Ruginės duonos receptas, kuris į namus pritrauks gerovę, sėkmę ir meilę

 (31)
Duonos kepimas namuose visada buvo didžia tradicija, kurią mes, šiais vartotojiškais laikais, apleidome. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Tad pasiraitokime rankoves ir neapleiskime tradicijos kepti duoną namuose. Tą daryti yra labai paprasta, o skonis tūkstančius kartų geresnis nei pirktinės duonos. Be to, galite į valias paleisti savo fantaziją ir duonai naudoti įvairius miltų derinius, berti visokias sėklas, džiovintus vaisius, uogas ir pan.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šios duonos nereikia minkyti. Tiesą sakant, net rankų nereikia išsitepti. Miltus dedu "iš akies", tad sunku taip tiksliai parašyti sudėtį, bet sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi atrasti savo duonos receptą pati - kokie miltai ir kokiomis proporcijomis jai skaniausi. Tešlą sumaišyti užtruks vos kelias minutes - pradedam.

Sudėtis:
Raugas
~300 g ruginių miltų
3 kupini valg. šaukštai kvietinių miltų
3 valg. šaukštai avižinių miltų
1 arb. šaukštelis druskos
2 valg. šaukštai cukraus
3-4 valg. šaukštai aliejaus (naudoju alyvuogių išspaudų, t.y. NE pirmo spaudimo, aliejų)
Sauja kmynų
~350 ml šilto vandens

Paruošimas:
Kadangi raugas nuo vieno kepimo iki kito laikomas šaldytuve, tad iki tešlos maišymo likus bent 5-6 valandoms išimu raugą iš šaldytuvo ir palaikau kambario temperatūroje. Geriausias ritmas yra toks: ryte iš šaldytuvo išimu raugą, vakare sumaišau tešlą ir kildinu per naktį, o tada ryte kepu. Arba atvirkščiai - vakare išimu raugą, ryte sumaišau tešlą, kildinu per dieną ir kepu vakare.

Į didelį dubenį suberti visus miltus, sudėti cukrų, druską, kmynus, supilti aliejų. Supilti vandenį (geriausia ne visą iš karto, o dalimis) ir išmaišyti labai tirštą tešlą. Beje, vanduo turi būti šiltas, nes duona geriau pakils. Tada dėti raugą ir vėl gerai išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet maišoma su šaukštu ir ne kieta. Palikti tešlą pakilti bent 4-5 valandas.

Kai tešla pakyla, nuo jos atidėti porą kupinų šaukštų tešlos - tai bus raugas kitam kepimui. O likusią tešlą dėti į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę pailgą formą, todėl papildomai jos niekuo netepu. Jei naudosite metalinę formą, geriausia - išklokite ją kepimo popieriumi.

Kepti apie valandą - pirmas 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje, vėliau kaitrą sumažinti iki 150 laipsnių.
Kaip jau minėjau, galima eksperimentuoti - naudoti daugiau sėklų ar kitokias rūšis miltų.
Ir turbūt visi žinote, bet pakartosiu - iškepusią duoną atvėsinkite, o tik tada ragaukite.

Skanios duonos ir tegul jos kvapas atneša gausą į jūsų namus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.

Savaitgalio pasilepinimui: tortilijų suktinukai su lašiša (1)

Paprastai paruošiamas užkandis, kuris niekuomet nenuvilia. Gal pats metas jį išbandyti?

Savaitgalio atradimas: juodos duonos mišrainė su saulėgrąžomis (8)

Kiek kitokia, nei mums įprasta, duonos mišrainė. Bet patikėkite, išbandyti - verta!

Lazanija su burokėliais (1)

Kiek neįprastas lazanijos receptas. Paeksperimentuokime!

Pats skaniausias vegetariškas sumuštinis

Taigi šiandien dalinamės pačio skaniausio sumuštinio receptu - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis.

Patikėkite – verta išbandyti: brokoliai su varške (1)

Šiandien dalinamės brokolių su varške receptu. Tai pakankamai greitas ir paprastas užkandis, puikiai tinkantis, pavyzdžiui, vakarienei. O jei mėgstate gaminti rytais, tai tiks ir pusryčiams. Yra tik viena bėda su šiuo patiekalu - jį norisi suvalgyti visą iškart.

Tešlos šaukšteliai su 3 sūrių mišraine

Siūlome pasilepinti greitai pagaminamais tešlos šaukšteliais su trijų sūrių mišraine. Jei labai mėgstate pikantišką mišrainę, kurioje sūris bei kiaušinis pagardintas česnaku, galite ir čia jo įspausti, bet rekomenduojame sūrius išragauti ir be česnako, o su kitokiu prieskoniu - saulėje džiovintais pomidorais.

3 sveikesnio maisto gaminimo taisyklės

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Obuolių pyragas, kurį pamėgs visa šeima (7)

Sode jau prikritę daug alyvinių obuolių. Tad nedelskite – siūlome išbandyti paprastą obuolių pyrago receptą, kurį pamėgs visa šeima!

Keptos bulvės indiškai

Lietuviška virtuvė gausi receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientas - bulvės. Visgi, kartais verta ir paeksperimentuoti.