Viskas, ką reikia žinoti apie rudens gėrybių džiovinimą

Siekis taupyti laiką ir kuo ilgiau mėgautis sezono metu užderėjusiomis daržovėmis bei vaisiais jau įpratino mus įvairiausias gėrybes dėti į šaldiklį. Bet šis ne guminis... Dar vienas daug pastangų nereikalaujantis būdas racionaliai sudoroti gausų derlių – naudoti elektrinę vaisių ir daržovių džiovyklę.

Paprastai ir tikslingai

Kai sode, darže (ar turguje) sunoksta derlius, pats laikas įvertinti, ar elektrinė vaisių ir daržovių džiovyklė namuose reikalinga.

X Nesudėtinga konstrukcija. Valandų valandas kaitinti orkaitę džiovinant obuolius ar grybus – ne pats maloniausias užsiėmimas, ypač jei karštis ir taip nepakeliamas, todėl tik išties didelis derlius priverčia tam ryžtis. Džiovyklė šią kulinarinę veiklą gerokai supaprastina, be to, joje produktai neperkaitinami ir maksimaliai išsaugomos jų naudingosios savybės, skonis bei aromatas. Prietaiso konstrukcija paprasta: ją sudaro keli padėklai „skylėtais“ dugnais, pro kuriuos laisvai cirkuliuoja ventiliatoriaus paskirstomas įkaitintas oras. Galingas jo srautas džiovina supjaustytus ir sudėliotus produktus. Temperatūrą reguliuoja termostatas, todėl vienam ar kitam produktui galima parinkti tinkamiausią režimą, ir tai paprasčiau, nei naudoti tradicinę orkaitę.

X Ilgas procesas. Džiovinimo procesas ilgas, trunka nuo kelių valandų iki paros ar net ilgiau, tačiau jį reguliuoja laikmatis, tad nereikia stebėti ir nervintis, kad pamiršite išjungti prietaisą. Laimei, džiovyklė nėra galinga, tad nebaisu, jei dirba ir per naktį: daug elektros energijos ji nesuvartoja. Tiesa, prietaisas įkaista, todėl būtina jį pastatyti tinkamoje vietoje, kad nepridarytų žalos stalviršiui. Plastikinės džiovyklės nereikėtų laikyti saulėje. Ir dar svarbu atminti, kad vykstant procesui sklinda stiprūs kvapai, todėl puiku, jei prietaisui parinkta vieta gerai vėdinama.

X Kaip viską sutalpinti? Kompaktiškos kelių aukštų cilindro formos džiovyklės pritaikytos nedideliam kiekiui produktų. Tačiau galima papildomai nusipirkti padėklų, tinkamų daugeliui modelių, ir sudėlioti keliolikos aukštų „dangoraižį“. Komplekte gali būti ir padėklas pastilei džiovinti – tokiame nebūna skylučių. Jį užteks patepti aliejumi, sudėti obuolių sūrio masę, marmeladą ar uogienę, iš kurių bus išgarinta drėgmė.

Įjungėte – ir pamiršote...

Kuo išradingiau naudojamės buitine technika, tuo daugiau jos galimybių įžvelgiame. Vaisių ir daržovių džiovyklė – ne išimtis.
X Kiek laiko teks džiovinti, priklauso nuo daugelio veiksnių: sodo ir daržo gėrybių drėgmės kiekio, prietaiso galingumo, net nuo to, kaip supjaustyti ir sudėlioti gabaliukai, todėl visuomet reikia pasitikslinti, kas rašoma naudojimosi instrukcijoje. Dažniausiai optimalus džiovinimo laikas būna 10–15 valandų.
X Skirtingoms daržovėms reikia nevienodai laiko išdžiūti, o apatiniame padėkle procesas vyksta greičiausiai, todėl būtų gerai kas valandą prietaisą išjungti, patikrinti situaciją, sukeisti padėklus vietomis. Pasak žinovų, tokiu režimu vaisiai ir daržovės netgi džiūsta geriau. Puiku ir tai, kad džiovyklę galima laikinai išjungti, o grįžus iš svečių namo procesą vėl tęsti.
X Kaip pasirinkti tinkamą karštį, geriausias patarėjas yra patirtis. Aukso vidurys būtų toks: daržovėms tinka 50 ºC, sultingesniems vaisiams – 55 ºC temperatūra. Tačiau žaliavalgiai gali eksperimentuoti ir su 42 ºC režimu.
X Kad maži gabaliukai susitraukę neiškristų pro padėklo tarpus, ant jo galima patiesti medvilninį audinį.
X Vienu metu nereikėtų džiovinti gėrybių, kurių drėgmės kiekis labai skiriasi.
X Kartais išsiskiria labai daug vandens (pavyzdžiui, džiovinant pomidorus) ir kaupiasi ant dangčio, tad šį reikėtų retkarčiais nušluostyti.
X Net jei džiovinate ne pilną padėklą, o keletą vaisiaus riekelių, laiko reikės tiek pat, tad kuo daugiau vaisių ar daržovių sudedate į džiovyklę, tuo labiau tai atsiperka.
X Kai produktai išdžiūsta, tegu atvėsta iki kambario temperatūros ir tik tuomet sudėkite į sandarius indus ar maišelius.

Patarimas
Kai kurie vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai) pajuosta, todėl prieš džiovinant juos reikėtų pamirkyti rūgščiame vandenyje. Daugelį sodo ir daržo gėrybių patariama nuplikyti verdančiu vandeniu. Kiaurasamtyje sudėtus produktus trumpam panardinkite į verdantį vandenį, tada perliekite šaltu, nuvarvinkite. Karšto vandens turi būti 3 kartus daugiau nei produktų.

Ar galima pakeisti?

Vaisius ir daržoves galima džiovinti ir konvekcinėje krosnelėje. Tačiau ar verta? Mat ne visų modelių konvekcinėse krosnelėse yra džiovinti tinkamas padėklas, į šį prietaisą telpa mažiau produktų ir džiovinama ne taip tolygiai – viduryje drėgmė išgaruoja gerokai greičiau nei pakraščiuose, todėl vien technika pasikliauti negalima, tenka stebėti, kas vyksta krosnelėje. Be to, laikmatis nustatomas gerokai trumpesniam laikui, o ne visiems produktams poros valandų pakanka. Žinoma, kai norisi vytintų pomidorų ar obuolių traškučių, tinka ir konvekcinė krosnelė, bet nuolat ją taip naudoti ne itin racionalu.

Užteks visiems metams

Džiovinti vaisiai ir uogos tinka ne tik kompotams virti... Iš moliūgų (kurių kartais priauga tiek, kad neįmanoma suvartoti), galima pasigaminti cukatų, iš bananų – traškučių. Džiovinti vaisiai – tai puikūs pyragų, apkepų įdarai. Sumalus juos kavos malūnėliu tinka įberti į įvairiausias košes, pudingus, suflė ir kitus desertus. Jais galima pagardinti net ir žolelių arbatą. O į nesaldžius kepinius tinka įberti įvairiausių džiovintų daržovių. Sumaltos jos tinka prieskonių mišiniams. Arba labai paprasta žiemą išsivirti sriubos.

Kai apima azartas

Visi džiovinti skirti produktai turi būti švarūs, sveiki, prinokę, bet tvirti. Supjaustykite juos nedidelėmis (maždaug 5 mm) dydžio riekelėmis, skrituliukais ar juostelėmis. Kuo gabalėliai smulkesni, tuo greičiau ir kokybiškiau išdžiūsta, tačiau „trupinėliais“ jų paversti irgi nereikėtų.

X Obuoliai. Geriausiai tinka rūgštūs ar saldžiarūgščiai, vėlyvesnių veislių. Išpjaukite jų sėklalizdžius, kad nepatamsėtų, 3–5 minutes palaikykite citrinų sultimis parūgštintame vandenyje, apdžiovinkite kambario temperatūroje ir dėkite į džiovyklę. Padėklus galima kaitalioti vietomis, kad vaisiai greičiau ir tolygiau džiūtų.

X Slyvos. Džiovinami tamsiai violetinės spalvos vaisiai. Slyvas perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, perliekite verdančiu vandeniu (įbėrę į jį žiupsnelį sodos), tada atvėsinkite šaltame vandenyje. Taip ištirpinamas slyvas dengiantis vaisių vaško sluoksnis, odelėje atsiranda įtrūkimų, tad vanduo išgarinamas greičiau. Slyvas geriausia džiovinti tris kartus su pertraukomis, vis didinant temperatūrą.

X Uogos. Džiovinti tinka daugelis uogų (braškės, žemuogės, serbentai, mėlynės, vyšnios...). Nuplikyti verdančiu vandeniu reikia tik vyšnias. Iš uogų, kuriose yra labai daug drėgmės (pavyzdžiui, aviečių), geriau gaminkite pastilę: jų džiovinti nepatariama.

X Morkos. Labiausiai tinka ankstyvųjų veislių, nedidelės. Palaikykite užvirintame vandenyje 12–20 minučių, atvėsinkite šaltu, supjaustykite 3 mm storio griežinėliais.

X Burokėliai. Apvirkite 20–30 min., tada atvėsinkite, nulupkite, suraikykite 3 mm storio griežinėliais.

X Žirneliai. Jie turi būti jauni, sultingi: peraugę bus neskanūs, pernelyg krakmolingi. Nuplikyti užteks poros minučių. Džiovinti reikėtų per kelis kartus, palaipsniui didinant temperatūrą.

X Česnakai ir svogūnai. Juos reikėtų džiovinti atskirai nuo kitų produktų.

X Kitos daržovės. Kad pastarnokai, salierai, petražolės išsaugotų aromatą, jų nereikia nuplikyti. Prieš džiovinant termiškai nereikia apdoroti ir agurkų, paprikų, moliūgų, pomidorų.

X Žolės ir gėlės. Bazilikai, krapai, lapinės petražolės, salierai, raudonėliai ir visos kitos įvairiausios prieskoninės žolės patiesiamos plonu sluoksniu ir džiovinamos 40 ºC temperatūroje. Taip pat galima džiovinti ir vaistažoles. Arba pasiruošti žolelių arbatai: jazminų, melisų, mėtų, ežiuolių. O jei maistui puošti sugalvojote pasidžiovinti gėlių žiedų, tai taip pat įmanoma!

X Ne tik vaisiai ir daržovės... Iš užsilikusios duonos galima pasigaminti naminių džiūvėsių. O perpratus džiovyklės naudojimo subtilumus galima vytinti mėsą (jautieną, elnieną) ar žuvį. Šiuos produktus prieš tai reikia pamarinuoti ir supjaustyti plonomis riekelėmis.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis