Ką reikia žinoti, norint sėkmingai persodinti augalus?

Puoselėjant savo sodą ar gėlyną, svarbu ne tik teisingai pasirinkti, prižiūrėti, bet ir laiku persodinti. Ką daryti, kad kiekvienas žingsnis būtų apgalvotas ir augalui būtų nepakenkta, pateikiame šiame straipsnyje.

1. Pirkdami išsirinkite sveikiausiai atrodančius augalus.

Atidžiai išnagrinėkite augalą: patikrinkite, ar nėra vabzdžių pažeistų vietų, ligotų lapų ar navikų. Venkite augalų, kurie akivaizdžiai pažeisti, pavyzdžiui, yra įpjauti, perkirpti, sulūžusiomis šakomis arba tiesiog atrodo nuvytę, nusilpę. Tokie augalai paprastai jau yra patyrę streso, todėl dar vienas persodinimas juos gali sunaikinti.

2. Patikrinkite, ar augalas tikrai išaugęs vazone arba konteineryje, kuriame pardavinėjamas.

Ne visi augalai susodinti vazonuose yra tikrai juose išaugę. Galėjo nutikti taip, kad augalai plikomis šaknimis įsodinti į vazonus ir nedelsiant parduodami. Todėl prieš pirkdami medį ar krūmą, atlikite paprastą testą: suėmę augalą už apačios švelniai traukite jį iš puodo. Jei jis traukiasi kartu su žeme kaip vientisa puodo formos masė, galite pirkti, bet jeigu augalas pradeda slysti iš dirvožemio – žinokite, kad pardavėjas gali jus apgaudinėti.

3. Geriausias persodinimo laikas priklauso nuo augalo.

Geriausias laikas – augalui esant „ramybės būsenoje“, dažniausiai tai – ankstyvas pavasaris arba vėlyvas ruduo. Beje, taip vadinamų plikų šaknų augalams toks metas vienintelis tinkamas persodinimui, o tikrai konteineriuose išaugintiems augalams persodinimui tinkamas laikas gali būti nuo atodrėkio iki pirmųjų šalčių.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip įsirengti spiralinį sodą
10 didžiausių interjero dizaino klaidų
Birželio mėnesio darbai sode ir darže

4. Atidžiai tręškite augalus.

Dažnas sodininkas nori augalą išauginti kuo sparčiau, todėl naudoja daug trąšų. Tai gali būti geras dalykas vienmečiams ir daugumai daugiamečių augalų, tačiau gali lemti žūtį daugeliui krūmų ar medžių. Įprastai pirmus metus reikėtų skirti sveikų šaknų augimo skatinimui. Pavyzdžiui, galima tręšti kaulų miltais, stimuliatoriais ir vengti didelės koncentracijos azoto trąšų, kol nepraėjo bent vienas auginimo sezonas.

5. Laistykite preciziškai.

Naujai pasodinti medžiai ir krūmai neturi šaknų sistemos, kuri gali susidoroti su sausra ar vandens pertekliumi. Taigi reikėtų išlaikyti dirvožemį tolygiai drėgną visą auginimo sezoną, bet nereikėtų laistyti, kai tai nėra būtina. Pakankamą drėgmės laipsnį galima išsiaiškinti įbedus pirštu į žemę - turėtų jaustis drėgmė, jei ne – laikas laistyti.

6. Apsaugokite sodinukus nuo vėjų.

Augalas turi būti tvirtai įsodintas į žemę. Stiprūs vėjai gali išjudinti naujai pasodintus krūmus ar medžius, todėl silpnos šaknys gali įtrūkti. Geriausia naudoti dviejų kuolų metodą (sustatyti juos 180 laipsnių kampu). Tačiau atramas po vienerių – dvejų metų reikėtų išimti, kitaip medis gali išaugti silpnu kamienu.

7. Neapkirpkite augalo be reikalo.

Yra paplitusi teorija, kad naudinga apkarpyti naujai pasodinto medžio ar krūmo viršūnę, tačiau toks metodas ne visada pasiteisina. Tiesa ta, kad neapkarpant viršūnių, stimuliuojamas šaknų augimas. Be to, augalas gauna energijos iš viršūnės.

8. Atidžiai stebėkite sodinuką.

Ypač akylai reikia stebėti pirmuosius metus: kaskart atidžiai peržiūrėkite lapus ir stiebą. Kartais pačiam sunku nuspręsti, ar augalas turi kokių nors pažeidimų dėl persodinimo, ar dėl kitų priežasčių. Jei kokia nors pažeista vieta kelia daug abejonių, geriausia pasitarti su sodinuko prekiautoju ar kitu išmanančiu žmogumi.

9. Svarbiausia, būkite kantrūs.

Dažniausiai augalams reikia viso sezono ar net daugiau tam, kad jie prisitaikytų prie naujos aplinkos. Nepamirškite to ir nesistenkite įvairiais įmanomais dirbtinais būdais skatinti juos augti.

Jei Jums kyla klausimų ar turite patarimų gražinant sodą rašykite mums: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis