Braškės žydi, bet uogų nemezga. Kodėl derlius toks prastas?

„Jau antrus metus iš eilės braškės nemezga uogų. Augalai labai gražūs, gausiai žydi, bet uogos nesiformuoja, žiedynai pajuoduoja. Šios veislės nesame paragavę nė vienos uogos.“ – rašo skaitytoja.

Dėl to, kad derliaus nėra, gali būti kaltos įvairios priežastys. Sodininkystės ir daržininkystės ekspertai mano, kad problema gali būti augalų apdulkinimas. Sprendžiant iš (skaitytojos atsiųstos nuotraukos) lapų, tai ne paprastoji daržo braškė (lot. Fragaria x ananassa), bet muskusinė braškė (lot. Fragariamoschata).

Tai dvinamis augalas, kuris moteriškus ir vyriškus žiedus sukrauna skirtinguose augaluose. Vyriški augalai intensyviau leidžia ūsus. Yra tikimybė, kad jei braškių sodinukai nebuvo tinkamai parinkti, buvo susodinti tik vyriškos lyties augalai. Yra sukurtos veislės su dviejų lyčių žiedais, bet skaitytojos įvardyti augalai greičiausiai ne tokios veislės.

Ekspertai taip pat spėja, kad tai gali būti tokia veislė, kuri labai sparčiai leidžia ūglius ir užteršia braškių sodinukus, duoda mažą derlių arba visai nemezga uogų, tik žydi.

Taip pat žiedus galėjo pakąsti šalna, bet paprastai visi žiedai nenušąla, nes žydi skirtingu laiku, tad viena kita uoga vis vien turėtų užsimegzti. Svarbus vaidmuo atitenka ir kenkėjams. Didelę žalą gali padaryti avietinis žiedgraužis, kuris pažeidžia žiedastiebius. Dėl to, kad braškės pajuoduoja ir neduoda derliaus, taip pat gali būti kaltos naktinės šalnos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis