Savaitgalio stalui – keptas kumpis

Net ir dietiškai besimaitinantys žmonės negali atsilaikyti stalo patiekalų karaliaus – kiaulienos kumpio – kepsniui.

Kumpis skaniai iškeps tik gan ilgai mirkytas marinate. Kai kurios šeimininkės kumpį marinuoja net 3–6 dienas. Na, ir kepa jį ilgai – apie 4–6 valandas. Čia pateiksime šiek tiek trumpesnį variantą. 

Kad kepsnys būtų ne tik skanus, bet dar ir gražiai atrodytų, jį reikia nutepti medumi – šis, veikiamas aukštos temperatūros, karamelizuojasi ir padengia mėsą kvapnia blizgia plutele. Beje, kepant susidariusios sultys sutirštėja – tai puikus padažas ir prie mėsos, ir prie garnyro. Šeimininkei darbo užtenka, bet juk tokių šeimyninių švenčių per metus nebūna labai daug, tad galima ir pasiaukoti. Prie kiaulienos kumpio tinka apkepti saldūs vaisiai: figos, kriaušės, mangai.

Reikės: 3–4 kg kumpio be kaulo, bet su oda, 3 šaukštų skysto medaus, 2 šaukštų garstyčių miltelių, gvazdikėlių, 2 mangų.

Pasirinkite marinatą:

1 marinatas

5 skiltelės česnakų, 5 cm imbiero šaknies, 1/2 citrinos sultys ir žievelė, 50 ml augalinio aliejaus, 50 ml skysto medaus, 2 šaukšteliai druskos. 

Imbierą ir česnakus smulkiai sutarkuokite. Į košelę supilkite citrinos sultis, sumeskite supjaustytą žievelę, suberkite druską, sudėkite medų,supilkite aliejų. Maišykite, kol ištirps druska. Kumpį nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įdėkite į gilų dubenį, užpilkite marinatu, keliose vietose subadykite mediniu iešmeliu ir uždenkite maistine plėvele. Laikykite parą šaldytuve, retkarčiais pavartydami.

2 marinatas

1 stiklinė baltojo sauso vyno, 1 stiklinė vyno acto, po 1 šaukštelį cukraus, druskos ir maltų pipirų, 4 laurų lapeliai, 5 kadagių uogos. 

Actą užvirkite su 1 litru vandens, laurų lapeliais, cukrumi ir druska. Mėsą įtrinkite pipirais ir sugrūstomis kadagių uogomis. Mėsą užpilkite atvėsintu marinatu ir 3–4 dienas laikykite šaldytuve, retkarčiais pavartydami.

3 marinatas (6 l vandens)
5 šaukštai cukraus, 1 šaukštas kmynų, 1 cinamono lazdelė, 3 gvazdikėliai, 3 šaukštai maltų juodųjų pipirų, 6 šaukštai druskos, 2 susmulkinti svogūnai, 4 sutraiškytos česnakų skiltelės, 1 apelsino sultys ir žievelė, 1 šaukštelis sutarkuotos imbiero šaknies, 1 šaukštas susmulkintų petražolių. 

Visas sudedamąsias dalis sudėkite į indą su vandeniu, išmaišykite, kad ištirptų druska, ir pamerkite kumpį. Laikykite 3 paras, prieš kepdami nuplaukite šaltu vandeniu.

1. Prieš kepdami, išimkite kumpį iš marinato ir 2–3 valandas palaikykite ne šaldytuve, kad jis taptų kambario temperatūros. 

2. Mėsą įdėkite į gilų (nes kepant išsiskirs sulčių), ugniai atsparų kepimo indą, apdenkite folija. 

3. Orkaitę įkaitinkite iki 220–230 °C temperatūros ir kepkite 2 valandas.

4. Kepsnį išimkite iš orkaitės, atsargiai nuimkite odą, nepažeisdami riebalinio sluoksnio. Tegu mėsa šiek tiek atvėsta.

5. Sumaišykite medų su garstyčių milteliais į vientisą masę.

6. Atvėsusį kumpį perdėkite į švarią lėkštę. Kepimo inde išsiskyrusias sultis nupilkite į kitą indą – palikite tik ant dugno.

7. Mėsą negiliais pjūviais įpjaukite horizontaliomis ir vertikaliomis linijomis (kas 2–3 cm), kad ant kumpio paviršiaus susidarytų rombų raštas.

8. Visą mėsos paviršių aptepkite medaus ir garstyčių mišiniu. Ten, kur susikerta įpjautos linijos, įsmeikite po gvazdikėlį. 

9. Kumpį vėl įdėkite į kepimo indą. Orkaitę prieš tai įkaitinkite iki 200–220 °C temperatūros ir kepkite mėsą dar 30 minučių.

10. Likus kepti 15 minučių, šalia kumpio sudėkite skiltelėmis supjaustytus mangų minkštimus.

11. Patiekite didelėje lėkštėje, prieš tai ištraukę gvazdikėlius ir aplink išdėlioję mangų skilteles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis