Figūrinis sodo augalų kirpimas

Figūrinis augalų kirpimas arba ornamentinė sodininkystė yra žinoma dar nuo Senovės Graikijos ir Romos laikų. Istorikai mano, jog figūrinio augalų kirpimo menas atėjo į Romą iš Graikijos ir Egipto. Augalai, kurie labiausiai tinkami figūriniam kirpimui: buksmedis, kukmedis, lauravyšnė, bugienis, ligustras, kiparisiniai.

Kaip suformuoti figūrą? Jeigu sumanėte rutulio figūros kirpimą, jums teks pasidarbuoti sekatoriumi. Prieš suformuojant „rutulį“, reikia pasidaryti medinį karkasą, kad pirmiausia galėtumėte suformuoti kubą.

Figūrinis augalų kirpimas
Figūrinis augalų kirpimas
Shutterstock nuotr.

Tam ant žemės aplink augalą nupieškite kvadratą, vertikaliai kiekviename kvadrato kampe įtaisykite medinę lentelę arba bambukinę lazdą ir gerai sutvirtinkite juos tarpusavyje horizontaliomis lentelėmis. Aplink krūmą gausis statinys, kurio medinės lentelės pasitarnaus kaip kirpimo zonų ribotuvai. Paimkite špalerines žirkles ir pradėkite kirpti pradėdami nuo viršaus ir leisdamiesi krūmo šonais žemyn. Geriau kirpti šiek tiek aukščiau karkaso zonų, nes taip galėsite pataisyti kirpimą, jei suklystumėte.

Tiesa, figūrinis kirpimas augalui visuomet sukelia stresą, o jei dar apkirpote neteisingai, vadinasi augalas nusilpo, todėl jis gali pradėti sirgti ir būti užpultas kenkėjų. Turėkite omenyje, kad dekoratyviai apkirptus augalus reikia reguliariai tręšti ir laistyti.

Figūrinis augalų kirpimas
Figūrinis augalų kirpimas
Shutterstock nuotr.

Sudėtingam figūriniam augalų kirpimui geriausiai tinka vakarinė tuja, paprastoji eglė, žvilgantysis kaulenis, totoriškasis klevas, smulkialapė guoba ir smulkialapė liepa. Jeigu norite atriboti savo sodo sklypą aukšta, žalia 10 metrų siena, galite pasodinti pasirinktus augalus: vakarinę tują, paprastąją eglę, dygiąją eglę, kanadinę cūgą, topolį, paprastąją guobą, baltąją ievą arba smulkialapę liepą.

Žemesnėms gyvatvorėms, iki 1,5 metrų, tiks žvilgantysis kaulenis, paprastasis ir Tunbergo raugerškis, putinalapis pūslenis.

Bordiūrams iki pusės metro ir žemesniems tinka žvilgantysis kaulenis, Tunbergo raugerškis, alpinis ir auksinis serbentas, lanksva, paprastasis ligustras, krūminė sidabražolė, krūminė akacija, paprastasis kadagys. Formuodami gyvatvorę, stenkitės žalumą priauginti palaipsniui; nepalikite ilgų išauginių, patrumpinkite jų viršūnes, tačiau nenukirpkite jų iki praėjusių metų medienos. Augalų kirpimas stimuliuoja jų krūmijimąsi, todėl pumpurai, esantys arčiausiai kirpimo vietos, pradeda aktyviai augti.

Figūrinis augalų kirpimas
Figūrinis augalų kirpimas
Shutterstock nuotr.

Labai svarbu, kad gyvatvorė iš visų pusių būtų tolygiai apšviečiama. Priešingu atveju iš apačios augalai apnuogins stiebus, kuriuos atstatyti bus sunku, o spygliuočių gyvatvorėse ir apskritai to nebus įmanoma padaryti.

Puslapyje Manonamai.lt jau greitai specialistų patarimai, kokį kirpimą ir kada jį geriausia darytis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis