Ruginės duonos receptas, kuris į namus pritrauks gerovę, sėkmę ir meilę

 (30)
Duonos kepimas namuose visada buvo didžia tradicija, kurią mes, šiais vartotojiškais laikais, apleidome. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Tad pasiraitokime rankoves ir neapleiskime tradicijos kepti duoną namuose. Tą daryti yra labai paprasta, o skonis tūkstančius kartų geresnis nei pirktinės duonos. Be to, galite į valias paleisti savo fantaziją ir duonai naudoti įvairius miltų derinius, berti visokias sėklas, džiovintus vaisius, uogas ir pan.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šios duonos nereikia minkyti. Tiesą sakant, net rankų nereikia išsitepti. Miltus dedu "iš akies", tad sunku taip tiksliai parašyti sudėtį, bet sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi atrasti savo duonos receptą pati - kokie miltai ir kokiomis proporcijomis jai skaniausi. Tešlą sumaišyti užtruks vos kelias minutes - pradedam.

Sudėtis:
Raugas
~300 g ruginių miltų
3 kupini valg. šaukštai kvietinių miltų
3 valg. šaukštai avižinių miltų
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
3-4 valg. šaukštai aliejaus (naudoju alyvuogių išspaudų, t.y. NE pirmo spaudimo, aliejų)
Sauja kmynų
~350 ml šilto vandens

Paruošimas:
Kadangi raugas nuo vieno kepimo iki kito laikomas šaldytuve, tad iki tešlos maišymo likus bent 5-6 valandoms išimu raugą iš šaldytuvo ir palaikau kambario temperatūroje. Geriausias ritmas yra toks: ryte iš šaldytuvo išimu raugą, vakare sumaišau tešlą ir kildinu per naktį, o tada ryte kepu. Arba atvirkščiai - vakare išimu raugą, ryte sumaišau tešlą, kildinu per dieną ir kepu vakare.

Į didelį dubenį suberti visus miltus, sudėti cukrų, druską, kmynus, supilti aliejų. Supilti vandenį (geriausia ne visą iš karto, o dalimis) ir išmaišyti labai tirštą tešlą. Beje, vanduo turi būti šiltas, nes duona geriau pakils. Tada dėti raugą ir vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma su šaukštu ir ne kieta. Palikti tešlą pakilti bent 4-5 valandas.

Kai tešla pakyla, nuo jos atidėti porą kupinų šaukštų tešlos - tai bus raugas kitam kepimui. O likusią tešlą dėti į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę pailgą formą, todėl papildomai jos niekuo netepu. Jei naudosite metalinę formą, geriausia - išklokite ją kepimo popieriumi.

Kepti apie valandą - pirmas 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje, vėliau kaitrą sumažinti iki 150 laipsnių.
Kaip jau minėjau, galima eksperimentuoti - naudoti daugiau sėklų ar kitokias rūšis miltų.
Ir turbūt visi žinote, bet pakartosiu - iškepusią duoną atvėsinkite, o tik tada ragaukite.

Skanios duonos ir tegul jos kvapas atneša gausą į jūsų namus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Nepakeičiamieji pomidorai: 6 receptai

Pomidorai yra ta daržovė (tiesą sakant, botanikos prasme – uoga), be kurios daugelis gamindami maistą neišsiverstume nė dienos. Švieži ir kepti, džiovinti ir sutrinti, kaip pagrindinis patiekalo ingredientas ir kaip pagardas jie tinka visur ir visada.

Patikėkite, tai skaniausiu būdu paruošti baravykai (2)

Šiam patiekalui tiks švieži ir šaldyti baravykai, o užtruksite tik pusvalandį!

Be galo skanūs marinuoti kopūstai, kurie išlieka traškūs

Gardžių ir traškių marinuotų kopūstų receptas, kuris padės papildyti rudens gėrybių atsargas žiemai.

Ypatingi žemaičių blynai, kuriuos pamėgsite iškart (6)

Šiems žemaičių blynams ypatingą skonį suteikia kitokia negu įprasta bulvių tešla.

Dar neišbandyti receptai su cukinija

Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį.

Savaitgalio atradimas: pyragas su grybais ir grietinėle

Ruduo – pats metas pasimėgauti patiekalais su grybais!

Greitas obuolių pyragas, kuris pavyks kiekvienam (2)

Niekaip neatrandate naujo obuolių pyrago recepto? Išbandykite šį!

Neįmanoma atsilaikyti: cukinijų ir paprikų pyragas

Viso grūdo miltai, šviežios paprikos ir cukinijos, vos šiek tiek sviesto ir sūrio – tai galima vadinti sveiku maistu, tinkamu savo figūra besirūpinančiam žmogui.

Nepajėgsite atsispirti: cukinijų ir sūrio pyragas (10)

Pats metas išbandyti šį ypatingą, bet lengvai paruošiamą pyragą!

Tobulas cukinijų ir svogūnų apkepas (1)

Mūsų savaitgalio atradimas - išbandykite ir Jūs!