A. Jasaitytė-Čeburiak: paveldėtą prosenelių laukymę paversiu rojaus sodu

Po truputį į mūsų aplinką beldžiasi pavasaris. Kaip pačiam kurti savo sodą, kaip baisu nepadaryti pirmųjų klaidų, dalinasi Aistė Jasaitytė-Čeburiak ir Žygis Stakėnas, kurie neseniai baigė pirmuosius sodo dizaino kursus.

Aplinkos kūrimas – galimybė pabėgti nuo streso

Dauguma lietuvių turi savo sklypą, kurį nori puoselėti. Tačiau tam, kad tai darytų savarankiškai kartais pritrūksta žinių arba įvykdomos klaidos, kurių taisymui reikia laiko.

Tam pritaria ir Aistė Jasaitytė. „Esu paveldėjusi 4 hektarų žemės sklypą iš savo prosenelių. Tiesa, pusę iš jų sudaro pelkės. Tad dabar turiu svajonę prikelti šį plotą, sodybą ir tai padaryti savo rankomis. Iš pradžių net nežinojau nuo ko pradėti. Juk pradedant tvarkyti sklypą reikia turėti viziją, jį suprojektuoti pagal saulės tekėjimą, o padarytos klaidos gali visą procesą labai sulėtinti“, – savo svajonę atskleidžia psichologė.

Jos nuomone, visuomet galima samdyti profesionalą, tačiau darbas su gamta yra savotiška terapija, malonus ir prasmingas laiko praleidomo būdas. Kaip ir kuriant namų interjerą, taip ir kuriant savo sodybos aplinką, viską norisi daryti pamažu, dėlioti palaipsniui – augalai padeda kurti harmoniją, tačiau dėl pretenzingo Lietuvos klimato reikia ir daugiau žinių, kad jie džiugintų ne tik pavasarį, vasarą, bet ir kaip juos išsaugoti žiemą.

„Kadangi maža daug laiko leidau kaime, man tai yra artima ir įdomu. Noriu savo rankomis prižiūrėti sodybą ir jos aplinką, sukurti savo rojaus sodą. Juk tai galimybė pailsėti nuo nuolatinio bėgimo, streso. Džiaugiuosi, kad tuo pradėjau domėtis, kai dar buvau nespėjusi nieko padaryti, nes laukiausi dukrelės“, – pasakoja A. Jasaitytė.

L. Liubertaitės nuotr.

Žygis Stakėnas: kiekvienas gali turėti savo svajonių sodą

Kartu su Aiste kursuose dalyvavęs Žygis Stakėnas juokėsi, kad kai kursuose buvo įvardytos pradedančiųjų sodinininkų klaidos, suprato, jog jas jau yra padaręs. „Manau, kad kiekvienas gali sukurti savo svajonių sodą. Sode Rastinėnuose praleidau visą gyvenimą ir ten kuriu savo erdvę. Tiesą sakant, lysvių mažėja, vis daugiau atsiranda vietų, kurias apželdinu veja. Tačiau norisi eksperimentuoti su avokadais, mangais, kurti saleles, tvarkyti įvairiausius sodo kampelius“, – dalinasi Žygis.

L. Liubertaitės nuotr.

Jis džiaugiasi, kad nereikia visko pradėti nuo nulio kaip Aistei ir su nekantrumu laukia tuoj prasidėsiančio pavasario: „Jau dabar planuoju keisti gyvatvorę, sutvarkyti sklypą. Daug reikia padaryti, nes mano sklypo dydis 12 arų. Juk kuo mažesnė erdvė, tuo labiau reikia viską apgalvoti.“

Žygis su Aiste pripažįsta, jog iki tol buvo visai žali – nežinojo nei augalų pavadinimų, nei kaip išmatuoti sklypą žingsniais, o ką jau bekalbėti apie sodybų stilius. Tad dabar belieka teorines žinias įgyvendinti praktiškai ir sukurti tokias erdves, kad į jas norėtųsi sugrįžti.

L. Liubertaitės nuotr.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis