Būdai, kurie padės apsaugoti uogų derlių nuo paukščių

Paukščiai nuosavame sode paprastai yra gan laukiami svečiai, kurie gali padėti išnaikinti dalį daržo kenkėjų. Tačiau atėjus uogų derėjimo metui, jie ima skanauti ne tik vabzdžiais, bet ir vyšniomis, avietėmis, braškėmis, serbentais ir pan. Tad kokių priemonių imtis, kad uogų liktų ir žmogui?

Holografinės juostos. Paukščiai iš prigimties yra baikštūs gyvūnai, kurie turi itin stiprų savisaugos jausmą. Kadangi jie bijo judesio ir nemėgsta blizgesio, juos nuo vaismedžių ir vaiskrūmių galima atbaidyti blizgių, vėjyje besiplaikstančių juostelių pagalba.

Tam galite panaudoti blizgaus pakavimo popieriaus arba folijos juostas. Taip pat galima įsigyti specialias holografines juostas, kurios yra pardavinėjamos sodo prekių parduotuvėse. Tai yra nebrangus ir humaniškas atbaidymo būdas, tačiau jei paukščiai bus labai išalkę, jie gali nuspręsti rizikuoti pasiekti uogas.

Seni kompaktiniai diskai. Pas daugelį iš mūsų namuose mėtosi bent keletas senų ir nenaudojamų kompaktinių diskų. Dėl blizgaus paviršiaus, juos galima panaudoti tokiu pat būdu, kaip holografines juostas. CD diskus reikia pririšti prie virvelės ir pritvirtinti vietoje šalia uogų.

Tinklai. Tinklas nuo paukščių yra viena efektyviausių priemonių apsaugančių uogų derlių. Tinklu galima dengti mažus vaismedžius, vaiskrūmius ir netgi lysves.

Shutterstock

Kadangi mažesni paukščiai gali prasprūsti pro tinklą ir įstrigti jo viduje, rekomenduojama rinktis tinklą su itin smulkiomis akutėmis.

Dirbtiniai plėšrūnai. Tie, kurie mėgsta užsiimti įvairiais rankų darbo projektais, gali pasigaminti dirbtinius plėšrūnus, kurie atbaidys paukščius. Tai gali būti iš lengvos medienos (tam idealiai tinka fanera) pagaminta dirbtinė pelėda arba vanagas. Tie, kurie gaminti baidyklės nenori, prekyboje gali rasti kamuolio formos baidyklių ant kurių ryškiai yra išpieštos plėšrūno akys. Kad paukščiai nesuvoktų klastos, kas keletą dienų patariama pakeisti baidyklės vietą.

Baseinas paukščiams. Specialistai pastebi, kad paukščiai intensyviai puola uogas ne tada, kai yra išalkę, o kai yra ištroškę. Didelis vandens kiekis uogose tampa idealiu ištroškusių paukščių laimikiu.

Shutterstock

Sode įtaisytas paukščių baseinas gali numalšinti paukščių troškulį ir taip padėti apsaugoti uogas. Be viso to, toks baseinas gali tapti gražia sodo puošmena.

Lesyklėlės. Sode įrengta lesyklėlė, taip pat kaip ir baseinas, gali atitraukti paukščių dėmesį nuo uogų. Tačiau tokią lesyklėlę reikia nuolat papildyti, nes neradę joje maisto paukščiai vėl ims misti uogomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis