Ruginės duonos receptas, kuris į namus pritrauks gerovę, sėkmę ir meilę

 (30)
Duonos kepimas namuose visada buvo didžia tradicija, kurią mes, šiais vartotojiškais laikais, apleidome. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Tad pasiraitokime rankoves ir neapleiskime tradicijos kepti duoną namuose. Tą daryti yra labai paprasta, o skonis tūkstančius kartų geresnis nei pirktinės duonos. Be to, galite į valias paleisti savo fantaziją ir duonai naudoti įvairius miltų derinius, berti visokias sėklas, džiovintus vaisius, uogas ir pan.
Ruginės duonos receptas, kuris į namus pritrauks gerovę, sėkmę ir meilę
© Shutterstock nuotr.

Šios duonos nereikia minkyti. Tiesą sakant, net rankų nereikia išsitepti. Miltus dedu "iš akies", tad sunku taip tiksliai parašyti sudėtį, bet sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi atrasti savo duonos receptą pati - kokie miltai ir kokiomis proporcijomis jai skaniausi. Tešlą sumaišyti užtruks vos kelias minutes - pradedam.

Sudėtis:
Raugas
~300 g ruginių miltų
3 kupini valg. šaukštai kvietinių miltų
3 valg. šaukštai avižinių miltų
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
3-4 valg. šaukštai aliejaus (naudoju alyvuogių išspaudų, t.y. NE pirmo spaudimo, aliejų)
Sauja kmynų
~350 ml šilto vandens

Paruošimas:
Kadangi raugas nuo vieno kepimo iki kito laikomas šaldytuve, tad iki tešlos maišymo likus bent 5-6 valandoms išimu raugą iš šaldytuvo ir palaikau kambario temperatūroje. Geriausias ritmas yra toks: ryte iš šaldytuvo išimu raugą, vakare sumaišau tešlą ir kildinu per naktį, o tada ryte kepu. Arba atvirkščiai - vakare išimu raugą, ryte sumaišau tešlą, kildinu per dieną ir kepu vakare.

Į didelį dubenį suberti visus miltus, sudėti cukrų, druską, kmynus, supilti aliejų. Supilti vandenį (geriausia ne visą iš karto, o dalimis) ir išmaišyti labai tirštą tešlą. Beje, vanduo turi būti šiltas, nes duona geriau pakils. Tada dėti raugą ir vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma su šaukštu ir ne kieta. Palikti tešlą pakilti bent 4-5 valandas.

Kai tešla pakyla, nuo jos atidėti porą kupinų šaukštų tešlos - tai bus raugas kitam kepimui. O likusią tešlą dėti į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę pailgą formą, todėl papildomai jos niekuo netepu. Jei naudosite metalinę formą, geriausia - išklokite ją kepimo popieriumi.

Kepti apie valandą - pirmas 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje, vėliau kaitrą sumažinti iki 150 laipsnių.
Kaip jau minėjau, galima eksperimentuoti - naudoti daugiau sėklų ar kitokias rūšis miltų.
Ir turbūt visi žinote, bet pakartosiu - iškepusią duoną atvėsinkite, o tik tada ragaukite.

Skanios duonos ir tegul jos kvapas atneša gausą į jūsų namus!

Jauku Namuose
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Idėjos, ką kepti ant grotelių (1)

Maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, taip keptas maistas išsaugo naudingas ypatybes, antra, nereikės prieskonių, riebalų – visi produktai iškepa patys, nepraranda savo skonio ir aromato.

Kodėl gi ne: saldūs šaltibarščiai (5)

Niekuomet nereikia nustoti eksperimentuoti! Šis receptas greitai paruošiamas ir ypatingai tiks tokią karštą dieną, kaip ši. Juk šaltibarščiai neatsiejama šio sezono dalis.

Greitoji pagalba: kaip išgelbėti patiekalą, jeigu jūs jį atsitiktinai sugadinote (1)

Virtuvėje nutinka visko. Įsivaizduokite, kad jūs persūdėte ilgai lauktą vakarienę ir nežinote, ką daryti. Jokiu būdu nemėginkite jos išmesti. Šįkart patariame, kaip išgelbėti sugadintus patiekalus.

Stori blynai be mielių, bet su paslaptimi (11)

Kaip mes dažniausiai kepame storus, minkštus blynus? Žinoma, naudodami mieles arba sodą. Dar yra variantas su kefyru. Tačiau visi šie būdai nublanksta prieš gudrybę, kurią jums atskleisime. Į tešlą tereikia įpilti šlakelį gazuoto gėrimo, ir blyneliai bus tūkstantį kartų skanesni, nei paprastai. Storesni, puresni, drėgnesni ir labiau porėti, kvapnūs... Pateikiame receptą, kad patys įsitikintumėte, kaip paprasta iškepti tokius blynus.

Tobuliems pusryčiams: kitaip paruošti kiaušiniai

Pastaruoju metu įsigalėjęs angliškas naujadaras „brunch“ (lietuviškai – vėlyvieji pusryčiai, bet verčiant paraidžiui išeitų „puspiečiai“ ) jau baigia išstumti mums įprastus pusryčius. Tai specifinis savaitgalio valgymo metas, kai keltis pusryčių dar tingisi, o gaminti pietus – ankstoka... Šįkart pateikiame kitokių kiaušinių keptuvėje receptą.

Vaflių tortas (1)

Patiks kiekvienam! Belieka išbandyti...

Tortai, kurių nereikia kepti (12)

Taip jau kartais nutinka, kad svečiai beveik žengia į namus, o jums reikia skubos tvarka ką nors paruošti prie arbatos. Juk laiko visai nebėra! Tokiais atvejais padės namuose gaminti tortai, kurių nereikia kepti.

Daržovės kiniškai – išbandę nepasigailėsite (19)

Iš ingredientų, kuriuos matote žemiau, pagaminau puikiausias daržoves kiniškai. Patiekalas pavyko labai skaniai: daržovės neperkepusios, traškios, o padažas beveik toks pat, kaip patiekiamas restoranuose.

11 skaniausių įdarų lietiniams blynams (14)

Nusprendus palepinti šeimyną ar svečius blynais, reikia įdėti nemažai pastangų. Užtat su kiekvienu iškeptu blynu namiškių ir svečių, o reiškia, ir šeimininkės nuotaika neišvengiamai gerėja, nes tai kone mėgstamiausias visų patiekalas, mažai kas jo atsisako. O jei tai lietiniai blynai su įdaru... Namuose bus tikra šventė! Pateikiame 11 įdaro variacijų. Beje, būtinai išbandykite riešutų įdarą, jei dar nesate atradę šio stebuklingo skonio...

Ypatingas receptas: varškėčiai su manais (21)

Geriausių varškėčių recepto dar nesu atradusi, bet bandau įvairius variantus. Šiandien dalinuosi skaniu eksperimentu – varškėčiai su manų kruopomis ir bananais. Tiesa, banano nelabai jaučiasi, nes jis tešloje sutrintas. Pabandykite.

3 desertai, kurie nepakenks figūrai

Nors cukraus (sacharozės) kilmė natūrali, gaminamas jis dirbtiniu būdu. Naudingomis maistinėmis medžiagomis nepasižymintis produktas ne veltui laikomas „tuščiomis kalorijomis“. Augalinės mitybos ekspertės Gintarės Jonaitytės nuomone, vertėtų rinktis kuo natūralesnius saldiklius, kurie turėtų būti kuo rečiau naudojami kasdieniame racione.

Sūrio pyragėliai su kumpiu

Galbūt būtent šį savaitgalį verta išbandyti šį receptą?

Lazanija su baklažanais ir pomidorais (1)

Savaitgalis - toks metas, kai galima sau leisti pasilepinti. Tad kodėl šiandien nepasigaminus lazanijos?

Pietūs per 10 minučių: makaronai su pomidorais (7)

Kartais būna taip, jog grįžti namo ir valgyt norisi čia ir dabar. Jei šaldytuve nieko neužsiliko, ką būtų galima greitai pačiupti ir suvalgyti, belieka pasikliauti šimtą kartų išbandytu receptu, kurį pagaminti užtruksite ne daugiau kaip 10 minučių. Pristatau - greitų pietų ar vakarienės svečiai: makaronai su svogūnais ir pomidorais.