarį atauga, o antrą vasaros pusę pradeda žydėti. Žydėjimo metu krūmai privilioja tuntus drugelių – ne veltui angliškai šis augalas vadinasi butterfly bush arba drugelių krūmas. Drugeliams tinka ir kiti žydintys krūmai – jazminas (Philadelphus), veigelė (Weigela), kanadinis cersis (Cercis canadensis), vakarinis galvožis (Cephalanthus occidentalis), lindera (Lindera benzoin).


Įrenginėjant specialiai drugeliams skirtą nektarinių augalų lysvę, iš daugiamečių augalų įvairovės reikėtų išsirinkti tokius, kuriuos mėgsta drugeliai. Labiausiai žinomi iš jų yra flioksai (phlox), dieninės lelijos (hemerocallis), astrai (Aster). Šių gėlių yra tiek įvairiausių įdomių rūšių, kad vien iš jų galima suformuoti įspūdingą drugelių lysvę. Tačiau jei norite daugiau įvairovės ir spalvų, galite pasodinti ir kitų daugiamečių augalų. Drugeliai mėgsta ežiuolę (echinaceae), pastaraisiais metais išvesta labai daug gražių šio augalo veislių – „Alba“, „Cleopatra“, „Hot Lava“, „Hot Papaya“, „Marmelade“, „Mac'n'Cheese“, „Primadonna“, „Rubinstern“, „White Swan“ ir kt. Lysvę oranžiniais žiedais papuoš gumbinis klemalis (asclepias tuberosa), kurį anglakalbiai vadina buterfly weed arba drugelių piktžolė. Drugelių lysvėje taip pat tiks stambiažiedė gailiardija (gailardia grandiflora), liatris varpotasis (liatris spicata), puošnusis šilokas (Sedum spectabilis), žėrinčioji rudbekija (rudbeckia fulgida), kemeras (eupatorium), koreopsis (coreopsis), rykštenė (solidago). Jei įmanoma, daugiamečių augalų lysvėje reikėtų rasti vietos kvapiajai vakarutei (hesperis matronalis), kuri patiks ne tik drugeliams, bet ir bus puikus maistas jų vikšrams, bei raktažolei (primula).


Jei neturite vietos naujai gėlių lysvei, tarp turimų augalų galite pasodinti drugeliams tinkamų vienmečių gėlių. Iš esmės, drugeliams patinka bet kokios nektaro turinčios vienmetės gėlės, tačiau kai kurias iš jų jie vertina labiau, pavyzdžiui, gvaizdūnę (zinnia), plaukuotąją rudbekiją (Rudbeckia hirta), kosmėją (cosmos), kleomę (Cleome), pajūrinę lobuliariją (Lobularia maritima), serentį (Tagete), kvapųjį tabaką (Nicotiana alata), saulėgrąžą (Helianthus annus), medetką (Calendula), didįjį žioveinį (Antirrhinum majus). Dar vienas vienmetis augalas, didžioji nasturtė (Tropaeolum majus), itin džiugina baltukų vikšrus, kurie mielai skanauja sultingus nasturtės lapus.


Drugeliams patiks vazonuose pasodintos petunijos (petunia). Taip pat drugelius džiugina heliotropai (Heliotropium arborescens) ir amerikinė lantana (Lantana camara), virš kurių paprastai plevena ištisi debesys drugelių.

Tačiau daugiausiai drugelių galima pamatyti prieskoninių augalų darželyje. Ypač mūsiškiams drugeliams patinka iš kitų šalių atgabentos prieskoninės žolės, tokios kaip raudonoji monarda (monarda didyma) ir levanda (lavandula angustifolia). Joks nektaro mėgėjas nesugeba atsispirti puikiesiems monardos žiedams ir mėlyniems levandos žiedeliams, taip pat ir raudonėlio (Origanum vulgare) bei čiobrelio (Thymus) žiedams. Drugelius vilioja bei nektaro paragauti kviečia ir žydri agurklės (Borago officinalis) žiedai bei juozažolės (hyssopus officinalis) kuokelės. Drugelių rojuje – svaigiai kvepiančiame prieskonių darželyje – gerai jausis ir vikšrai, jei neužmiršite jų mėgstamų augalų: krapų, garstyčių, petražolių, anyžių ir kt. 


Švelnūs pavasarinių raktažolių lapeliai tiks ne tik salotoms, bet ir privilios drugelius. Savo sode užtikrinę drugeliams tinkamas sąlygas, galėsite ne tik džiaugtis spalvotais skraiduoliais, bet ir prisidėsite prie gamtos įvairovės išsaugojimo pasaulyje. Be to, tapsite biologinės žemdirbystės propaguotojais, nes drugelius prisivilioti galima tik nenaudojant pesticidų. Jūsų sodas bus ne tik gražus pažiūrėti, bet ir kupinas gyvybės, džiaugsmo, unikalus – toks, kokį sugeba sukurti tik gamta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis