Paprastai paruošiami patiekalai su bulvėmis

Šį kartą norisi pakeliauti daug plačiau po pasaulį ir pasidomėti kaip gi skirtingos šalys priėmė Kolumbo atgabentą gėrį – bulves. Europoje kiekviena tauta atrastų savo valgiaraščiuose bent kelis tradicinius patiekalus, kuriuose naudojamos bulvės. Lietuvoje mums gerai pažįstami bulviniai blynai ar cepelinai populiarūs ir kaimyninėse šalyse, tokiose kaip Lenkija, Ukraina ar Baltarusija. Dažniausiai kiekvienas turi savo specialius receptus, kurie virtuvėje virsta šedevrais. Štai, pavyzdžiui, besisvečiuojant Danijoje, teko ragauti „kreminių bulvių“, kurios, iš tiesų, buvo puikaus skonio, švelnios ir malonios tekstūros. O štai Vokietijoje nuo senų laikų yra gaminamos įvairiais įdarais paskanintos bulvės. Žmonių fantazijai ribų nėra!

Bulvės grietinėlėje

Reikės:
1kg bulvių;
500ml grietinėlės (~35% rieb.);
1 didelio svogūno;
2 česnako skiltelių;
Apie 0,5 valg. šaukšto druskos;
Šiek tiek grūstų pipirų.

Bulves nuskutame, supjaustome gana plonais griežinėliais arba puslankiais, tada susmulkiname svogūną ir česnaką. Viską sumaišome kartu, pagardiname druska ir pipirais, sudedame į kepimo formą su aukštais kraštais ir užpilame grietinėle, kad bulvės būtų apsemtos, bet ne visa masė, kitaip kepant smarkiai taškysis aplink. Jeigu labai išsigandote tokio kiekio grietinėlės, galite naudoti pusę normos pieno ir pusę grietinėlės. Taip pat jeigu mėgstate, gardinkite bulves kitokiais prieskoniais. Tačiau būtinai pabandykite ir tokias paprastas bulves, kurios sukuria minkštą švelnų malonumą burnoje. Taip paruoštos bulvės labai dera su mėsos patiekalais kaip garnyras.

Vokiško stiliaus keptos įdarytos bulvės

Reikės:

4 didelių bulvių;
100 gramų rūkytos šoninės (arba mėgstamo kumpio);
100 gramų varškės;
2 valgomieji šaukštai grietinės;
1 valg. šaukštas sviesto;
50 gramų mėgstamo fermentinio sūrio;
Saujelės šviežių arba džiovintų petražolių;
Druskos, pipirų.

Bulvių neskuskite, tiesiog gerai nuplaukite, galite nušveisti su šepetuku. Bulves šiek tiek įpjaukite per vidurį taip, kad paguldžius bulves ant lygaus šono, įpjova būtų viršuje. Įtrinkite kiekvieną bulvę su sviestu ir įvyniokite į aliuminio foliją. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite bulves apie 30-45 minučių, priklausomai nuo jos dydžio. Įdarui susmulkinkite šoninę, sukapokite petražoles, sumaišykite su varške ir grietine. Kai bulvės iškeps, išvyniokite iš folijos, praverkite šiek tiek bulvių įpjovas ir išskobkite su šaukštu šiek tiek turinio, kurį sumaišykite su paruoštu įdaru. Tuomet įdarą pagardinkite dar šiek tiek pagal skonį druska ir pipirais, pridėkite įdaro į bulves, ant viršaus užbarstykite tarkuoto fermentinio sūrio ir vėl kepkite orkaitėje iki sūris išsilydys. 

Itališki bulvių virtinukai

Reikės:
1 kg bulvių;
300 gramų miltų;
1 kiaušinis;
1 valgomasis šaukštas druskos;

Padažui:
60 gramų sviesto;
Saujelė šviežių šalavijo lapelių;
100 gramų kietojo sūrio.

Bulves su lupenomis išvirkite ir, kol dar šiltos, nulupkite bei sugrūskite. Į bulvių masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir vis po truputį maišydami dėkite miltus. Stenkitės gerai išminkyti masę, tuomet iš jos formuokite pailgas juostas, kurias dalinkite į mažus maždaug 2 cm storio, 4 cm ilgio virtinukus. Forma beveik tokia pati kaip ir lietuviškųjų varškės virtinukų. Norėdami išgauti gražesnę formą, virtinius galite įspausti su šakute, kad paviršius būtų nelygus. Italai turi įvairiausių metodų sukurti skirtingus raštus, jie tam naudoja ir specialias lentutes, bet taip pat gerai pavyksta ir su šakute. 

Užvirinkite didelį puodą su vandeniu, įberkite šiek tiek druskos ir po truputį atsargiai sudėkite paruoštus virtinius. Virkite, kol jie išplauks į paviršių. Tuomet atsargiai išgriebkite su kiaurasamčiu, nuvarvinkite. Po to galite gaminti dvejopai: arba ištirpinti sviestą keptuvėje, sudėti šalavijus ir sumesti į keptuvę virtinius, šiek tiek pakepinti ir patiekti lėkštėje apibertus tarkuotu sūriu, arba virtinius, plonu sluoksniu paskirsčius, sudėti į kepimo indą, įmesti kelis gabaliukus sviesto, smulkintų šalavijų ir ant viršaus užbėrus sūrio, šauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti, kol sūris gražiai apskrus. Šiuos virtinius taip pat galite patiekti su jūsų mėgstamu padažu: pomidorų, grietinėlės, spirgučių ar panašiai. Puikus patiekalas vakarienei ar lengviems pietums.

 
Airiška bulvių duona „Fadge“

Reikės:
0,5 kg bulvių;
1 arbatinis šaukštelis druskos;
4 valgomieji šaukštai sviesto;
1 puodelis (~250ml) miltų.

Bulves nuskuskite ir išvirkite. Kol dar šiltos, sudėkite ištirpintą sviestą, druską ir viską gerai sugrūskite. Į bulvių masę suberkite miltus ir gerai išminkykite. Iš jos iškočiokite gana ploną, normalaus blynelio storio apskritimą arba keturkampį ir supjaustykite į norimos formos paplotėlius. Dažnai airiai gamina trikampes arba keturkampes duoneles. Jas kepkite iš abiejų pusių po maždaug 5 minutes gerai įkaitintoje keptuvėje. Štai ir viskas. Ši neįprastos formos duonelė dažniausiai patiekiama prie tradicinių airiškų pusryčių arba tiesiog skanaujama su keptu kiaušiniu ir keptais pomidorais. Skanaus!

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis