Šiluma kviečia į gamtą: 4 receptai, kuriuos būtina išbandyti

Vaišės gamtoje – vienos laukiamiausių pavasario pramogų. Tokioms išvykoms entuziastingai ruošiamės: tariamės su draugais, patikriname, ar tebetinkami nuo praėjusių metų iškylų atributai ir, žinoma, atsakingai sudarome valgiaraštį.

Keptos kukurūzų burbuolės su mėsos ir daržovių vėrinukais

Reikės: 6 kukurūzų burbuolių, 100 g tarkuoto kietojo sūrio, 3 žaliųjų citrinų, 1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės, 3 šaukštų sviesto, 1,5 šaukšto stambios druskos, 1,5 šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 1,5 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos.

Sumaišykite paprikų miltelius, sūrį, druską ir citrinos žievelę. Kukurūzų burbuoles 15 minučių užmerkite į šaltą vandenį. Išimkite, nukratykite, dėkite ant įkaitintų grotelių ir vartydami kepkite 15 minučių. Sviestą ištirpinkite. Kukurūzų burbuoles išdėliokite lėkštėse, apipilkite sviestu, apibarstykite sūrio ir prieskonių mišiniu.

Vida Press

ALTERNATYVA
Yra ir paprastesnis, bet ne mažiau skanesnis būdas, kaip kepti burbuoles, – aptepkite jas alyvuogių aliejumi, dėkite ant grotelių ir kepkite taip pat. Patiekite su alyvuogių aliejumi ir apibarstę stambia druska.

PRODUKTO ABC
Rinkitės šviežias ir jaunas burbuoles. Jose daugiau cukraus, todėl kepdamos gražiai karamelizuosis. Senesnės burbuolės ne tokios skanios dėl didesnio kiekio krakmolo.

Vėrinukams pagaminti reikės: apie 1 kg kiaulienos kumpio, 2 jaunų cukinijų, 2 saldžiųjų paprikų.
Marinatui paruošti reikės: 50 ml aliejaus, 100 ml saldžiųjų paprikų padažo, 2 šaukštų raudonojo vyno acto, 2 šaukštų rudojo cukraus, 2 skiltelių česnakų (susmulkintų), 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Mėsą supjaustykite 3 cm dydžio kubeliais. Sumaišykite marinato produktus. Mėsos gabaliukus suverkite ant iešmelių, į tarpus įsmeikite paprikų ir cukinijų gabaliukų. Sudėkite iešmelius į indą su dangčiu, užpilkite marinatu ir tegu pastovi mažiausiai dvi valandas. Ištraukite iš marinato (jį pasilikite), dėkite ant įkaitintų grotelių ir kepkite vartydami bei palaistydami likusiu marinatu.

ALTERNATYVA
Su mėsa galima kepti ir daugiau daržovių: svogūnų giežinėlius, nedidelius pomidorus, pievagrybius, taip pat vaisius – obuolius, kriaušes.

Ant žarijų kepta žuvis

Reikės: 1 nedidelio upėtakio, lašišos ar sterko, ryšelio krapų, 4–5 rozmarinų šakelių, 5 citrinos griežinėlių, druskos, pipirų, aliejaus (jei kepate sausesnę žuvį (lydeką ar syką), į jos vidų įdėkite šaukštą sviesto).

Žuvies šonus įpjaukite kas kelis centimetrus. Vidų išvalykite, pabarstykite druska ir pipirais. Į pilvo ertmę sudėkite krapus, rozmarinų šakeles ir citrinos griežinėlius. Žuvį įdėkite tarp suspaudžiamų grotelių ir kiekvieną pusę kepkite apie 10 minučių.

Vida Press

ALTERNATYVA
Taip paruoštą žuvį galite suvynioti į kelis folijos lakštus ir kepti ant grotelių. Ji bus daug sultingesnė, be to, nereikės prižiūrėti, kad koks gabaliukas neįkristų į žarijas. Kruopščiai suvyniotą žuvį galite dėti ir į karštus pelenus.

KEPIMO ABC
Pirmiausia pasirūpinkite tinkamomis malkomis – jos turi būti lapuočių medžių. Groteles ant žarijų uždėkite tada, kai jau nebegalite virš jų išlaikyti rankos. Naujas groteles pakaitinkite virš ugnies – prie jų neprilips kepami produktai.

Ant grotelių kepti persikai su ožkų pieno sūriu

Reikės: 4 persikų, 100 ožkų pieno sūrio, 1 šaukšto medaus, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 4 šaukštų balzaminio acto padažo.

Nuplautus persikus perpjaukite per pusę, kauliukus atsargiai išimkite. Medų sumaišykite su aliejumi, kulinariniu teptuku aptepkite persikus, dėkite ant įkaitintų grotelių ir šiek tiek apkepkite iš abiejų pusių (po 3 minutes). Patiekite apšlakstę balzaminio acto padažu ir uždėję po gabaliuką ožkų pieno sūrio.

Vida Press

ALTERNATYVA
Išmėginkite persikus su mėlynuoju sūriu ir rūkyta šonine. Į kauliuko vietos įdubimą įdėkite sūrio, persiką apvyniokite rūkytos šoninės juostele ir kepkite ant grotelių iš abiejų pusių po 3–4 minutes.

Gaivi šalta vasaros arbata

Reikės: 10 šviežių ar konservuotų persikų, 2 žaliųjų citrinų, cukraus pagal skonį, 2 šaukštų juodųjų arbatžolių, 2 l vandens, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užvirinkite vandenį ir užplikykite arbatžoles. Palaikykite 10–15 min. Perpilkite per sietelį į ąsotį. Sumeskite mažais gabaliukais supjaustytus persikus, citrinų griežinėlius ir mėtų lapelius. Tegu pastovi, kol visiškai atvės. Patiekite su ledo kubeliais.

Vida Press

PRODUKTO ABC
Daugelis gaivių gėrimų gaminami su šviežiomis mėtomis: jos turi šaldantį prieskonį ir maloniai kvepia. Vasaros gėrimai su mėtomis puikiai gaivina, malšina troškulį ir šiek tiek ramina.

ALTERNATYVA
Mėtos tinka turbūt su visomis uogomis ir vaisiais, tačiau vienas gaiviausių vasaros gėrimų – vanduo su mėtomis ir šviežių agurkų griežinėliais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis