Netikėti kulinariniai sprendimai: 7 patiekalai, kuriuose vyrauja juoda spalva

Juoda – ne ta spalva, kuri pirmiausia ateina į galvą įsivaizduojant maistą, tačiau ji gali suteikti ekstravagancijos bei išskirtinumo. Nesvarbu, pasirinksite natūraliai juodus ar nuspalvintus sepijos rašalu produktus – net įprasto patiekalo įvaizdis nustebins netikėtumu.

Makaronai su krevetėmis ir pesto padažu

4 porcijos

Reikės: 400 g spagečių su sepijų rašalu, 50 g sviesto, 250 g krevečių, 3 česnakų skiltelių, 200 g mažų pomidorų, 6 šaukštų pesto padažo, druskos, 100 g kietojo sūrio, saujos šviežių bazilikų lapelių.

Shutterstock nuotr.

Makaronus suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Tuo metu keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite smulkintus česnakus, krevetes ir perpus perpjautus pomidorus. Paskui supilkite pesto padažą ir troškinkite 3 minutes lėtai maišydami ant silpnos ugnies. Išvirtus makaronus nusunkite ir sudėkite atgal į puodą. Ant jų supilkite visą masę ir išmaišykite. Patiekite su tarkuotu parmezanu ir bazilikų lapeliais.

Pesto padažas

Pesto padažas Italijoje gaminamas jau daugiau nei 200 metų, dera su makaronais, ryžiais, salotomis, tinka marinuoti kalakutieną, vištieną.

Reikės: 4 šaukštų kedrinių pinijų, 50 g šviežių bazilikų lapų, 2 česnako skiltelių, 100 g parmezano sūrio, druskos ir pipirų, 100 ml alyvuogių aliejaus.

Įkaitintoje keptuvėje paskrudinkite kedrines pinijas ir suberkite į molinę grūstuvėlę arba elektrinį smulkintuvą. Taip pat sudėkite šviežius bazilikų lapus, česnakų skilteles, suberkite parmezaną, druską, pipirus, supilkite alyvuogių aliejų. Viską sutrinkite ir gerai išmaišykite.

Alternatyva: pesto padažą galite pasigaminti ir su lazdynų, žemės ar graikiniais riešutais. Taip pat tinka ir mėtos, špinatai ar krapai.

Juodųjų ryžių salotos su slyvomis ir feta

4 porcijos

Reikės: 250 g juodųjų ryžių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės citrinos sulčių, 150 g džiovintų slyvų, saujos petražolių, 100 g graikinių riešutų, druskos ir pipirų, 100 g fetos sūrio.

Ryžius išvirkite pasūdyme vandenyje, nusunkite ir atvėsinkite. Vėliau juos suberkite į dubenį, įpilkite aliejaus ir išspauskite citrinos sultis. Paskui į jį sudėkite išilgai perpus supjaustytas slyvas, smulkintas petražoles ir graikinius riešutus. Įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite ir apibarstykite feta.

Shutterstock nuotr.

Alternatyva: patiekalui galite naudoti ir įprastus, tik sepijų rašalu dažytus ryžius. Jis patiekalams suteikia juodą spalvą ir maistą papildo jūros prieskoniu. 1 g sepijų rašalo nudažo 100 g ryžių ar makaronų. Juodai dažyti produktai verda tiek pat, kiek įprasti.

Produkto ABC

Sepijų rašalas – tai natūralūs maistiniai dažai, patiekalams suteikiantys juodą spalvą. Sepijos (galvakojai moliuskai) rašalą saugo specialiose liaukose ir naudoja kaip gynybos priemonę. Prireikus išleidžia jį ir vanduo aplink jas nusidažo tamsiai.

Kaip džiovinti slyvas

Prisirpusias slyvas panardinkite į verdantį vandenį vienai minutei. Paskui jas sudėkite į šaltą vandenį, palaikykite 10 min. ir nusausinkite. Perpjaukite išilgai ir išimkite kaulus. Sudėkite jas ant skardoje patiesto kepimo popieriaus ir džiovinkite orkaitėje 65 °C apie 5 val. Paskui jas išimkite ir pusdienį palaikykite kambario temperatūroje. Vėliau vėl džiovinkite orkaitėje 80 °C 5 val.
Svarbu: džiovintų slyvų nelaikykite sandariai uždarytuose stiklainiuose, nes jos gali supelyti. Rinkitės popierinius maišelius arba stiklainius, tik juos uždenkite popieriumi.

Midijos baltojo vyno padaže

4 porcijos

Reikės: 1 kg midijų, 1 svogūno, 3 česnakų skiltelių, 60 g sviesto, 150 ml baltojo sauso vyno, 150 ml grietinėlės, 6 mažų pomidorų, šakelės šviežios petražolės, pusės citrinos sulčių, pipirų ir druskos, kelių riekių baltos duonos.

Shutterstock nuotr.

Midijas gerai nuplaukite. Atkreipkite dėmesį, ar nėra atsidariusių, pažeistomis geldelėmis midijų. Jei taip – tokias išmeskite. Supjaustykite svogūną, česnakų skilteles ir pakepinkite su sviestu ant silpnos ugnies pagels. Tada supilkite vyną, grietinėlę ir viską maišykite, kol užvirs. Suberkite druską, pipirus ir sudėkite midijas. Virkite ant didelės ugnies uždengtame puode, kol midijos prasivers. Tada sudėkite pjaustytus pomidorus ir įspauskite citrinos sulčių. Dar pavirkite apie 3 minutes. Midijas sudėkite į gilias lėkštes ir apipilkite padažu. Valgykite tik atsivėrusias midijas, užsivėrusias išmeskite. Pagardinkite petražolių lapeliais. Patiekite su traškia balta duona.

Svarbu! Per ilgai troškintos midijos atsikabina ir iškrinta iš savo geldelių.

Alternatyva: prie midijų tinka ir skrudintos bulvytės. Supjaustykite bulves skiltelėmis, sudėkite ant skardos, apiberkite druska ir pašaukite į orkaitę 10 min.

Gervuogių traputis su ledais

4 porcijos

Tešlai reikės: 200 g miltų, žiupsnelio druskos, šaukšto cukraus, 100 g sviesto, 50 ml pieno, kiaušinio.

Įdarui: 400 g gervuogių, šaukšto kukurūzų miltų, 70 g cukraus, žiupsnelio druskos, pusės citrinos sulčių, šaukšto lydyto sviesto, 100 g vanilinių ledų.

Paruoškite tešlą: dubenyje išmaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite. Pirštais trinkite tol, kol susidarys trupiniai. Kitame dubenyje išplakite kiaušinio trynį su pienu ir supilkite į tešlos trupinius. Tešlą paminkykite ir ant miltais apibarstyto paviršiaus iškočiokite plokščią 30 cm skersmens apkritimo formą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 40 minučių.

Paruoškite įdarą: į dubenį sudėkite uogas, kukurūzų miltus, cukrų, druską, įpilkite citrinų sulčių ir viską gerai išmaišykite.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Skardoje ant kepimo popieriaus uždėkite tešlą, ant jos – įdarą. Tešlos kraštelius užlenkite į vidų ir ištepkite išplakto kiaušinio tryniu – tada jie geriau apskrus ir valgant bus traškesni. Pašaukite į orkaitę 40 minučių. Iškepus patiekite su ledais.

Produkto ABC

Traputis (galeta) – iš Prancūzijos kilęs patiekalas, ruošiamas iš tešlos pagrindo ir įvairaus įdaro. Populiariausi įdarai – įvairių uogų arba migdolų, sumaišytų su kiaušiniu ir apelsino žievele.

Juodas rizotas su vištiena

4 porcijos

Reikės: 200 g vištienos filė, druskos, 3 česnakų skiltelių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 l vištienos sultinio, 30 g sviesto, svogūno, 250 g juodųjų ryžių, 100 ml baltojo vyno, 4 šaukštų tarkuoto parmezano.

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pasūdykite ir kartu su smulkintais česnakais apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Užvirinkite sultinį. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite smulkintą svogūną. Kai šis pagels, suberkite ryžius, supilkite vyną ir troškinkite lėtai maišydami. Kai ryžiai jį sugers, įpilkite sultinį ir troškinkite tol, kol masė pasidarys košės konsistencijos. Tada į ją sudėkite vištienos gabaliukus, įberkite tarkuoto parmezano. Patiekite papuošę bazilikų lapeliais.

Tunų kepsniai su juodaisiais sezamais

4 porcijos

Reikės: 2 šaukštų sezamų sėklų aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, 4 tunų išpjovos gabalėlių po 150 g, druskos ir pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų pipirkrienių.

Shutterstock nuotr.

Dubenyje sumaišykite sezamų aliejų su sojų padažu. Jame pamirkykite tunų gabalėlius, apibarstykite juos druska ir šviežiai maltais pipirais. Paskui kepsnių šonus apvoliokite sezamų sėklose ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių vartydami kas 2 minutes. Patiekite su pipirkrieniais.

Vieno kąsnio sumuštiniai su juodaisiais ikrais

4 porcijos

Reikės: 120 g varškės, 100 g grietinės, saujos šviežių krapų, 2 skiltelių česnakų, druskos ir pipirų, 400 g sluoksniuotos tešlos krepšelių, 200 g juodųjų ikrų, saujos krapų papuošti.
Sudėkite varškę, grietinę, česnaką, krapus į smulkintuvą ir viską išsukite iki vientisos masės. Pagamintą užtepėlę paskirstykite į sluoksniuotos tešlos krepšelius. Ant viršaus uždėkite po šaukštelį juodųjų ikrų. Papuoškite krapais. Apibarstykite druska ir pipirais.

Shutterstock nuotr.

Produkto ABC

Juodieji ikrai yra gaunami iš eršketinių žuvų. Kokybiški ikrai yra nesulipę, be druskingų gabaliukų. Subrendusių žuvų ikrus atskirsite iš to, kad grūdeliai lengvai atsiskiria. Vertingiausia rūšis – didžiųjų eršketų. Šių ikrų skonis primena grietinėlę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis