Nepakeičiamieji pomidorai: 6 receptai

Pomidorai yra ta daržovė (tiesą sakant, botanikos prasme – uoga), be kurios daugelis gamindami maistą neišsiverstume nė dienos. Švieži ir kepti, džiovinti ir sutrinti, kaip pagrindinis patiekalo ingredientas ir kaip pagardas jie tinka visur ir visada.

Provanso tartas

Kuo daugiau rūšių pomidorų naudosite tartui gaminti, tuo gardesnis jis bus – juk pomidorai yra pagrindinė šio tarto sudedamoji dalis. O jei riekeles sudėliosite derindami spalvas ir dydį, jis ir atrodys gražiai.

Reikės:
160 g miltų,
80 g sviesto,
1 mažo kiaušinio,
6 saulėje džiovintų pomidorų, konservuotų aliejuje,
1 šaukšto aliejaus,
2 skiltelių česnakų,
6 juodųjų alyvuogių be kauliukų,
200 g minkšto ožkų pieno sūrio,
600 g įvairių rūšių pomidorų,
1 ryšelio šviežių bazilikų.

Pagaminkite trapią tešlą: miltus sumaišykite su šaltu tarkuotu sviestu ir kiaušiniu. Suminkytą tešlą apie valandą palaikykite šaldytuve, tada iškočiokite ir įdėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Saulėje džiovintus pomidorus, vieną šaukštą aliejaus, kuriame jie konservuoti, česnakų skilteles ir alyvuoges sudėkite į trintuvą ir pagaminkite pomidorų pastą. Užtepkite ją ant tešlos.
Tarto viršų tankiai užklokite riekelėmis supjaustytu ožkų pieno sūriu, ant viršaus sudėkite supjaustytus pomidorus.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Tartą kepkite 15–20 minučių, kol apskrus. Prieš patiekdami apiberkite bazilikų lapeliais.

Vištienos ir pomidorų troškinys

Gausų pomidorų derlių sudoroti daug paprasčiau, nei, tarkim, cukinijų, nes nereikia sukti galvos, kaip patobulinti jų skonį – jis ir taip puikus!

Reikės:
4 gabalėlių vištienos krūtinėlės,
2 kubelių daržovių sultinio,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 svogūno,
2 morkų,
2 skiltelių česnakų,
2 šaukštų pomidorų pastos,
1 kg slyvinių pomidorų,
1 saujos šviežių bazilikų,
1 šaukšto kaparėlių,
2 šaukštų žaliųjų alyvuogių,
maltų juodųjų pipirų.

Vištienos krūtinėlę supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite į troškintuvą, įpilkite 1 litrą vandens, įmeskite sultinio kubelius. Virkite 20–25 minutes.

Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apie 10 min. kepkite jame žiedais supjaustytą svogūną ir sutarkuotas morkas. Sudėkite smulkiai sukapotus česnakus ir pomidorų pastą, maišydami kaitinkite dar porą minučių.

Pomidorus sudėkite į virtuvės kombainą ir susmulkinkite. Suberkite juos į daržoves, pagardinkite pipirais ir troškinkite dar 20 minučių, kol troškinys taps vientisos konsistencijos. Vištieną sudėkite į troškinį, įpilkite šiek tiek sultinio, priklausomai nuo to, kokio tirštumo patiekalo norite.
Prieš patiekdami užberkite kaparėlių, kapotų alyvuogių ir bazilikų lapelių.

Shutterstock

Slaptas ingredientas
Slyvinius pomidorus lengva atskirti – jų forma primena slyvas. Šios rūšies pomidorų skonis švelniai rūgštus, tekstūra tvirta, vandens juose mažai, todėl puikiai tinka ilgai gaminamiems troškiniams ar padažams.

Šiltos žiedinių kopūstų ir kruopų salotos

Be pomidorų neįsivaizduojame makaronų valgių, bet ir su kruopomis jie puikiai tinka.

Reikės:
1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto,
200 g mažų pomidorų,
1 šaukštelio kuminų,
žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės,
150 g ankštinių pupelių,
400 g kruopų mišinio su perlinėmis bei avižų kruopomis, lęšiais ir žirniais.
2 šaukštelių sojų padažo.

Žiedinį kopūstą suskaidykite žiedynais, juos ir pomidorus sumaišykite su kuminais, aitriąja paprika, citrinos žievele ir 1 šaukštu aliejaus. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol žiediniai kopūstai suminkštės ir apskrus.

Tuo metu ankštines pupeles virkite apie 15 minučių ir apliekite šaltu vandeniu. Kruopų mišinį išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nusunkite, perdėkite į dubenį. Į jį sumeskite ankštines pupeles, keptus pomidorus ir žiedinius kopūstus, įpilkite 1 šaukštą aliejaus, sojų padažą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite ir patiekite, kol neatvėso.

Shutterstock

Patarimas
Vietoj kruopų mišinio galite naudoti tai, ką labiau mėgstate, pavyzdžiui, tik lęšius, kuskusą, ruduosius ryžius ar perlines kruopas.

Kiaušinienė su pomidorų padažu

Jei „kiaušinienė“ skamba pernelyg kasdieniškai, pavadinkite ją „shakshuka“ ir kepkite su pomidorais – kartais tikrai nedaug reikia kulinarinei intrigai sukurti.

Reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 nedidelių saldžiųjų paprikų,
2 skiltelių česnakų,
1 šaukštelio malto kumino,
žiupsnelio maltos kalendros,
žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių,
6 pomidorų,
4 kiaušinių,
1 šaukšto kapotų petražolių,
druskos pagal skonį.

Shutterstock

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apie 10 minučių kepkite kubeliais supjaustytas saldžiąsias paprikas ir smulkiai sukapotas česnakų skilteles. Suberkite maltą kuminą, kalendrą, aitriąją papriką, pagardinkite druska. Išskobkite pomidorų sėklas, supjaustykite juos kubeliais, sudėkite į keptuvę ir kaitinkite ant nedidelės kaitros dar 10 minučių. Keptuvėje daržoves pastumkite taip, kad atsirastų keturios „skylės“ ir įkulkite į jas kiaušinius. Kepkite kiaušinienę tol, kol ji bus tokia, kokią labiausiai mėgstate. Prieš patiekdami apiberkite kapotomis petražolėmis.

Įdomu
„Shakshuka“ arabiškai vadinama kiaušinienė su troškintais pomidorais, aitriosiomis paprikomis, pagardinta kuminais (tiesa, gaminimo variantų yra daug...). Šio patiekalo tėvyne laikomas Tunisas, jis populiarus daugelyje Viduriniųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių.

Brusketos su jautiena

Reikės:
6 didelių riekių itališkos duonos,
3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 g vyšninių pomidorų,
250 g jautienos kumpio,
6 šaukštelių rikotos,
6 šaukštų pesto padažo,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Duonos riekes apšlakstykite 1 šaukštu aliejaus ir skrudinkite orkaitėje 8–10 minučių. Vyšninius pomidorus sumaišykite su šaukštu aliejaus ir taip pat kepkite orkaitėje 10–15 minučių.

Jautienos kumpį supjaustykite plonomis riekėmis, aptepkite šaukštu aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite keptuvėje kiekvieną pusę 3–4 minutes (arba ilgiau, jei mėgstate geriau iškepusią mėsą). Palikite šiek tiek atvėsti.

Kiekvieną duonos riekę aptepkite rikota ir pesto padažu, uždėkite jautienos kepsnius ir pomidorus. Pašaukite trumpam į orkaitę – karšti sumuštiniai skanesni nei pravėsę.

Shutterstock

Patarimas
Vyšninių pomidorų su šakelėmis galite iškepti ir daugiau, jie gražiai papuoš patiekalą.

Gaivus gaspačas

Europiečiai mano, kad pasaulyje žinomiausia sriuba – gaspačas. Gaivus pomidorų, agurkų, paprikų, česnakų, aliejaus bei vyno ar obuolių acto derinys ir atgaivina, ir pasotina.

Reikės:
2 riekių paskrudintos baltos duonos,
1,5 kg pomidorų,
1 svogūno,
3 agurkų,
1 didelės žalios saldžiosios paprikos,
2 skiltelių česnakų,
50 ml raudonojo vyno acto,
100 ml alyvuogių aliejaus,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Sutrupinkite duonos riekes į dubenėlį, užpilkite vandeniu, kad išmirktų, tada nusunkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Gaspačui naudokite labai sunokusius pomidorus. Nulupkite jų odelę, išskobkite sėklas, supjaustykite ir taip pat sudėkite į kombainą drauge su kubeliais supjaustytu svogūnu, agurkais, paprika, česnakų skiltelėmis. Supilkite vyno actą ir trinkite iki vientisos masės. Supilkite aliejų, pagardinkite druska ir pipirais. Sriubą patiekite dubenėliuose ar stiklinėse, papuoškite skrebučiais, vynuoginiais pomidoriukais, avokadų riekelėmis ar fetos sūrio gabalėliais.

Shutterstock

Praktiškas patarimas

Jei ruošiatės ilgai troškinti pomidorus, geriau juos nulupti, nes odelė pati nusilups, o ją valgyti nėra didžiausias malonumas. Paprasčiausias būdas – pomidoro apačioje ir viršuje padaryti X formos pjūvį, įmesti pomidorus į verdantį vandenį pusei minutės, tada perlieti šaltu vandeniu, ir odelė lengvai atšoks. Svarbiausia – jų nepervirti. Jei pomidoras tvirtas ir nepernokęs, galima nulupti ir labai aštriu skustuku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis