Rudeniška vištiena medaus ir garstyčių padaže

Ar jums patinka ruduo? Man taip, ypač lie­tu­viš­kas, sau­sas ir sau­lė­tas ruduo. Žinoma, jis toks būna retai. Toks ruduo aso­ci­juo­jasi pir­miau­sia su gel­tona spalva, obuo­liais, medumi. Tad ir šis recep­tas bus labai tin­kan­tis rude­niui. Juo labiau, kad pas dau­gelį dabar galima rasti obuo­lių iš sodo ar kaimo, medaus. Taip pat recep­tui rei­kės obuo­lių sidro (žinoma kuo tik­res­nio) ir grū­dė­tųjų gars­ty­čių padažo.

Grū­dė­tųjų gars­ty­čių pada­žas – dar kitaip vadi­na­mas seno­viš­kuoju gars­ty­čių padažu. Jį sukūrė ne ang­lai ir net ne pran­cū­zai, o romė­nai, gars­ty­čių grū­de­lius užpylę jaunu vynu, pri­dėję prie­sko­nių. Ir tik daug vėliau (13 a.) pran­cūzų vie­nuo­liai per­ėmė iš romėnų gars­ty­čių padažo darymo ypa­tu­mus ir sukūrė savąjį Dižono (Dijon) gars­ty­čių padažą, kurį mes val­gome iki šiandien.

Beje, tik nepa­gal­vo­kite, kad jei jau gaminsime patie­kalą su sidru, tai po to jį ir val­gy­sime užsi­ger­dami tuo pačiu sidru. Obuo­lių sko­nio būtų jau per daug, bet švie­sus alus, čia pritiks tikrai.

Reikės:
2 viš­tie­nos krūtinėlių;
1 v. š. krakmolo;
2 v.š. medaus;
2 v.š. grū­dė­tųjų gars­ty­čių padažo;
~150 ml obuo­lių sidro;
1–2 obuo­lių
1–2 v.š. miltų.

Pir­miau­sia nusi­plau­name ir skil­te­lė­mis supjaus­tome obuo­lius. Jei jums patinka kepti obuo­liai, galite jų nau­doti ir dau­giau. Viš­tie­nos krū­ti­nė­les nau­do­jame arba nepjaus­ty­tas arba supjaus­ty­tas sker­sai į 2–3 dalis. Viš­tieną pabars­tome druska, pipi­rais, pava­lio­jame mil­tuose ir dedame į gerai įkai­tintą kep­tuvę su tru­pu­čiu aliejaus.

kasuvalgyti.lt
kasuvalgyti.lt
kasuvalgyti.lt

Į tą pačią kep­tuvę, į tar­pus tarp mėsos, dedame obuo­lio skil­te­les. Kep­tu­vės neper­krau­kite, kad nesi­gautų košė. Viš­tieną kep­sime iš abiejų pusių kol ji įgaus gražų rude­nišką tam­siai gel­toną atspalvį – vienu žodžiu – gra­žiai apskrus. Var­tant mėsą, nepa­mirš­kite apversti ir obuo­lių skiltelių.

kasuvalgyti.lt
kasuvalgyti.lt

Kol viš­tiena kepa, dube­nė­lyje gerai sumai­šy­kite medų su krak­molu bei gars­ty­čio­mis. Gerai pamai­šius į dube­nėlį įpil­kite obuo­lių sidrą ir vėl viską gerai pamai­šy­kite. Dube­nė­lio turinį supil­kite į kep­tuvę, ugnį suma­žin­kite iki mini­mumo ir lei­s­kite vis­kam pasitroš­kinti apie 5–10 min.

kasuvalgyti.lt
kasuvalgyti.lt

Per tą laiką pada­žas sutirš­tės, jei būtų per tirš­tas – įpil­kite dar sidro. Bai­gus gaminti para­gau­kite ir, jei trūksta, paska­nin­kite viską druska ir pipi­rais. Kaip jau minėjau, prie šio patiekalu tinka alus.

Ska­naus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis