Išgelbėk obelį: vaismedžio apsauginės salos formavimas 10 etapų

Obelis džiugina tiek savo žydėjimu, tiek derliumi. Tačiau tam, kad galėtumėme mėgautis juo nuolat, vaismedžiui reikia skirti daugiau priežiūros.

Kiekvienas stengiasi atidžiai stebėti ir prižiūrėti savo vaismedžių ir vaiskrūmių sodą. Tačiau ne viskas, kas gali pažeisti medelį, plika akimi matosi. Todėl reportaže parodysime kaip pagerinti vaismedžių priežiūrą ir grožėtis savo sodu ilgus metus.

Dėl laiko ar priežiūros žinių stokos, sode galime pamatyti panašų vaizdą. Veja nušienauta, tačiau plotas aplink vaismedžių kamienus būna apaugęs žole arba tiesiog ja pamulčiuotas. Tai nėra pats tinkamiausias priežiūros variantas.

Tad pradžiai mums reikės:
1. 3 vnt.plastbortų, t.y. 3 metrų;
2. 9 plastikinių vinių;
3. 1,2 m2 kokybiškos geotekstilės;
4. Kastuvo;
5. Žirklių;
6. Plaktuko;
7. Peilio;
8. Sekatoriaus.

Pradėsime nuo pomedžio apsauginės salos formavimo, kurios pagalba atetityje bus sustabdytas žolių augimas ir išpręsime sudėtingo šienavimo klausimus.

1. Paimame plastikinius bortus ir sukarpome standumo briaunas kaip parodyta paveikslėlyje. Karpymui naudokite sekatorių, nors jo neturint standumo briaunas supjaustyti galima ir peiliu, sukapoti kirviu, kastuvu.

2. Plastbortus tarpusavyje sujungiame. Tai padaryti paprasta, nes sukibimo spynos yra išlietos pačiame plastikiniame borte ir jokių papildomų detalių naudoti nebereikia.

3. Sujungus visus plastbortus, paskutinę jungtį paliekame nesujungtą tam, kad galėtume apjuosti medelį. Rekomenduojama ilgesnės nei 2 metrų jungties intensyviai nekiloti tam, kad neatsirastų įtrūkimų spynose.

4. Apjuosiame obelaitę sujungtais plastbortais ir suformavę tasyklingą apskritimą juos prismeigiame plastikinėmis vinimis. Jeigu pageidaujate originalios pomedžio išraiškos, galite formuoti netaisyklingos formos ovalus ir panašiai, nes plastikinio borto lankstumas Jums leidžia tai padaryti. Jeigu forma nepatinka, ją nesunkiai galite keisti plastbortus tiesiog pastumdami koja. Taigi, suformavęnorimą pomedžio salos formą , jos išorinę liniją nužymime konturą įkasdami kastuvu.

5. Nuimame plastbortus su vinimis ir nukasame seną velėną laikantis nužymėto kontūro. Šio darbo metu mes atidengiame žemutinę obels kamieno dalį, kuri daugelį metų buvo po storu nupjautos žolės sluoksniu. Matome kaip ilgai buvo naikinama kamieno ir šaknų jungties zona grybo ir puvinio. Belieka pasidžiaugti, kad laiku tai galėsime sustabdyti.

6. Nuėmus seną velėną, gauname taisyklingos formos juodžemio plotelį, kurio kraštus reikės suminti koja ir sulyginti, kad klojami plastbortai sugultų viename lygyje. Labai svarbu sutankinti gruntą po klojamu plastbortu – tai atlikę galėsite būti ramūs dėl konstrukcijos kokybės ilgus metus – jos neiškilos šaltis. Žinoma, jeigu Jūsų sodas skęsta vandenyje, obelis gelbėti reiktų pradėti nuo sodo drenažo.

7. Ant sutvarkyto pagrindo paklojame geotekstilę ir ant jos padedame iš plastbortų suformuotą žiedą.

8. Plastikinėmis vinimis prikalame plastbortus plaktuku ar kitu tam tinkamu daiktu.

9.Taip atrodo tinkamai paruoštas pagrindas. Kokybiška geotekstilė neleis augti daugiametėms piktžolėms ir suformuota apsauginė pomedžio sala gerokai palengvins šienavimą, išvengsite kamieno mechaninių pažeidimų žoliapjove ar veją pjaunančiu traktoriumi.

10. Belieka paskutinis žingsnis – suformuotą plotą užpilti mulčiu. Mulčią galite naudoti natūralų žievės arba spalvotą. Medžiagos parinkimas priklauso nuo situacijos.

Galutinis vaizdas palyginimui. Obelaitės "išgelbėjimas" tetruko 30 min.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis