Specialiai tinginiams: 4 šašlykų orkaitėje receptai

Išvyka kepti šašlykų – visų mėgstama pramoga. Tačiau šašlykų mėgėjų kelyje atsiranda kliūčių – tai prastas oras, tai draugija nesusirinko, tau automobilis sugedo... Ką jau kalbėti apie žiemą, kai lauke išsikepti šašlykų nerealu, o norisi mėgstamo skanėsto. Tam ir skirti šašlykų orkaitėje receptai!

Daugelis skeptiškai vertina orkaitėje keptus šašlykus ir mano, kad jų nė šašlykais nevalia vadinti. Tačiau galima pasiginčyti – šašlykas, visų pirma, ypatingai pamarinuota mėsa, kuri paskui kepama ant iešmų. Tad kodėl negalima pamarinuoti mėsos, o paskui sumauti ant iešmų ir iškepti orkaitėje tam tikroje temperatūroje? Šis kulinarinis eksperimentas suteiks galimybę net vidury žiemos užuosti namuose gardų šašlykų aromatą.

Kepant šašlykus namuose galima pasirinkti bet kokį marinatą – prabanga, kurios negalime sau leisti, jei kepame šašlykus lauke. Pavyzdžiui, marinatai iš jogurto, pieno, kefyro, vyno karštu oru vykstant į iškylą gali prarūgti, todėl tolimoms kelionėms be specialaus šaldytuvo netinka. O namie, kur pamarinuotą mėsą galima iš karto kepti orkaitėje, galima duoti valią kulinarinei fantazijai.

Orkaitėje kepti šašlykai yra vertingesni už keptus ant laužo. Net gerai pamarinuotoje žalioje mėsoje išlieka įvairių kenksmingų bakterijų, kurios žūsta tik termiškai apdorojant mėsą. Gamtoje žmonės dažnai per trumpai kepa šašlykus, viduryje mėsa dažnai lieka pusžalė – tai gana pavojinga. Orkaitėje mėsa kepa tolygiai, jei parenkama tinkama temperatūra.

6 šašlykų kepimo orkaitėje subtilybės ir 4 gardūs receptai

6 naminio šašlyko subtilybės

1. Tinkamai paruoškite mėsą. Idealu, jei mėsa šviežia. Tada pakaks nupjaustyti plėveles (jautiena, kiauliena) ar odelę (vištiena). Jei nusipirkote šaldytos filė, atšildykite ją šaldytuve (tam prireiks nakties), nuplaukite, o tada nupjaukite, ko nereikia.

2. Marinuokite ne mažiau nei 2 valandas. Tai pasakytina apie vištieną. Kad kiauliena ir jautiena būtų minkšta ir įgautų skonio, reikės daug daugiau laiko – 8 – 10 valandų. Ėrienos šašlykams marinuoti pakaks 4 valandų. Jei gaminate šašlykus iš pievagrybių orkaitėje, marinavimui pakaks pusvalandžio, nes grybai greitai sugeria skystį.

3. Pasiruoškite iešmus. Patogiausi – metaliniai iešmai, kadangi kepant jie tikrai nesudegs. Jei norite kepti ant medinių iešmų, pusvalandžiui pamerkite iešmus į šaltą vandenį – tada jie nesudegs.

4. Atsargiai eksperimentuokite su skoniais. Tai pasakytina apie skystą dūmą, kurį kartais rekomenduoja dėti dėl kvapo. Taip daryti galima (pvz., 2 šaukšteliai dviem kilogramams mėsos), bet nepatartina, jei ketinate maitinti ir vaikus.

5. Jei baiminatės, kad mėsa bus kieta, šašlykus orkaitėje kepkite suvyniotus į foliją. Receptas skirsis tik tuo, kad iš pradžių šašlykus reikia apvynioti folija, o likus 10 min. iki kepimo pabaigos foliją nuvynioti. Lygiai taip šašlykai kepami orkaitėje vadinamojoje polietileno rankovėj, tik baigiant kepti rankovė prapjaunama, kad šašlykai apskrustų. Dar vienas variantas – kepti šašlykus orkaitėje stiklainyje. Iešmus su mėsa sustato į trijų litrų stiklainį, stato į šaltą orkaitę, ją įkaitina iki 200 laipsnių, o po pusvalandžio – iki 250 laipsnių. Tada mėsa iš pradžių gaminama garuose, o paskui kepa.

6. Šašlykus orkaitėje kepkite didelėje temperatūroje. Ideali temperatūra kiaulienai ir jautienai – 250 laipsnių. Nuo karščio greitai susidaro plutelė, tada iš mėsos neišteka sultys. Vištienos šašlykams pakaks 200 laipsnių.

Receptai

Dietiniai šašlykai

Saugote figūrą? Tada šašlykams rinkitės liesą vištieną arba ėrieną. Patikėkite – rezultatas nenuvils.

Vištienos šašlykai orkaitėje

Produktai: 400 g vištienos filė, po 2 šaukštus sojos padažo ir ryžių acto, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas prieskonių šašlykams.

Kaip gaminti:

1. Filė supjaustykite 1,5 cm pločio juostelėmis.

2. Pasigaminkite marinatą: sumaišykite aliejų su prieskoniais, supilkite sojos padažą ir ryžių actą.

3. Sudėkite mėsą į marinatą ir įdėkite į šaldytuvą.

4. Sumaukite mėsos gabalėlius ant iešmų armonikėle, apliekite marinatu, sudėkite į orkaitę ant grotelių, po apačia padėkite kepimo skardą. Kepkite 40 min., porą kartų apverskite.

Avienos šašlykai orkaitėje

Produktai: 1 kg avienos, 4 svogūnai, 2 citrinos, 2 šaukšteliai džiovintų mairūnų ir mėtų, sauja petražolių, 4 paprikos, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Kaip gaminti:

1. Nulupkite ir sutarkuokite du svogūnus, sumaišykite su vienos citrinos sultimis, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite prieskonius, įberkite druskos.

2. Sudėkite avieną į marinatą, išmaišykite, pastatykite indą į šaldytuvą.

3. Suverkite mėsą ant iešmų, paeiliui su paprikų gabalėliais ir svogūnų žiedais.

4. Patepkite groteles orkaitėje aliejumi, užmaukite ant jos šašlykus, apačioje padėkite kepimo skardą. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje. Kai mėsa paskrus, apšlakstykite citrinos sultimis.

Sotūs šašlykai

Jautienos šašlykai orkaitėje

Produktai: 1 kg jautienos, 250 ml raudonojo sausojo vyno, 5 svogūnai, čiobrelio šakelė, pipirų ir druskos.

Kaip gaminti:

1. Mėsą apibarstykite pipirais, druska, čiobreliais ir palikite 15 min.

2. Apliekite mėsą vynu, ant jos uždėkite svogūnų žiedus. Prispauskite mėsą ir marinuokite šaldytuve.

3. Suverkite mėsos gabalėlius ant iešmų paeiliui su svogūnų žiedais. Kepkite 30 min. , vis pavartydami.

Kiaulienos šašlykai orkaitėje

Produktai: 600 g kiaulienos sprandinės, 3 svogūnai, 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštai vyno acto, šaukštelis druskos, 500 ml vandens.

Kaip gaminti:

1. Supjaustykite mėsą gabalėliais, apibarstykite druska, palikite 15 mni. Paskui apdėliokite mėsą svogūnų žiedais.

2. Pasigaminkite marinatą: į dubenį su šašlykais supilkite actąm vandenį, išmaišykite. Pastatykite į šaldytuvą.

3. Suverkite mėsos gabalėlius ant iešmų, paeiliui su svogūnų žiedais. Kepkite 25 min. vis pavartydami.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis