Ką reikia žinoti renkantis sėklas

Nenumaldomai artėja pavasaris ir metas, kai imsime sodinti. Svarbiausias žingsnis šiame etape – sėklų pasirinkimas. Kadangi dar turite šiek tiek laiko, susidarykite sąrašą, ką norite auginti šiais metais.

Neapgalvoti sprendimai

Sąrašo susidarymas yra svarbus dėl to, kad išvengtumėme nereikalingų išlaidų pirkdami sėklas tų augalų, kurių visgi nesodinsite. Kita klaida – sėklų pirkimas bet kokioje parduotuvėje. Tai patartina daryti specializuotose parduotuvėse. Jose ne tik galite tikėtis specialisto konsultacijos, bet ir bendraminčių diskusijos ir patarimo, kurie dalinami veltui.

Labai svarbu perkant sėklas peržiūrėti ir skaityti etiketę. Ant jos galite rasti siuntos numerį, informaciją apie augalo rūšį, veislę, galiojimo laiką. Kita gudrybė, apžiūrėkite ar šios sėklos yra beicuotos. Tokios sėklos yra atsparesnės ligoms, kenkėjams. Tai ypač svarbu renkantis morkų sėklas, dažnas gali pasakyti, kad spalvotos morkų sėklos nulems gausesnį derlių.

Sėklų rūšys

Tikslaus sėjimo sėklos. Šios sėklos yra skirstomos į grupes pagal skirtingų dydžių intervalus. Šios sėklos yra vienodo dydžio, dažniausiai parduodamos vienetais, žymimos raide H.

Standartinės sėklos. Jas galite įsigyti gramais arba vienetais, žymimos – St.

Apdorotos sėklos. Tai beicuotos ir dražuotos sėklos. Apveltos organinėmis ir mineralinėmis trąšomis, augalų apsaugos priemonėmis.

Sėklų daigumas

Liaudyje populiarus mitas, jog sėklos bijo šalčio. O tiesa yra tokia, jog sėklas kaip tik patariama laikyti vėsiau dėl to, jog jos gali ilgiau išlikti daigios. Labai svarbu sėklas laikyti sausai, sėklų laikymui patartina rinktis medines, matalines dėželes.

Sėklų sudygimo laikas, esant optimalioms sąlygoms

Agurkai – 3-7 dienos;
patisonai, aguročiai ir moliūgai – 3-10 dienos;
salotos – 4-10 dienos;
žiediniai kopūstai – 3-8 dienos;
baltagūžiai kopūstai – 3-10 dienos;
pomidorai – 6-10 dienos;
paprikai – 7-15 dienos;
baklažanai – 5-10 dienos;
svogūnai – 5-12 dienos;
salierai, rabarbarai – 7-14 dienos.

Sėklas išsirinkti galite: www.seklos.lt/lt

Užsakymo nr.: PT_63985790

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis