Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys

 (20)
Tai patiekalas, dėl kurio Jūsų artimieji dar ilgai prisimins Naujųjų Metų vakarienę. Gami­ni­mas gal kiek ir sudė­tin­gas, bet kartais reikia iššūkių ir virtuvėje.
© kasuvalgyti.lt

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Pir­mas iššū­kis buvo nusi­pirkti išpjovą. Čia ne kum­pis ar spran­dinė, daž­nai tokios neper­kam, ir įgū­džių tam nėra. Kitas iššū­kis, suvy­nioti viską taip, kad neiš­si­leistų. Tam nau­do­jau mais­tinę plė­velę. Ir paga­liau viską iškepti. Man patinka medium rare — pusiau iškepti keps­niai. Vidu­rys būna rau­do­nas, nors ir iške­pęs, sun­kiasi raus­vos sul­tys.

Reikės:
500 gr. jau­tie­nos išpjovos;
500 gr. grybų (pvz.: pie­vagry­bių);
250 gr. šal­dy­tos sluoks­niuo­tos tešlos;
gars­ty­čių;
1 svo­gū­nas;
1 kiau­ši­nio trynys;
vytinto kiau­lie­nos kum­pio (pvz. pros­ciutto di Parma).

Sutvar­kome mėsą — nupjaus­tome saus­gy­sles (sida­bri­nės sto­ros plė­vės, kurios neįkan­da­mos), kiek įma­noma plė­ves. Panaudojome druską ir pipirus, ir pake­pame gerai įkai­tin­toj kep­tu­vėj su alie­jum iš visų pusių. Nevar­ty­kite mėsos šakute — išbėgs sultys.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt


Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Kep­kite kiek­vieną pusę tik vieną kartą. Paru­davo ver­čiat, paru­davo — vėl ver­čiat. Klau­siate, kam rei­kia apkepti? Apkepti rei­kia tam, kad kepant orkai­tėj iš mėsos neiš­bėgtų sul­tys. Apke­pusi mėsos išorė lyg plė­velė sulaiko sul­tis. Apke­pu­sią išpjovą dedam į lėkštę ir apte­pam garstyčiomis.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Į kep­tuvę kur kepė mėsa dedame smul­kintą svo­gūną. Kol keps svo­gū­nas rei­kia su vir­tu­vi­niu kom­bainu arba smul­kin­tuvu susmul­ki­nam grybus.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Juos irgi dedame į kep­tuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išga­ruos van­duo ir gau­sime tokia apy­sausę košę. O iki to, pasi­tie­siam plė­velę, ant jos išdė­lio­jam kumpį. Ant kum­pio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską stan­džiai suvy­nio­jame ir dedame į šal­dy­tuvą kele­tui minučių.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ant ati­tir­pin­tos teš­los lakšto dedame ištrauktą iš šal­dy­tuvo “vynio­tinį” (rei­kia nepa­miršti nuimti plė­velę). Visą likusį teš­los plotą apte­pam plaktu try­nių — bus kaip kli­jai. Mėsą suvy­nio­jam į tešlą, jei kur rei­kia dar pate­pam tryniu.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt
Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Dedame į skardą, apte­pam try­nių, įpjau­nam keliose vie­tose. Šau­nam į iki 200 laips­nių įkai­tintą orkaitę. Kep­sime maž­daug 30 min, arba kol tem­pe­ra­tūra mėsos vidu­ryje bus ~60 laips­nių (lai­kas pri­klauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepa­mirš­tam palai­kyt 10 min!!! Ir tik po to pjaustyt.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Gar­ny­ras

Bul­ves su lupe­nom ver­dame pasū­dy­tam van­deny 8 min. Tada nuplau­nam šaltu van­de­niu. Bul­vės bus tik apvi­ru­sios, bet vidu­riai žali.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Pjaus­tome į ketu­rias dalis. Kepame kep­tu­vėj su alie­jumi arba sviestu, pabars­tome druska, kmy­nais, kuminu — kas ką mėgsta.

Naujųjų Metų vakarienei: Velingtono kepsnys
© kasuvalgyti.lt

Ska­naus!

Šaltinis: Kasuvalgyti.lt

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

3 sveikesnio maisto gaminimo taisyklės

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Obuolių pyragas, kurį pamėgs visa šeima (7)

Sode jau prikritę daug alyvinių obuolių. Tad nedelskite – siūlome išbandyti paprastą obuolių pyrago receptą, kurį pamėgs visa šeima!

Keptos bulvės indiškai

Lietuviška virtuvė gausi receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientas - bulvės. Visgi, kartais verta ir paeksperimentuoti.

Idealus receptas rudenišką dieną: sūrio pyragėliai su kumpiu

Kai lyja, norisi susikurti jaukią atmosferą namuose, o vienas iš būdų - ką nors pasigaminti.

Švilpikų receptas, kurį būtina išbandyti (13)

Šiam receptui tikrai sunku atsispirti... O gal ir nereikia, juk savaitgalis, tada galima leisti pasilepinti.

Konservavimas vėl madingas: 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes (1)

Pasidžiaugus gausiu rudens gėrybių derliumi kasmet iškyla klausimas: ką daryti su daržovių, vaisių, uogų ir grybų pertekliumi, idant vėliau netektų jo išmesti? Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas sako, kad gyventojai iš naujo atranda daržovių ir vaisių konservavimą namuose. Jis ir kiti maisto gaminimo bei mitybos specialistai pasidalijo rekomendacijomis, kaip greitai ir paprastai konservuoti maisto produktus.

Ne tik užkandis: 5 faktai apie pistacijas

Nuo sėkmės simbolio iki privalomo šokolado ingrediento. Viena seniausių riešutų rūšių – pistacijos – mėgstamos visame pasaulyje. Nuo senų laikų buvo tikima, kad egzotiški žalieji riešutai ne tik traškus ir skanus užkandis. Štai keletas įdomių faktų, kurie atskleis ne tik pistacijų kilmę, bet ir privers nustebti.

Skanusis KUGELIS su traškia sūrio pluta (7)

Šviežių bulvių derlius nesibaigia, todėl siūlome jums gardaus kugelio receptą.

Pagalvokime apie Kalėdas: gardumynai, kuriuos vertėtų ruošti jau dabar (4)

Į tokį keistą klausimą tikriausiai nė negalvodami atsakytume – ne, dar tikrai ne, juk dabar vasara! O kartu – ir pats vaisių sezonas, tad, jei pagaminsime naminių cukatų, žiemą nebereikės sukti galvos, kokiomis savo rankų darbo dovanėlėmis nudžiuginti draugus.

Jei išsisaugojote vyšnių: 7 receptai

Vyšnių – pačių skaniausių vasaros uogų – sezonas nėra ilgas, tad jei jau turite sušaldytų šaldytuvuose, paruošėme keletą gardžių receptų.