Salotų bumas: 5 receptai, kurie patiks visiems

Salotų su šviežiomis daržovėmis galime valgyti ištisus metus, bet pavasarėjant jų norisi labiau. Turbūt išsiilgome produktų, kuriems išaugti reikia saulės ir šilumos.

Savojinių kopūstų salotos su sezamų sėklomis

Reikės: 300 g savojinių kopūstų, geros saujos susmulkintų žalumynų (krapų, petražolių), 70 g sezamų sėklų, 3 šaukštų vandens, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus, ½ citrinų sulčių, 2 šaukštų majonezo.

Sezamų sėklas suberkite į keptuvę be riebalų ir, nustatę nedidelę kaitrą, maišydami paskrudinkite. Dubenėlyje sugrūskite grūstuvu (galite sumalti elektriniu smulkintuvu, bet ne iki miltelių, o rupiai). Supilkite vandenį, aliejų, citrinų sultis, įdėkite medų ir gerai išmaišykite. Savojinį kopūstą supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į salotinę ir sumaišykite su žalumynais, sezamų sėklų padažu ir majonezu.

Produkto ABC

Savojiniai kopūstai savo ypatybėmis panašūs į baltuosius gūžinius kopūstus, tik tamsesnės žalios spalvos, garbanotais plonesniais lapais ir švelnesnio skonio. Jie maistingesni nei baltieji ar raudonieji kopūstai, turi daugiau biologiškai aktyvių medžiagų, cukraus, garstyčių aliejaus, tačiau mažiau ląstelienos.

Alternatyva

Galite naudoti pirktinę grūstų ar maltų sezamų sėklų pastą (tahini) – jos galite nusipirkti mūsų prekybos centruose. Pastos sudėtyje yra daug neprisotintų natūralių riebiųjų rūgščių, odos grožio ir kūno ląstelių senėjimą lėtinančio vitamino E.

Slaptas komponentas

Į salotas su sezamų sėklomis įpilkite dar ir šaukštelį sezamų aliejus – jis suteiks ypač švelnaus skonio. Pats vertingiausias yra šaltai spaustas nerafinuotas sezamų aliejus.

Avokadų, ridikėlių ir špinatų salotos

Reikės: 300 g špinatų lapų, 2 avokadų, 1 obuolio, 5–6 ridikėlių, ryšelio gumbinių česnakų laiškų, ½ citrinos sulčių, 200 ml graikiško jogurto.

Nuplautus špinatų lapus stambiai suplėšykite, nuluptus avokadus supjaustykite stambiomis skiltelėmis, obuolį ir ridikėlius – šiaudeliais. Susmulkinkite česnakų laiškus. Į salotines dėkite po saujelę špinatų, po keletą avokadų skiltelių, apiberkite susmulkintais obuoliais, ridikėliais ir česnakų laiškais, apšlakstykite citrinos sultimis ir užpilkite po gerą šaukštą jogurto.

Produkto ABC

Gumbinių česnakų laiškai – švelnaus svogūnų ir česnakų mišinio skonio, juose daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Alternatyva

Į tokias salotas puikiai tiks įdėti laiškinių česnakų – jie ploni, ilgi, švelnaus svogūnų skonio.

Slaptas komponentas

Daržovių salotos su avokadais nesunkiai gali virsti sotesniu patiekalu, jei pridėsime konservuotų tunų, lašišų ar virtos vištienos krūtinėlės gabalėlių.

Avokadų ir krevečių salotos

Reikės: 2 avokadų, 2 skiltelių česnakų, 300 g virtų išlukštentų krevečių, ½ citrinos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio medaus, saujelės šviežių rozmarinų lapelių, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Avokadus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ant pjaustymo lentelės peiliu sutraiškykite česnakų skilteles. Į keptuvę supilkite aliejų, įmeskite česnakus ir, nustatę nedidelę kaitrą, šiek tiek pakepinkite, kol aliejus prisigers česnakų aromato. Skilteles išimkite, kaitrą sumažinkite, sumeskite krevetes ir maišydami truputį pakepinkite. Medų išmaišykite su trupučiu vandens, įberkite druskos ir pipirų, įspauskite citrinos sultis ir išmaišykite. Salotinėje sumaišykite avokadų kubelius ir atvėsintas krevetes, apšlakstykite padažu ir apibarstykite rozmarinais.

Alternatyva

Prie tokių salotų labai tiktų padažas iš majonezo, citrinų sulčių, nutarkuotos citrinų žievelės ir švelnių garstyčių.

Produkto ABC

Krevečių yra net apie 300 rūšių. Populiariausios – rudosios, tigrinės, rausvosios ir baltosios. Kuo šaltesnis vanduo, tuo krevetės užauga mažesnės. Prie Skandinavijos krantų tokios ir gaudomos. Beje, mažesnės skoniu nenusileidžia didesnėms.

Slaptas komponentas

Verdant šaldytas krevetes, reikia pridėti prieskonių ir prieskoninių daržovių, ypač tinka krapai (kaip ir lietuviškiems vėžiams). Jeigu krevetės verdamos su kiautais, jos išlieka skanesnės.

Vištų kepenėlių salotos su obuoliais

Reikės: 300 g vištų kepenėlių, 2 saldžiarūgščių obuolių, 2 saujų įvairių salotų mišinio, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 30 g brendžio, po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Kepenėles nuplaukite, išpjaustykite plėveles, nusausinkite. Obuolį padalykite skiltelėmis, išimkite sėklalizdžius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir greitai iš abiejų pusių apkepkite obuolius. Išimkite iš keptuvės, atidėkite į šalį. Į keptuvę iškart sudėkite kepenėles ir taip pat pakepinkite iš abiejų pusių. Kai tik kepenėlės pasidengs rusva plutele, apipilkite brendžiu ir padekite. Jos liepsnos apie 30 sekundžių, viduje taps minkštos ir sultingos. Apibarstykite druska ir pipirais. Lėkštėje išdėliokite nuplautas ir nusausintas salotas, ant jų sudėkite kepenėles ir apkeptus obuolius.

Alternatyva

Kepenėles galima apkepti paprastai, be brendžio. Prie tokių salotų dar tiktų stambiai supjaustyti ir pakepinti svogūnai.

Produkto ABC

Vištų kepenėlėse daug vitamino A, o suvalgę vieno patiekalo iš vištų kepenėlių porciją gausite vitamino B12 mėnesio normą.

Slaptas komponentas

Kad ir kaip būtų keista, specifinio skonio kepenėlės kaip joks kitas mėsiškas produktas dera su desertiniais komponentais: brendžiu, konjaku, riešutais, džiovintomis slyvomis, spanguolėmis, ananasais, abrikosais.

Žiedinių kopūstų salotos su keptais svogūnais (matyti pagrindinėje straipsnio nuotraukoje)

Reikės: 1 žiedinio kopūsto, 3 svogūnų galvų, 100 g susmulkintų lazdynų riešutų, 1 nedidelės cukinijos, 100 g mėlynųjų pelėsių sūrio, saujos salierų lapelių, 7 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio jūros druskos, 1 šaukštelio cukraus, maltų juodųjų pipirų, 1 citrinos sulčių.

Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais, 3 minutes virkite pasūdytame vandenyje, nusausinkite ir atvėsinkite. Riešutus susmulkinkite. Cukiniją supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, apkepkite svogūnus iš abiejų pusių (kiekvieną – 5 minutes, kad iškeptų viduje), atidėkite į šalį. Paruoškite padažą – į stiklainį su dangteliu supilkite likusį aliejų, citrinos sultis, įberkite druskos, pipirų ir cukraus, dangtelį užsukite ir gerai sukratykite. Į lėkštes įdėkite žiedinių kopūstų, cukinijos griežinėlių, patrupinkite ar įdėkite ploną riekelę sūrio, apibarstykite riešutais, salierų lapeliais ir apšlakstykite padažu.

Alternatyva

Žiedinių kopūstų salotoms kitokio skonio suteiks smulkinti graikiniai riešutai. Be to, pamėginkite vietoje cukinijų, pelėsinio sūrio ir svogūnų įdėti karštai rūkyto, kubeliais supjaustyto pakepinto kumpio, įtarkuokite fermentinio sūrio ir sumaišykite su majonezu.

Produkto ABC

Mėlynųjų pelėsių sūris (rokforas) pirmą kartą paminėtas apie 80-uosius mūsų eros metus. Tikrasis pelėsinis sūris gaminamas tik iš raudonųjų lakonų (pranc. Lakaune) veislės avių pieno. Sūris gana birus, gali būti pusminkštis arba kietas.

Slaptas komponentas

Salotoms gaminti tinka ne tik apvirti žiediniai kopūstai, bet ir žali. Šiek tiek pasmulkinti, jie gali būti maišomi su kitomis šviežiomis daržovėmis, su grietininiais, jogurtiniais, saldžiarūgščiais aliejiniais padažais ar su majonezu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis