Savaitgalio gardumėlis: morkų pyragas su sūria karamele

Šis pyragas nepaliks abejingų. Jį pagaminti šiek tiek užtrunka, tačiau skonis viską atperka. Pyragas drėgnas, purus, o karamelė puikiai papildo skonį.

Sudėtis:
300 g margarino;
5-6 valg. šaukštai aliejaus;
Pusė stiklinės cukraus;
2 labai kupini valg. šaukštai rudojo drėgnojo cukraus;
3 valg. šaukštai dirbtinio medaus;
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių;
2 nedidelės morkos;
6 kiaušiniai;
Vanilinis cukrus;
8 valg. šaukštai kvietinių miltų;
Karamelei:
1/2 st. cukraus;
50 g sviesto;
~350 ml riebios grietinėlės;
Žiupsnelis druskos.

Paruošimas:
Margariną ištirpinti, suberti cukrų, vanilinį cukrų, įdėti medų ir gerai išmaišyti. Kai margarinas su cukrumi šiek tiek atvės, įmušti po vieną kiaušinius ir išmaišyti. Suberti kepimo miltelius, įpilti aliejų ir dar kartą išmaišyti. Morkas nuskusti ir smulkiai sutarkuoti (aš tarkuoju vidutine tarka tarp burokinės ir tos, kuri naudojama bulvių tarkiams paruošti. Bet tiks ir morkos, likusios po sulčių spaudimo). Tarkuotas morkas mesti į tešlą. Po to suberti miltus ir gerai viską išmaišyti. Masė turi būti labai tirštos grietinės konsistencijos. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Iš tokio kiekio produktų išeina didelis pyragas, keptas 28 cm skersmens formoje.

Karamelei į keptuvę suberti apie 1/2 stiklinės cukraus ir palikti jį išsilydyti. Kai visas cukrus išsilydo, į jį įdėti 50 g sviesto, pamaišyti, o po to po truputį ir vis išmaišant supilti ~350 ml riebios grietinėlės. Baigiant virti karamelei, įberti žiupsnelį druskos.

Ką tik iškeptą pyragą subadyti mediniu pagaliuku, kad karamelė patektų ir į pyrago vidų. Tada ant dar kašto pyrago pilti kelis šaukštus karamelės ir palikti kelioms minutėms, kol susigers. Tada vėl keli šaukštai karamelės. Ir taip tęsti, kol baigiasi karamelė.

Skanaus! Pyragas gali būti išlaikytas net keletą dienų ir dėl to visiškai nepraras savo skonio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis