Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys

 (20)
Tai patiekalas, dėl kurio Jūsų artimieji dar ilgai prisimins Naujųjų Metų vakarienę. Gami­ni­mas gal kiek ir sudė­tin­gas, bet kartais reikia iššūkių ir virtuvėje.
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Pir­mas iššū­kis buvo nusi­pirkti išpjovą. Čia ne kum­pis ar spran­dinė, daž­nai tokios neper­kam, ir įgū­džių tam nėra. Kitas iššū­kis, suvy­nioti viską taip, kad neiš­si­leistų. Tam nau­do­jau mais­tinę plė­velę. Ir paga­liau viską iškepti. Man patinka medium rare — pusiau iškepti keps­niai. Vidu­rys būna rau­do­nas, nors ir iške­pęs, sun­kiasi raus­vos sul­tys.

Reikės:
500 gr. jau­tie­nos išpjovos;
500 gr. grybų (pvz.: pie­vagry­bių);
250 gr. šal­dy­tos sluoks­niuo­tos tešlos;
gars­ty­čių;
1 svo­gū­nas;
1 kiau­ši­nio trynys;
vytinto kiau­lie­nos kum­pio (pvz. pros­ciutto di Parma).

Sutvar­kome mėsą — nupjaus­tome saus­gy­sles (sida­bri­nės sto­ros plė­vės, kurios neįkan­da­mos), kiek įma­noma plė­ves. Panaudojome druską ir pipirus, ir pake­pame gerai įkai­tin­toj kep­tu­vėj su alie­jum iš visų pusių. Nevar­ty­kite mėsos šakute — išbėgs sultys.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt


Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Kep­kite kiek­vieną pusę tik vieną kartą. Paru­davo ver­čiat, paru­davo — vėl ver­čiat. Klau­siate, kam rei­kia apkepti? Apkepti rei­kia tam, kad kepant orkai­tėj iš mėsos neiš­bėgtų sul­tys. Apke­pusi mėsos išorė lyg plė­velė sulaiko sul­tis. Apke­pu­sią išpjovą dedam į lėkštę ir apte­pam garstyčiomis.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Į kep­tuvę kur kepė mėsa dedame smul­kintą svo­gūną. Kol keps svo­gū­nas rei­kia su vir­tu­vi­niu kom­bainu arba smul­kin­tuvu susmul­ki­nam grybus.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Juos irgi dedame į kep­tuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išga­ruos van­duo ir gau­sime tokia apy­sausę košę. O iki to, pasi­tie­siam plė­velę, ant jos išdė­lio­jam kumpį. Ant kum­pio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską stan­džiai suvy­nio­jame ir dedame į šal­dy­tuvą kele­tui minučių.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ant ati­tir­pin­tos teš­los lakšto dedame ištrauktą iš šal­dy­tuvo “vynio­tinį” (rei­kia nepa­miršti nuimti plė­velę). Visą likusį teš­los plotą apte­pam plaktu try­nių — bus kaip kli­jai. Mėsą suvy­nio­jam į tešlą, jei kur rei­kia dar pate­pam tryniu.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Dedame į skardą, apte­pam try­nių, įpjau­nam keliose vie­tose. Šau­nam į iki 200 laips­nių įkai­tintą orkaitę. Kep­sime maž­daug 30 min, arba kol tem­pe­ra­tūra mėsos vidu­ryje bus ~60 laips­nių (lai­kas pri­klauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepa­mirš­tam palai­kyt 10 min!!! Ir tik po to pjaustyt.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Gar­ny­ras

Bul­ves su lupe­nom ver­dame pasū­dy­tam van­deny 8 min. Tada nuplau­nam šaltu van­de­niu. Bul­vės bus tik apvi­ru­sios, bet vidu­riai žali.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Pjaus­tome į ketu­rias dalis. Kepame kep­tu­vėj su alie­jumi arba sviestu, pabars­tome druska, kmy­nais, kuminu — kas ką mėgsta.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ska­naus!

Šaltinis: Kasuvalgyti.lt

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Tortai, kurių nereikia kepti (12)

Taip jau kartais nutinka, kad svečiai beveik žengia į namus, o jums reikia skubos tvarka ką nors paruošti prie arbatos. Juk laiko visai nebėra! Tokiais atvejais padės namuose gaminti tortai, kurių nereikia kepti.

Daržovės kiniškai – išbandę nepasigailėsite (19)

Iš ingredientų, kuriuos matote žemiau, pagaminau puikiausias daržoves kiniškai. Patiekalas pavyko labai skaniai: daržovės neperkepusios, traškios, o padažas beveik toks pat, kaip patiekiamas restoranuose.

11 skaniausių įdarų lietiniams blynams (14)

Nusprendus palepinti šeimyną ar svečius blynais, reikia įdėti nemažai pastangų. Užtat su kiekvienu iškeptu blynu namiškių ir svečių, o reiškia, ir šeimininkės nuotaika neišvengiamai gerėja, nes tai kone mėgstamiausias visų patiekalas, mažai kas jo atsisako. O jei tai lietiniai blynai su įdaru... Namuose bus tikra šventė! Pateikiame 11 įdaro variacijų. Beje, būtinai išbandykite riešutų įdarą, jei dar nesate atradę šio stebuklingo skonio...

Ypatingas receptas: varškėčiai su manais (21)

Geriausių varškėčių recepto dar nesu atradusi, bet bandau įvairius variantus. Šiandien dalinuosi skaniu eksperimentu – varškėčiai su manų kruopomis ir bananais. Tiesa, banano nelabai jaučiasi, nes jis tešloje sutrintas. Pabandykite.

3 desertai, kurie nepakenks figūrai

Nors cukraus (sacharozės) kilmė natūrali, gaminamas jis dirbtiniu būdu. Naudingomis maistinėmis medžiagomis nepasižymintis produktas ne veltui laikomas „tuščiomis kalorijomis“. Augalinės mitybos ekspertės Gintarės Jonaitytės nuomone, vertėtų rinktis kuo natūralesnius saldiklius, kurie turėtų būti kuo rečiau naudojami kasdieniame racione.

Sūrio pyragėliai su kumpiu

Galbūt būtent šį savaitgalį verta išbandyti šį receptą?

Lazanija su baklažanais ir pomidorais (1)

Savaitgalis - toks metas, kai galima sau leisti pasilepinti. Tad kodėl šiandien nepasigaminus lazanijos?

Pietūs per 10 minučių: makaronai su pomidorais (7)

Kartais būna taip, jog grįžti namo ir valgyt norisi čia ir dabar. Jei šaldytuve nieko neužsiliko, ką būtų galima greitai pačiupti ir suvalgyti, belieka pasikliauti šimtą kartų išbandytu receptu, kurį pagaminti užtruksite ne daugiau kaip 10 minučių. Pristatau - greitų pietų ar vakarienės svečiai: makaronai su svogūnais ir pomidorais.

Tobulas receptas savaitgaliui: lavašas su maskarponės sūriu ir džiovintais pomidorais (7)

Šį patiekalą paruošti nesunku, o jei savaitgalį sulauksite svečių - jie tikrai pagirs jūsų sugebėjimus.

Netikėtai skanu: indiški pyragėliai su daržovėmis samosa (16)

Indijoje šių pyragėlių galima rasti beveik visur – gatvėse, mažose kavinukėse. Juos patiekia su padažu – dažniausiai pagamintu iš kalendros ir mėtos su trupučiu vandens, aliejaus ir prieskonių. Lietuvoje juos valgant galima paeksperimentuoti su padažais.

Netikėti kulinariniai sprendimai: 7 patiekalai, kuriuose vyrauja juoda spalva

Juoda – ne ta spalva, kuri pirmiausia ateina į galvą įsivaizduojant maistą, tačiau ji gali suteikti ekstravagancijos bei išskirtinumo. Nesvarbu, pasirinksite natūraliai juodus ar nuspalvintus sepijos rašalu produktus – net įprasto patiekalo įvaizdis nustebins netikėtumu.

6 salotos ir mišrainės Naujųjų metų sutikimui (2)

Namus jau pasipuošėme prieš Kalėdas, dovanos jau gautos ir išvyniotos, Kūčių ir Kalėdų valgiai suvalgyti, tad Naujiesiems metams reikia sugalvoti naujų neįprastų ar tiesiog nesudėtingų patiekalų. Didžiausią dalį naujametinio meniu sudaro salotos ir mišrainės. Lengvos ir sočios, tradicinės arba egzotiškos, bet būtinai ryškios ir gardžios, būtent jos stalui suteikia naujametinį įspūdį. Tikimės, kad mūsų sudarytas salotų su mėsa, žuvimi ir jūros gėrybėmis rinkinys padės jums ruošiant šventinį stalą: nepamiršite senos geros klasikos, bet būtinai išbandykite ką nors nauja ir neįprasta.

Ieškantiems įkvėpimo virtuvėje: 6 šventiniai patiekalai iš Argentinos

Argentinos kalėdinius patiekalus restorane „Panama Food Garden“ pristatė šefas Paulius Bartkevičius ir garsus keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius. Ne kartą po Argentiną keliavęs Vytaras pasidalino ne tik savo kelionių įspūdžiais, bet pasakojoapie argentiniečių kulinarines tradicijas.

Ieškantiems įkvėpimo virtuvėje (2): 6 šventiniai patiekalai iš Izraelio

Izraelio šventinius patiekalus pristačiusi Nida Degutienė džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo pamėgtos šalies tradicijas.