Naudingi patarimai ruošiantiems žuvį: pasirinkimas, apdorojimas ir gaminimas

Artėjant didžiosioms metų šventėms ypatingą dėmesį teikiame žuvies patiekalams. Tačiau, kad šiemet iš tikrųjų sužibėtumėte savo kulinariniais sugebėjimais, reikėtų žinoti keletą žuvies parinkimo, apdorojimo ir gaminimo gudrybių, su kuriomis susipažinsite šiame straipsnyje.

Žuvies pasirinkimas

Svarbiausias faktorius yra kokybė. O tai labiausiai nulemia šviežumas, tad pirkdami žuvį pirmiausiai atkreipkite dėmesį į galiojimo laiką. Jeigu matote, kad galiojimo terminas greitai baigsis, po to nesistebėkite, kai namiškiai skųsis virškinimo sutrikimais, o žuvis praras savitą skonį.

Shutterstock nuotr.

Visgi, ne vienas paklausite, o kaipgi nustatyti, kad žuvis yra šviežia? Visų pirma, ji turi būti standi ir elastinga. Tai patikrinti galite pasitelkę vieną gudrybę – spustelėkite žuvį pirštu, jei ji greitai išsilygina, tuomet klausimų dėl žuvies šviežumo neturėtų kilti. Ji neturėtų būti beformė, tiži – kokybę atskleidžiantis faktorius yra kietumas.

Kiti svarbūs aspektai – žuvų akys, žiaunos ir žvynai. Jeigu žuvis yra neseniai pagauta, jos akys bus skaidrios ir net šiek tiek išsipūtusios, žiaunos – skaisčiai raudonos spalvos, o žvynai prigludę prie odos. Be to, atkreipkite dėmesį į spalvas – jos turi būti kuo šviesesnės.

Shutterstock nuotr.

Dar vienas kriterijus, į kurį turėtumėte atsižvelgti rinkdamiesi žuvį, tai – kvapas. Šviežios žuvys turi savitą gaivos, vandenų, iš kurių yra pagautos, aromatą.

Apdorojimo subtilybės

Norint, kad žuvis būtų šviežia kuo ilgiau, reikia nedelsiant ją parsinešti namo. Jei ketinate gaminti tą pačią dieną, pakanka ją nuplauti šaltu vandeniu, nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir įdėti į polietileno maišelį. Patartina prieš tai žuvį įtrinti druska, o maišelį palikti šiek tiek pravirą. Tiesa, jei įsigijote žuvies filė ar gabaliukus, geriausia būtų, kad maišelį taip pat laikytumėte pravirai, tačiau druskos reikia naudoti mažiau. Rekomenduojama laikyti nulinėje temperatūroje, bet tinkama ir šalčiausia šaldytuvo vieta.

Jeigu visgi žuvį ketinate ruošti kitą dieną, tuomet ją iš karto išdarykite – reikia nupjauti galvą, išimti vidurius. Nepatyrę kulinarai galbūt nežino, jog tai – greičiausiai gendančios žuvies dalys.

Kitas žingsnis – žuvį reikia nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu, daugiausiai dėmesio skirkite pilvo ertmei. Po to viską kruopščiai nusausinkite rankšluosčiu. Šiuo atveju druskos galite nenaudoti. Maža gudrybė – jei norite, kad žuvis ir kitą dieną išliktų šviežia, laikykite ją įvynioję į kepimo popierių (geriausia – šalčiausioje šaldytuvo vietoje). Tačiau būkite atsargūs – jei nesate įsitikinę, jog įsigijote šviežią žuvį, geriausia patiekalus ruošti tą pačią dieną.

Shutterstock nuotr.

Mėgstantiems riebias žuvis (pavyzdžiui, lašišą), iš jų padarytus filė ir ikrus, svarbu žinoti, kad tai geriau laikyti šaldiklyje. Tam, kad išnyktų galimi kaspinuočių kiaušinėliai, žuvų ikrus prieš vartojimą siūloma palaikyti -25 laipsnių temperatūroje.

Tad, kai žuvys jau išvalytos, filė paruošta, naudinga žinoti keletą laikymo patarimų. Tokias žuvis dėkite į polietileno maišelį, kuris turi būti ilgesnis už pačią žuvį. Viena ranka suimkite maišelio kraštą, pro jį įkiškite šiaudelį ir išsiurbkite maišelio orą. Tvirtai užrišus, maišelyje susidarys vakuumas. Toks būdas skamba keistai? Tačiau taip užšaldytas žuvis galima laikyti iki trijų mėnesių, ikrus patartina suvalgyti greičiau.

Deja, bet ne visuomet turime galimybių įsigyti šviežių žuvų. Išeitis – šaldytos žuvys, kurios nuo šviežiai įsigytos turėtų skirtis tik vienu aspektu – ji bus šiek tiek sausesnė. Tačiau, kad žuvies savybės nebūtų pažeistos, ją reikia teisingai atšaldyti. Tad pirmiausiai staigiai užšaldome -25 laipsnių temperatūroje, o po to lėtai atšaldome, patartina – šaldytuvo temperatūroje.

Gardžios žuvies gaminimo gudrybės

–Verdant ar garinant būtinai panaudokite prieskonių. Tam, kad jūsų žuvis įgautų išskirtinį skonį, tam labiausiai tinkama: juodieji ir baltieji pipirai, bazilikai, kalendra, čiobreliai, petražolės, švelnūs prieskoninių žolių mišiniai. Gurmanai dar gali pasitelkti kadagių šakeles ar uogas bei citriną.

–Jei žuvį verdate, atkreipkite dėmesį, kad vanduo turi šiek tiek kunkuliuoti – tuomet žuvis bus sultinga.

–Tam, kad jūsų žuvis nesubyrėtų, nesmulkintas žuvis ar filė gabalėlius reikėtų apdoroti garuose ar virti viską sudėjus į didelį sietą ar įvyniojus į marlę.

Shutterstock nuotr.

–Jei žuvis nepjaustyta, ją galite kepti orkaitėje, siauroje aukštoje kepimo formoje, folijoje ar kepimo maiše.

–Žuvys išverda gan greitai – per 5 minutes. Žinoma, daugiau laiko teks skirti stambioms žuvims ar jų dalims.

–Jeigu žuvis garinsite – atkreipkite dėmesį į jų besikeičiančią spalvą. Jos turi pašviesėti arba pabalti.

–Prieš kepant žuvį, iššveiskite keptuvę. O prieš pradedant kepti, virtuvę reikia labai įkaitinti. Įdėjus žuvį į įkaitintus riebalus, vėliau karštį sumažinus ir apkepus abi puses, turėsite sultingą patiekalą.

Santa Maria nuotr.

–Netaupykite rinkdamiesi augalinį aliejų. Jei jis nebus kokybiškas, paruoštas maistas nebus skanus.

–Kepant patartina, kad žuvų vidus išliktų rausvas. Dėl to, kad išėmus iš keptuvės, karštis žuvies viduje dar gan ilgai laikosi, ir to pakanka, kad patiekalas būtų visiškai iškepęs. Be to, taip apsisaugosite nuo perkepimo.

–Tam, kad kepama žuvis būtų skani ne tik jums, prieš tai ją apvoliokite kvietiniuose arba ruginiuose miltuose. Į juos galite įmušti ir kiaušinį – žuviai iškepus, susidariusi plutelė nesubyrės. Apvoliojimui tinkami ir džiūvėsėliai, kurie prieš tai gali būti pagardinti prieskoniais.

Dalyvaukite 1000receptų ir Santa Maria žaidime, sužinokite, kokie žuvies prieskoniai gaminant žuvies patiekalus jums tinka labiausiai ir laimėkite prieskonių rinkinius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis