15 geriausiai orą valančių augalų

Renkantis augalą, kuriuo ketinate papuošti savo namus, svarbu pagalvoti ne tik apie jo žiedų bei lapų grožį, bet ir apie tai, ar jis gali padėti lengviau kvėpuoti.

Kaip augalai valo orą?

Oro su jame esančiais teršalais jie įkvepia per mikroskopines lapų poras. Tada teršalų dalelytės keliauja į augalo šaknis, kur yra suskaidomos į medžiagas, tinkamas augalų ir mikrobų mitybai. Štai taip augalai „suvalgo“ kenksmingąsias medžiagas iš oro, kuriuo mes kvėpuojame. Be to, augalai per lapus nuolat išskiria drėgmės, todėl aplinkoje mažėja bakterijų, dulkių.

Alavijas

Šį saulę mėgstantį augalą itin lengva auginti. Alavijas – ypač tinkamas pasirinkimas papuošti saulėtą virtuvės langą. Alavijo priežiūra elementari – neprižiūrėti, tuo viskas ir pasakyta. Visada žalia ir dygliuotais kraštais vaistinė puošmena. Tai tiesiog angeliškai geras augalas. Jis ne tik skleidžia gerąją energiją ir neutralizuoja blogąją, bet ir yra puikus gydytojas – gelbsti nuo daugybės ligų.

Jis padeda iš oro pašalinti formaldehidą ir benzeną, kurie dažniausia įeina į buityje naudojamų valiklių, dažų ir panašių medžiagų sudėtį.

Shutterstock nuotr.

Kuokštinis chlorofitas

Jei jūs neitin mėgstate rūpintis kambariniais augalais, šis - kaip tik jums, jis ypač nereiklus. Kuokštinis chlorofitas pasižymi gausia lapija bei turi mažus baltus žiedelius. Kur clorofitas, ten blogoms emocijoms ne vieta. Jis puikiai harmonizuoja namų aurą ir valo orą. Jei šalia surikiuosite kelis chlorofitus ar jų vazonus įkurdinsite keliose namų erdvėse, geroji energija pasklis dar plačiau.

Šis augalas kovoja su ore esančiais benzenu, formaldehidu, anglies monoksidu bei ksilolu, kuris naudojamas odos, kaučiuko bei spausdinimo pramonėse. Be to, ir mokslininkai patvirtino, kad šis augalas namams - tikra atgaiva. Per parą jis išvalo orą, sunaikina nuodingas bakterijas. Kuo daugiau aplinkoje nuodingų medžiagų, tuo intensyviau jis auga. Ypač mėgsta anglies oksidus, kurie kaupiasi virtuvėje. 10 m² patalpoje užtenka 4 augalų, kad per 96 valandas 70–80% sumažėtų oro užterštumas.

Shutterstock nuotr.

Džeimsono gerbera

Šis ryškus, žydintis augalas iš oro efektyviai šalina trichloretileną, kuris į mūsų namus gali patekti iš cheminės drabužių valyklos, ir benzeną, kurio gausu dažuose. Šis augalas ypač tiks miegamajame ar vonios kambaryje, tačiau svarbu, kad gautų pakankamai šviesos. Geriausiai auga saulėtoje ir labai šviesioje patalpoje. Optimali augalo žydėjimui temperatūra dieną 16 - 18° C, naktį 7 - 10° C. Žydėjimo metu laikant šviesioje, vėsioje patalpoje gali žydėti per visą žiemą. Laistyti saikingai, negalima vandens pilti ant lapų skrotelės. Tręšiama kas dvi trys savaitės žydinčių kambarinių augalų trąšomis.

Shutterstock nuotr.

Trijuostė sansevjera

Šis augalas taip pat žinomas kaip „anytos liežuvis“. Trijuostė sansevjera – viena geriausių formaldehido filtruotojų. Šios medžiagos gausu buitinėse valymo priemonėse, tualetiniame popieriuje, popierinėse servetėlėse, asmeninės higienos priemonėse. Šį augalą galite auginti ir vonioje – jis gali vešėti ir patalpose, kuriose mažai šviesos ir vyrauja drėgnas oras, ir tuo pat metu jis naikins įvairius oro teršalus. Šviesos atžvilgiu nereiklus augalas. Gerai auga labai šviesiose, vidutiniškai apšviestose ir net apytamsėse patalpose. Mėgsta šiltas patalpas, ne mažiau kaip 15°C. Optimaliausia augimui 18 - 27° C temperatūra. Lieti saikingai, visuomet reikia leisti substratui pradžiūti. Nebijo kieto vandens. Kovo – rugpjūčio mėnesiais kas trys-keturios savaitės patręšti lapinių kambarinių ar kaktusinių augalų trąšomis.

Shutterstock nuotr.

Auksaspalvis skindapas

Šis augalas taip pat žinomas kaip „velnio gebenė“, kadangi jis išlieka žalias net laikomas tamsioje vietoje. Auksaspalvis skindapas puikiai iš oro šalina formaldehidą – šis greitai augantis vijoklinis augalas oro teršalams sukurs žalių kaskadų barikadą. Pamąstykite, ar ši gėlė negalėtų papuošti jūsų garažo, kadangi automobilių išmetamosiose dujose gausu formaldehido.

Tačiau bene labiausiai skindapai garsėja tuo, kad yra puiki priemonė kovoti su priklausomybe nuo alkoholio. Taigi, jei jūsų vyras mėgsta kilnoti taurelę, šią lianą patariama pasistatyti miegamajame. Dar viena įdomi detalė: kalbama, kad velnio gebenė turi tam tikrų medžiagų, kurios 2–3 kartus didina alkoholio poveikį. Todėl patariama ją išnešti iš patalpos, kurioje numatoma švęsti.

Auksaspalvis skindapas
Auksaspalvis skindapas
Fotolia nuotr.

Chrizantema

Šios spalvingos gėlės gali tikrai daugiau nei tik papuošti jūsų namus. Jų žiedai taip pat padeda filtruoti benzeną, kuris paprastai randamas klijuose, dažuose, plastikuose ir buitinėse valymo priemonėse. Šis augalas mėgsta ryškią šviesą, jo pumpurai greičiau išsiskleis, jei savo namuose rasite tašką, kur chrizantemos galės mėgautis tiesiogine saulės šviesa. Chrizantemų grožiui didelę įtaką turi drėgnas substratas. Jei diena karšta, saulėta – laistykite gausiau, jei apsiniaukusi ir vėsi – pilkite mažiau vandens. Tinkamiausias vanduo – 18 – 19 laipsnių. Laistyti reikėtų taip, kad nesušlaptų lapai.

Pasirodo, jog chrizantemos gali būti labai naudingos jūsų sveikatai: iš jų paruošta arbata gerina regėjimą. Arbatą, paruoštą iš dviejų arbatinių šaukštelių chrizantemų žiedlapių reikėtų gerti maždaug tris savaites. Gėrimą galima pagardinti trupučiu cukraus ar medaus.

Fotolia nuotr.

Kraštuotoji dracena

Kraštuotoji dracena gali užaugti netgi iki lubų. Šis augalas iš oro geriausia šalina ksilolą, trichloretileną ir formaldehidą, kuris į orą gali patekti per lakus ir benziną.

Dracenos mėgsta šviesią, tačiau apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių vietą. Geriausiai auga pusiau pavėsyje, šalia rytinio ar vakarinio lango. Margalapėms veislėms reikia šiek tiek daugiau šviesos nei žalialapėms. Vndens pertekliaus nemėgsta, tačiau laistomos gana gausiai – žemė visą laiką turi būti drėgna. Šaltuoju metų laiku laistoma saikingiau, tačiau žemė neturėtų visai išdžiūti.

Bendžamino fikusas

Fikusas jūsų svetainėje gali padėti filtruoti teršalus, kuriuos skleidžia iškloti kilimai bei baldai – formaldehidą, benzeną ir trichloretileną. Be to, fikusas nukenksmina agresyvius žmones, padeda sureguliuoti geranorišką atmosferą šeimoje. Benjamino fikusas aktyvina žmogų, todėl itin tinka pasyviems, uždariems žmonėms. Tačiau šis augalas trukdo dirbti įtemptą protinį darbą, netinka miegamajame. Geriausia jį laikyti biure šalia kopijavimo aparato ar spausdintuvo.

Rūpinimasis fikusu gali būti sudėtingas, bet tuomet, kai suvoksite, kaip jį teisingai laistyti ir kiek šviesos reikia šiam augalui, jis vešės tikrai ilgai. Mažus lapelius labai naudinga purkšti virintu ar lietaus vandeniu. Laistyti taip pat geriausia virintu ar lietaus vandeniu, nes fikusui patinka lengvai rūgšti žemė, o vanduo iš čiaupo greitai ją pašarmina. Būtinai naudokite bent jau kambario temperatūros vandenį, nes Ficus benjamina jautrus šalčiui. Šaltas vanduo, ypač negalėdamas lengvai ištekėti iš vazono, pažeidžia šaknis, ir ima kristi lapai. Kai patalpoje per šalta, traukia skersvėjis ar stinga vandens, lapai irgi gali pradėti kristi. Visgi laistykite tik tuomet, kai žemė beveik išdžiūva, ir patikrinkite, kad vazone neužsiliktų vandens perteklius.

Fikusas
Fikusas
Shutterstock nuotr.

Simso rododendras

Šis gražus žydintis krūmas jūsų namuose puikiai kovos su formaldehidu, kurį išskiria fanera ar putų izoliacija. Kadangi azalijos auga vėsiose vietovėse, ši gėlė yra puikus pasirinkimas, jei norite pagerinti jūsų rūsyje esantį orą, jei tik ten jai rasite šviesų kampelį. Azalija mėgsta šviesias, gerai vėdinamas patalpas, tačiau reikia pridengti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tinkamiausia temperatūra 10–15°C, šiltesnėje patalpoje augalai žydi trumpiau. Jautriai reaguoja į skersvėjus, nemėgsta sauso oro, sausuose kambariuose gali numesti lapus, todėl nežydinčius augalus reikia dažnai apipurkšti drungnu vandeniu.

Vasarą azalija reguliariai laistoma nekalkėtu, minkštu vandeniu, nes žemė nuolat turi būti drėgna. Perdžiūvus žemei, augalas numeta lapus, o žiedpumpuriai paruduoja ir neišsiskleidžia. Rododendrai labai nemėgsta kalkingo vandens. Perlaistymas taip pat kenkia augalui, nes šaknys negauna pakankamai oro ir pradeda pūti. Patyrę gėlininkai pataria plastmasinio vazono šonuose padaryti papildomų skylučių, kad šaknys gautų daugiau oro.

Shutterstock nuotr.

Gebenė lipikė

Tyrimas atskleidė, jog šis augalas mažina ore esančias fekalijų daleles. Taip pat gebenė lipikė puikiai filtruoja formaldehidą, kuris randamas buitinėse valymo priemonėse. Ypač naudinga tokį augalą įsigyti gyvenantiesiems žemutiniuose namų, esančių šalia didelių greitkelių, aukštuose ir dirbantiesiems pusrūsiuose. Sakoma, kad ji padeda energiniams vampyrams. Todėl jei svečiuose pamatėte itin vešlų šį augalą, žinokite, kad jo šeimininkas - energijos siurbikas.

Gebenė lipikė pakenčia labai įvairias auginimo sąlygas, bet kraštutinumų reikėtų vengti. Geriau šešėlis nei saulėta vieta, geriau drėgniau nei per sausa. Balkone reikia vengti pietinės saulėkaitos. Margalapėms veislėms reikia daugiau šviesos nei žalialapėms. Žemė vazone neturi nei perdžiūti, nei užmirkti. Geriausia – pastovi vidutinė drėgmė. Pavasarį ir vasarą, tręšiama kas dvi savaites, auga vešliau.

Gebenė lipikė
Gebenė lipikė
Fotolia nuotr.

Dryžuotoji dracena

Šis augalas puikiai kovoja su teršalais, kurių yra lakuose bei aliejiniuose dažuose.
Dryžuotoji dracena puikiai auga ir be tiesioginės saulės šviesos. Dracenos gerai auga namuose kambario temperatūroje. Margalapėms veislėms reikia šiek tiek daugiau šviesos, žalialapės augs ir pusiau šešėlyje. Nei vienų, nei kitų nestatykite prie pietinio lango, kur labai daug saulės, nes gali apdegti lapai. Sausas oras dracenoms nekenkia. Purkšti reikėtų tik naujai įsigytas. Seniau auginamus augalus periodiškai nuplaukite po dušu arba lapus nuvalykite drėgna šluoste.

Dracenos jautrios drėgmės svyravimams. Nuo vandens pertekliaus arba stokos ima kristi lapai. Šis kambarinis augalas gali priblokšti, ypač jei jis pasieks savo tikrąjį dryžuotų lapų dydį - 3,6 metro.

Shutterstock nuotr.

Aglaonema

Šiuo augalu lengva rūpintis, jis gali padėti filtruoti įvairius oro teršalus bei per ilgesnį laiką sunaikina ore esančius toksinus. Šis augalas žydi ir augina uogas, netgi nesant daug šviesos.

Šią gėlę reikia visada laikyti šiltai, o kadangi ji nemėgsta sauso oro, tai reikia dažnai purkšti arba pastatyti vazoną ant apverstos lėkštelės vandens pripiltame padėkle, kad vandens paviršius būtų prie pat vazono dugno. Aglaonema mėgsta gerą apšvietimą. Vasarą, karščiausiomis dienos valandomis gėlę reikia apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Žiemą gėlei reikalingas ypač ryškus ir intensyvus apšvietimas.

Shutterstock nuotr.

Bambliuotoji palmikė

Šis augalas taip pat žinomas kaip nendrinė ar bambukinė palmė. Ši maža palmė mėgsta vietas, kuriose gausu šešėlių, ji taip pat žydi ir augina uogas. Šis augalas puikiai filtruoja benzeną ir trichloretileną. Bambukinė palmė jums bus dėkinga tik už tai, kad pastatysite ją į tokią vietą, kur nors keletą valandų per dieną prasibraus saulė. Ir laistyti dažnai nereikės. Tačiau kvėpuosite grynu oru. Drąsiai statykite ją šalia kompiuterio – ji mažina elektromagnetinio lauko kenksmingumą. Būtų puiku, jei šį augalą padėtumėte netoli baldų, kurie kartais į orą išskiria formaldehidą.

Filodendras

Šis vijoklinis augalas nėra geras pasirinkimas, jei jūs auginate mažus vaikus ar naminius gyvūnėlius – tai nuodinga gėlė, jei sumanysite jos paragauti. Tačiau ji nepakeičiama, norint pašalinti ore susikaupusius visus lakiuosius organinius junginius. Filodendras yra ypač tinkamas, jei norite išvalyti orą nuo formaldehido. Formaldehidas yra naudojamas baldų, plastikinių apdailos medžiagų, presuotos medienos, izoliacinių medžiagų gamyboje bei įeina į šių medžiagų sudėtį. Nedideliais kiekiais ši medžiaga yra randama kosmetikos priemonėse, dezodorantuose, tirpikliuose bei dezinfekcinėse medžiagose.

Filodendrui patinka pusiau ryški šviesa, primenanti atogrąžų priedangą. Jos tinkamomis sąlygomis gali aklimatizuotis beveik visiškuose tiesioginės saulės spinduliuose, bet jos mėgsta saulės šešėlį.
Šiuos augalus reikėtų laistyti dažnai ir per auginimo sezoną visuomet laistyti kompostą. Gerai suspausti šaknis į žemę.

Shutterstock nuotr.

Vėzdūnė

Pavėsis ir laistymas kartą per savaitę – tai viskas, ko reikia, jog ši gėlė vešėtų ir žydėtų. Šis augalas geriausia šalina dažniausius organinių junginių rūšis — formaldehidą, benzeną ir trichloretileną. Vėzdūnė taip pat gali kovoti su toluolu ir ksilolu. Ji negailestingai kovoja su pramoniniais ir buitiniais toksinais. Ji turi jėgų „praryti“ acetoną, benzolą, įvairių rūšių spiritą, amoniaką. Idealus variantas – įsileisti į suremontuotus namus papėdžialapį (kaip katę). Joks kitas namų augalas negali su juo rungtis kovodamas su chemikalais.

Tik nestatykite šios gėlės saulėtoje vietoje - ji nepakenčia tiesioginių spindulių. Vėzdūnės labai gražūs balti žiedai, tad laikykite ją gerai matomoje vietoje, o ne ant palangės.

Shutterstock nuotr.

Informacija iš: http://www.verkiugeliuturgus.lt/LT/zalieji-oro-valytojai/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis