Mėgstate Tailando virtuvę? Prieskoniai, kuriuos privalote turėti namuose

Tailando virtuvė turi daug gerbėjų visame pasaulyje. Jeigu mėgstate šios šalies maistą, savo virtuvėje būtinai turite turėti specialių prieskonių, kurie yra būtini, norint išgauti tikrąjį tailandietiškų patiekalų skonį.

Citrinžolė ( Cymbopogon)

Shutterstock nuotr.

Labai mėgstamas ir populiarus Tailando virtuvės prieskonis. Naudojamas gaminant tradicinį karį, padažus, sriubas, dera prie žuvies ir vištienos patiekalų.

Citrinžolės stiebai labai kieti, todėl prieš naudojant juos reikia labai plonai supjaustyti, arba galima naudoti nepjaustytus, prieš tai juos kiek sutraiškius, kad lengviau išsiskirtų aromatas. Citrinžolė gerai „pakelia“ aukštas temperatūras, todėl ją į patiekalą galima dėti virimo pradžioje.

Cinamonas

Shutterstock nuotr.

Tailande paplitęs kiniškas cassia cinamonas, kuris vartojamas gaminant mėsos patiekalus ir tradicinį karį. Kadangi yra žinoma, kad šioje cinamono rūšyje randama nemažai sveikatai kenksmingo kumarino, maistui rekomenduojama vartoti ceiloniškąjį cinamoną.

Imbieras

Shutterstock nuotr.

Tailande naudojamos dvi imbiero rūšys – Khins ir Krachai, kuris yra šiek tiek švemnesnio skonio.

Galangal

Shutterstock nuotr.

Galangal arba Siamo imbieras – tai mums pažįstamo imbiero giminaitis. Patiekalams jis suteikia unikalų skonį. Naudojamas šviežias arba džiovintas miltelių pavidalu.

Čili pipirai

Shutterstock nuotr.

Naudojama kelios čili pipirų rūšys. Pagrindinė šių pipirų taisyklė – kuo mažesnis pipiriukas, tuo jis aštresnis. Aštriausi yra mažučiai raudoni arba žali Phrik Khi Nu (dar vadinama Paukščio akimi), po kurių eina truputį didesni Phrik Chi Fa. Džiovinti naudojami Phrik Khi Nu Haeng arba Phrik Khi Nu Pon milteliai.

Kaffir laimo vaisiai ir lapai

Shutterstock nuotr.

Šio medelio vaisiai ir lapai suteikia išskirtinį skonį daugeliui tailandientiškų patiekalų. Ypač dažnai naudojami kario pastoms gaminti. Pakaitalo šiam prieskoniui nėra.

Laimo vaisiai

Shutterstock nuotr.

Pagrinde naudojami garnyrui, žuviai ir pagrindiniams patiekalams. Šviežiais spaustų laimų sultys naudojamos gėrimams pagardinti.

Turmeric – ilgoji ciberžolė

Shutterstock nuotr.

Tai dar vienas imbiero giminaitis. Ši ciberžolės rūšis patiekalui suteikia šviesiai geltoną spalvą. Naudojama gaminant karius.

Bazilikai – saldusis, šventasis ir citrininis

Shutterstock nuotr.

Saldusis bazilikas naudojamas dažniausiai, jo lapeliai švelniai violetiniai, patiekalams suteikia švelniai anyžinį prieskonį.

Šventasis bazilikas turi aštresnį skonį, tikrąjį skonį įgauna termiškai apdorotas.

Citrininis bazilikas turi švelnesnį skonį, dažniausiai naudojamas pagardinti sriuboms ir salotoms.

Kalendra

Shutterstock nuotr.

Tai vienas pagrindinių Tailando patiekalų prieskonis. Naudojami ne tik lapai, bet ir kotai, šaknys bei sėklos. Ir visos šio augalo dalys patiekalams suteikia skirtingus skonius.

Česnakas

Shutterstock nuotr.

Tailando česnakai yra mažesni ir saldesni nei augančio pas mus. Jie naudojami švieži ir rauginti daugumoje klasikinių Tailando patiekalų.

Pipirai - peppercorns

Shutterstock nuotr.

Tai ypatinga Tailande augančių pipirų rūšis. Jie naudojami švieži (žali) arba džiovinti (juodi) arba malti (juodi). Suteikia aštrų skonį patiekalams.

Mėtos

Shutterstock nuotr.

Švieži mėtų lapeliai naudojami tiesiog kaip daržovės, garnyruose arba patiekalams pagardinti.

Svogūnai

Shutterstock nuotr.

Tai vienas pagrindinių prieskonių Tailando patiekaluose. Naudojamos įvairios rūšys: didieji, askaloniniai, svogūnų laiškai.

Tamarindas

Shutterstock nuotr.

Tamarindo medžio ankščių minkštimas suteikia rūgštų skonį mėsos ir žuvies patiekalams (nesumaišyti su saldžiuoju tamarindu).

Palmių cukrus

Shutterstock nuotr.

Išgaunamas iš cukrinių palmių. Iš palmių kamienų surenkama sula, paskui ji verdama, kol išgaruoja visas skystis ir lieka tik tiršta masė. Jos spalva yra šviesiai auksinė, ruda bei turi išskirtinį skonį ir kvapą. Dažniausiai parduodama pastos arba kubelių pavidalu.

Žuvies padažas

Shutterstock nuotr.

Žuvies padažas gaminamas iš fermentuotos žuvies, sumaišytos su druska. Turi daug baltymų bei vitamino B ir yra labai populiarus. Geriausios kokybės yra tamsus, jis turi aštresnį žuvies skonį ir kvapą. Patiekiamas prie beveik visų tailandietiškų patiekalų. Gali būti kaip šviesaus sojų padažo arba druskos pakaitalas.

Austrių padažas

Pagamintas iš koncentruotų austrių sūrymo. Jis verdamas su druska ir sojų padažu. Yra tirštai rudas, sodrus ir sūrus. Naudojams Wok patiekaluose. Jį galima būtų pakeisti grybų padažu.

Krevečių pasta

Stiprų, aštrų kvapą turinti pasta gaminama iš džiovintų krevečių ir druskos. Turi daug vitamino B. Ji naudojama daugelyje kario pastų ir gali būti pakeičiama ančiuvių arba sojų pupelių pasta.

Shutterstock nuotr.

Tailandiečiai gamindami sumaniai naudoja tokius prieskonius, kad kiekviename patiekale atsiskleistų saldus, rūgštus ir sūrus skonis, suderintas su lengvai skambančiomis aštraus ir kartaus skonio natomis. Tai yra tikras menas, bet ragauti tokius patiekalus yra toks pat malonumas, kaip ir klausytis geros muzikos. Todėl gamindami atidžiai skaitykite receptus ir mėgaukitės procesu!

Šiandien paskutinė diena, kai galite dalyvauti žaidime ir laimėti Tailando produktų rinkinį:  www.1000receptu.lt/tailando-skonis/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis