Savaitgalio pietūs – nuo užkandžio iki deserto

Mūsų siūlomas iškilmingesnių šeimyninių pietų valgiaraštis gali tikti ir eiliniam, ir išskirtiniam savaitgaliui. Išsinagrinėkite, bandykite, ragaukite.

Karštai rūkytų lašišų užkandis

(6 porcijos)

Reikės: 100 g minkšto sviesto, 4 šaukštų grietinės, 4 šaukštų majonezo, 1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių, 300 g karštai rūkytų lašišų filė, 2 šaukštų kaparėlių (nusausintų), 2 šaukštų susmulkintų šviežių krapų, druskos ir maltų juodųjų pipirų, avižinių paplotėlių.
Papuošti ir patiekti: šviežių krapų šakelių, lašišų ikrų, citrinų skiltelių.

Sviestą, grietinę, majonezą, citrinos sultis ir žievelę gerai išmaišykite. Lašišas supjaustykite plonais gabaliukais ir šakute susmulkinkite, bet nesutrinkite. Sumaišykite su sviesto ir majonezo mišiniu, kaparėliais ir krapais. Išdėliokite į nedidelius indelius, patiekite su žiupsneliu ikrų, citrinos skiltele ir avižiniais paplotėliais. Papuoškite šviežių krapų šakele.

Avienos kumpis su keptais garstyčių kukuliais ir daržovėmis

(6–8 porcijos)

Reikės: 50 g ančiuvių konservų, 16 juodųjų alyvuogių be kauliukų, 2 šaukštų sukapotų šviežių rozmarinų, druskos ir maltų juodųjų pipirų, avienos kumpio (apie 2 kg).
Keptoms daržovėms paruošti: 1,5 kg nedidelių šviežių bulvių, ryšelio šviežių nuskustų morkyčių, 2–3 didelių česnakų galvų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Kukuliams pagaminti: 350 g kvietinių miltų, 175 g išlydyto jautienos lajaus, 1 kiaušinio, 1 šaukšto grūdėtų garstyčių, druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros. Ančiuvius, jų konservų aliejų, alyvuoges ir rozmarinus elektriniu smulkintuvu rupiai sutrinkite. Galite sutrinti ir rankomis. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite.

Avienos kumpį įpjaukite kas porą centimetrų ir į plyšius įtrinkite ančiuvių tyrę. Įdėkite į didelę kepimo skardą ir kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje 30 minučių.

Bulves gerai nuplaukite, jeigu didelės, supjaustykite riekėmis, šalia sudėkite morkas ir perpjautas česnakų galvas. Daržoves apšlakstykite aliejumi ir pavartykite rankomis.

Kumpį išimkite, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 200 °C. Aplink kumpį vienu sluoksniu išdėliokite daržoves, įstatykite atgal į orkaitę ir kepkite dar 1 valandą. Daržoves kartkartėmis apverskite, kad vienodai apkeptų. Kol kumpis ir daržovės kepa, dubenyje sumaišykite miltus, riebalus, druską ir pipirus. Kiaušinį ir garstyčias išplakite su 125 ml šalto vandens. Plakinį supilkite į miltų ir riebalų mišinį, suminkykite. Jei tešla per kieta, įpilkite šiek tiek vandens. Tešlą padalykite į 12 gabaliukų, iš jų delnuose suvoliokite kukulius. Dėkite į skardą su kumpiu ir daržovėmis ir kepkite 20–30 minučių, kol kukuliai išsipūs ir gražiai parus.

Skardą išimkite iš orkaitės, sudėkite produktus į didelę pašildytą serviravimo lėkštę, apvyniokite folija ir palikite šiltoje vietoje 10 minučių. Tada patiekite.

Brokolių stiebai su marmelado glajumi

(6–8 porcijos)

Reikės: 400 g jaunų brokolių stiebų, 2 šaukštų vaisių marmelado, druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Brokolius virkite 4–5 minutes, tada nusunkite per kiaurasamtį.
Marmeladą įdėkite į puodą, įpilkite šaukštą vandens ir pakaitinkite, kol išsilydys, tada sudėkite brokolius, gerai išmaišykite. Pagal skonį apibarstykite druska ir pipirais. Patiekite tuoj pat.

Mėtų padažas

Reikės: 6 šaukštų raudonojo vyno acto, 3 šaukštų cukraus pudros, 2 susmulkintų askaloninių česnakų, 3 šaukštų susmulkintų šviežių mėtų, druskos ir šviežių maltų juodųjų pipirų.

Į nedidelį puodą supilkite actą ir pakaitinkite ant silpnos ugnies. Suberkite cukraus pudrą, toliau kaitindami maišykite, kol cukrus ištirps.
Sudėkite česnakus ir mėtas, išmaišykite, paskaninkite druska ir pipirais.

Šokoladinis ir karamelinis tartas

(8–12 porcijų)

Pagrindui paruošti reikės: 200 g miltų, 100 g tarkuoto sviesto, 1 kiaušinio.
Karameliniam įdarui pagaminti: 150 g sviesto, 400 g sutirštinto pieno, 100 ml auksaspalvio cukraus sirupo („Dansukker“), žiupsnelio druskos.
Šokoladiniam įdarui pagaminti: 100 g juodojo šokolado, 60 g sviesto, 3 šaukštų kakavos miltelių, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 kiaušinių, 125 g cukraus pudros, 2 šaukštų grietinės, cukraus pudros apibarstyti.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Miltus sumaišykite su sviestu ir kiaušiniu, suminkykite tešlą, apie valandą palaikykite šaldytuve. Tada tešlą iškočiokite, ja išklokite kepimo indą „garbanotais“ kraštais. Subadykite šakute, iš viršaus pridenkite folija, o ant jos užberkite pupelių ar žirnių (valgyti šie netiks, bet neleis tešlos pagrindui deformuotis). Taip kepkite 10–15 minučių, tada foliją nuimkite ir dar kepkite 3–5 minutes, kol tešlos pagrindas gražiai parus. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Orkaitės karštį sumažinkite iki 180 °C.

Nedideliame puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą, įberkite druskos, supilkite sutirštintą pieną ir sirupą, užvirinkite. Maišydami kaitinkite 10 minučių, iki kremas sutirštės ir taps auksinės spalvos. Puodą nukelkite nuo viryklės, kremą supilkite ant tešlos pagrindo, tolygiai paskirstykite.
Šokoladą sulaužykite mažais gabaliukais, kartu su sviestu sudėkite į indą ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje. Įmaišykite kakavos miltelius ir vanilės ekstraktą.
Kiaušinius išsukite su cukraus pudra, įmaišykite grietinę. Abu mišinius sumaišykite ir užtepkite ant karamelės sluoksnio. 

Kepkite 40–45 minutes. Ištraukite iš orkaitės, 30 minučių vėsinkite, tada išimkite iš skardos ir palikite visiškai atvėsti. Apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis