Uogienė ar šaldytos uogos – kas geriau?

Norite žiemą mėgautis vasaros uogų skoniu, išsaugant jose esančius vitaminus? Sutiksite, kad yra daug naudingesnių būdų tai padaryti nei uogienės.

Šaldymui netinka labai prinokusios uogos, nes jos jau per minkštos ir gali sutižti. Kuo šviežesnė uoga, tuo geriau. Šaldymui tinkamiausia temperatūra -18 iki -23 laipsnių. Iki kito sezono (8-12 mėnesių) šaldytuve galima laikyti uogas ir daržoves, kurios užšaldytos žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje. Uogos, kurios užšaldytos 0 -8 laipsnių temperatūroje šaldiklyje laikyti galima tik tris mėnesius. Norėdami, kad uogos išsaugotų naudingąsias medžiagas ir atrodytų gražiai, jas šaldykite celofaniniuose maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose.

Minkštas uogas – braškes, avietes, gervuoges – geriau šaldyti indeliuose, tuo tarpu vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai. Sutrintas uogas galima šaldyti su cukrumi ar be – tai jau jūsų pasirinkimas. Geriausiai uogos užšaldomos mažomis porcijomis, o ir po to jas patogiau naudoti, mat kartą atšildytas uogas reikia suvartoti iš karto, užšaldyti jų dar kartą nederėtų.

Kaip šaldyti uogas?

Spanguolės. Kad spanguoles apdžiūtų, nuplautas jas paberkite ant rankšluosčio. Po to suberkite į indą ir šaldykite. Beje, spanguolės kone pačios nereikliausios uogos – jas galima iki pirmųjų šalnų šaldytuve laikyti tiesiog užpylus vandeniu.

Serbentai. Serbentus galima šaldyti ir kekėmis ir tik uogas. Jos puikiai išsilaiko ir sutrintos tiek su cukrumi, tiek be jo.

Agrastai. Šias uogas reikia kruopščiai nuplauti, nuskinti kotelius. Po to galima apiberti cukrumi ir šaldyti nedidelėmis porcijomis.
Mėlynės. Uogas reikia kruopščiai nuplauti ir leisti apdžiūti. Galima šaldyti sutrintas su cukrumi arba be jo.

Avietės. Šaldymui labiau tinka tamsios spalvos avietės. Šaldymui tinka tik sveikos uogos, t.y. nesutižusios ir ne kirmėlių. Jeigu uogose jų yra, šias dviem trim minutėm pamerkite į druskos tirpalą, surinkite į vandens paviršių išplaukusias kirmėlytes, o uogas kiaurasamtyje gausiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. po to 10-15 min. leiskite uogoms apdžiūti, sudėkite į indą ir šaldykite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis