Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys

 (20)
Tai patiekalas, dėl kurio Jūsų artimieji dar ilgai prisimins Naujųjų Metų vakarienę. Gami­ni­mas gal kiek ir sudė­tin­gas, bet kartais reikia iššūkių ir virtuvėje.
© kasuvalgyti.lt

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Pir­mas iššū­kis buvo nusi­pirkti išpjovą. Čia ne kum­pis ar spran­dinė, daž­nai tokios neper­kam, ir įgū­džių tam nėra. Kitas iššū­kis, suvy­nioti viską taip, kad neiš­si­leistų. Tam nau­do­jau mais­tinę plė­velę. Ir paga­liau viską iškepti. Man patinka medium rare — pusiau iškepti keps­niai. Vidu­rys būna rau­do­nas, nors ir iške­pęs, sun­kiasi raus­vos sul­tys.

Reikės:
500 gr. jau­tie­nos išpjovos;
500 gr. grybų (pvz.: pie­vagry­bių);
250 gr. šal­dy­tos sluoks­niuo­tos tešlos;
gars­ty­čių;
1 svo­gū­nas;
1 kiau­ši­nio trynys;
vytinto kiau­lie­nos kum­pio (pvz. pros­ciutto di Parma).

Sutvar­kome mėsą — nupjaus­tome saus­gy­sles (sida­bri­nės sto­ros plė­vės, kurios neįkan­da­mos), kiek įma­noma plė­ves. Panaudojome druską ir pipirus, ir pake­pame gerai įkai­tin­toj kep­tu­vėj su alie­jum iš visų pusių. Nevar­ty­kite mėsos šakute — išbėgs sultys.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt


Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Kep­kite kiek­vieną pusę tik vieną kartą. Paru­davo ver­čiat, paru­davo — vėl ver­čiat. Klau­siate, kam rei­kia apkepti? Apkepti rei­kia tam, kad kepant orkai­tėj iš mėsos neiš­bėgtų sul­tys. Apke­pusi mėsos išorė lyg plė­velė sulaiko sul­tis. Apke­pu­sią išpjovą dedam į lėkštę ir apte­pam garstyčiomis.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Į kep­tuvę kur kepė mėsa dedame smul­kintą svo­gūną. Kol keps svo­gū­nas rei­kia su vir­tu­vi­niu kom­bainu arba smul­kin­tuvu susmul­ki­nam grybus.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Juos irgi dedame į kep­tuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išga­ruos van­duo ir gau­sime tokia apy­sausę košę. O iki to, pasi­tie­siam plė­velę, ant jos išdė­lio­jam kumpį. Ant kum­pio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską stan­džiai suvy­nio­jame ir dedame į šal­dy­tuvą kele­tui minučių.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ant ati­tir­pin­tos teš­los lakšto dedame ištrauktą iš šal­dy­tuvo “vynio­tinį” (rei­kia nepa­miršti nuimti plė­velę). Visą likusį teš­los plotą apte­pam plaktu try­nių — bus kaip kli­jai. Mėsą suvy­nio­jam į tešlą, jei kur rei­kia dar pate­pam tryniu.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Dedame į skardą, apte­pam try­nių, įpjau­nam keliose vie­tose. Šau­nam į iki 200 laips­nių įkai­tintą orkaitę. Kep­sime maž­daug 30 min, arba kol tem­pe­ra­tūra mėsos vidu­ryje bus ~60 laips­nių (lai­kas pri­klauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepa­mirš­tam palai­kyt 10 min!!! Ir tik po to pjaustyt.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Gar­ny­ras

Bul­ves su lupe­nom ver­dame pasū­dy­tam van­deny 8 min. Tada nuplau­nam šaltu van­de­niu. Bul­vės bus tik apvi­ru­sios, bet vidu­riai žali.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Pjaus­tome į ketu­rias dalis. Kepame kep­tu­vėj su alie­jumi arba sviestu, pabars­tome druska, kmy­nais, kuminu — kas ką mėgsta.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ska­naus!

Šaltinis: Kasuvalgyti.lt

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Savaitgalio pasilepinimui: aštri sriuba, kuri sušildys šaltą dieną (2)

Šaltą dieną puikiai šildo aštresnis negu įprastai maistas, tad kviečiame išbandyti aštrios sriubos receptą.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus (2)

Kalėdinis vaišių stalas, palyginus su saikingu Kūčių stalu, tiesiog lūžta nuo įvairiausių šaltų užkandžių, karštų kepsnių bei saldžių desertų. Tačiau kartais nutinka taip, kad ruošiant Kalėdų stalą ima trūkti idėjų, kokiais patiekalais šiais metais nustebinti savo artimuosius. Pateikiame keletą receptų, kurie paįvairins šventinį stalą.

Tobulų gruzdintų bulvyčių receptas (6)

Jei turite silpnybę greitojo maisto restoranuose parduodamoms gruzdintoms bulvytėms, šis receptas kaip tik jums. Bulvytės bus tokios pat traškios, bet kur kas sveikesnės.

Gruodį žurnalas „Mano namai“ puošiasi Kalėdoms

Gruodžio mėnesį žurnalo „Mano namai“ puslapiuose rasite ne tik šventiškai pasipuošusius lietuvių dizainerių interjerus, bet ir daugybę idėjų, kad Kalėdų laukimas taptų dar viena švente.

Ruošiamės Kalėdoms: varškės žagarėliai

Tai receptas, kuriam sunku atsispirti.

Ruošiamės Kalėdoms: „Raffaello“ skonio sausainiai (1)

Prieššventinis laikotarpis – idealus metas eksperimentams virtuvėje. Šįkart –burnoje tirpstančių sausainių receptas!

Verta išbandyti prieš šventes: kepta silkė tešloje (5)

Gerų šeimininkių paslaptis - receptus išbando, kai iki švenčių dar yra daug laiko ir užtenktinai erdvės eksperimentams. Pradėkime nuo keptos silkės tešloje!

Greitai paruošiamas plovas, kuris patiks visiems (7)

Šį patiekalą paruošite pakankamai greitai. Plovui gaminti labai tinka kokosų pienas, tačiau jį galite pakeisti tarkuotais kokosų riešutais arba plakta grietinėle.

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.