Skaniausias sumuštinis: koks jo slaptas ingredientas?

Kur slypi skanaus sumuštinio paslaptis, spėliotume ilgai, ir tų atsakymų sąrašas būtų ilgas. Kokybiški produktai, gurmaniški delikatesai, namie gamintos užtepėlės... Bet nepamirškime ir paties svarbiausio dalyko: sumuštinis turi atrodyti gardžiai – tada ir valgysime jį su dar didesniu malonumu.

Pagal taisykles

Sumuštinį ne tik paprasta pagaminti – jį lengva ir gražiai patiekti. Ne vien sveikos mitybos principai gaminant sumuštinius verčia mus nepamiršti salotų lapų ir prieskoninių žolių – žalia spalva akiai maloniausia. Dar reikėtų derinti ir kitas ryškias, „skanias“ spalvas – raudoną, geltoną, gal dar baltą ir jų atspalvius, kad sumuštinis atrodytų gardžiai. O kad būtų gardus, jam reikia negailėti aptepo.

Aptepams naudojamus minkštus produktus patogiausia suplakti iki vientisos masės virtuviniu kombainu, o kietus sutarkuoti ar kuo smulkiau sukapoti. Majonezas geriausiai tinka tirštas, skysto ar grietinės naudoti nepatariama. Riekes iš pradžių galima sutepti plonu sviesto sluoksniu – šis apsaugo duoną, kad neįsigertų skystis ir ji nesuminkštėtų. Net ir naudojant sumuštiniams tik sviestą yra daug erdvės vaizduotei pasireikšti – jį galima gardinti įvairiausiais priedais. Riekelių šonus galima konditeriniu teptuku plonai patepti majonezu ar padažu ir apiberti smulkintomis žolelėmis, migdolų drožlėmis ar sezamų sėklomis. Prieš pjaustant didelį suvožtinį mažesniais gabalėliais patartina keletą valandų palaikyti šaltai susuktą į maistinę plėvelę.

Pagrindų pagrindas

Šviežia ir kvapni duona (pita, fokačija, prancūziškasis batonas...) – būtina gardaus sumuštinio sąlyga. Taip pat sumuštiniams tinka ir per pusę perpjautos bandelės, duoniukai, nesaldūs vafliai, krekeriai ar tortiljos gabalėliai, o jei iš tiesų norisi įvairovės, tai gali būti net omletas. Jei pagrindas yra duonos riekė, ji turėtų būti plona: sumuštiniams tinka 1 cm, o suvožtiniams – 0,5 cm storio. Tai gali būti įprastos kasdienės duonos ar batono riekė be plutos, išpjauta įdomesne forma: apskritimo, trikampio, širdelės. Ją galima apkepinti tik iš vienos pusės arba skrudinti. Jei sumuštinis gaminamas su salotomis, šis veiksmas būtinas, kad šviežia duona neištižtų nuo salotų skysčio ar padažo.

Originalūs derinukai

Išbandykite šiuos sumuštinių receptus: gardu, originalu ir gražiai atrodo!

–Humusas, pomidorų ir agurkų griežinėliai, saldus aitriųjų paprikų padažas su paskrudinta pita.
–Raudonų ir geltonų pomidorų griežinėliai, majonezas, jūros druska ir malti juodieji pipirai su balta duona be plutelės.
–Alyvuogių užtepėlė, keptos saldžiosios paprikos, virtų kiaušinių griežinėliai, gražgarstės ir ančiuviai su prancūziškuoju batonu.
–Su špinatais troškinti grybai, kietasis sūris su čiabata.
–Rūkyta kalakutiena, varškės ir spanguolių užtepėlė su baltos duonos skrebučiu.
–Avokadų užtepėlė, raudonųjų svogūnų, pomidorų, agurkų griežinėliai ir saulėgrąžų daigai su juoda duona su saulėgrąžomis.
–Keptas baklažanas, trūkažolės ir ožkų sūris su fokačija.
–Kepta kiauliena ir svogūnai, švelnios garstyčios su duona su sėlenomis.

Kuo skiriasi įvairių rūšių duona, su kuo ją derinti ir kaip sumuštinius gražiai patiekti, skaitykite žurnalo „Mano namai“ balandžio mėnesio numeryje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis