Marinuojame šašlykus: 6 geriausi receptai

 (30)
Artėjant ilgajam gegužės savaitgaliui, specialiai tiems, kurie dar nespėjo atidaryti šašlykų ir kepsnių sezono, siūlome kelis patikrintus mėsos marinavimo receptus. Taip marinuoti šašlykai bus ne tik skanūs, jie bus dar ir sveiki bei tiks ir vaikams, nes mėsą siūlome marinuoti be jokio acto, majonezo ar alkoholio.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tikslių receptų nepateikiame – tik rekomendacinio pobūdžio gaires, nes mėsos marinavimas yra kūrybinis procesas: vienų produktų galima pridėti daugiau, kitų mažiau, pagal kulinaro skonį ir pageidavimus.

Į visus be išimties marinatus galima drąsiai dėti svogūnų, žalumynų ir prieskonių pagal skonį. Taip pat nepamirškite, kad bet kurį iš šių marinatų galima naudoti visų rūšių mėsai – kiaulienai, avienai, jautienai, vištienai. Svarbiausia taisyklė – kuo kietesnė mėsa, tuo ilgiau marinuojame.

Taigi, rekomendacijos:

1. Kefyras
Kefyras ko gero yra vienas iš pačių geriausių marinatų. Kefyro negailėkite, jis turi visiškai apsemti mėsą. Taip pat mėsą galima marinuoti natūraliame jogurte be priedų.

2. Gazuotas mineralinis vanduo
Labai paprastas, bet ne mažiau skanus variantas – marinatas su mineraliniu vandeniu. Svarbiausią vaidmenį čia vaidina angliarūgštė – jos burbuliukai suminkština mėsą, ir ji tiesiog tirpsta burnoje.

3. Pomidorai / Pomidorų sultys
Variantas su pomidorų sultimis labai paprastas – užpilame mėsą pomidorų sultimis. Sultys ją turėtų visiškai apsemti.

O jei ketinate naudoti pomidorus, tai užtruks truputį ilgiau, bet tai taip pat nėra sudėtinga. Nulupame pomidorus, supjaustome gabaliukais ir sumaišome su mėsa, svogūnais ir kitais priedais. Pomidorus galima sutarkuoti tarka arba sutrinti šakute.

4. Granatų sultys
Granatų sultyse marinuoti šašlykai yra labai kvapnūs ir minkšti. Sultys turi būti natūralios, arba galima jas išsispausti patiems. Granatą reikia spaudyti rankomis, kol suminkštės (galima atsargiai – kad neįtrūktų žievelė – volioti jį ant stalo, palaipsniui vis labiau spaudžiant), o kai jis suminkštės, pradurti peiliu, ir per skylutę išspausti išsiskyrusias sultis.

5. Kiviai
Marinatas su kiviais itin praverčia tuo atveju, jei marinavimui turite mažai laiko ir (arba) mėsa kieta. Kiviai labai gerai ir greitai suminkština mėsą – taip gerai, kad jei mėsą kiviuose palaikysite per ilgai, galite likti be šašlyko.

Kilogramui šašlykų reikia pusės arba vieno kivio, ne daugiau. Negalima marinuoti mėsos kiviuose ilgiau nei 2 valandas! Antraip gausite ne šašlyką, o paštetą. Optimalus laikas – 40 minučių (priklausomai nuo mėsos). Kivius galima supjaustyti gabaliukais arba sutrinti į košę.

6. Svogūnai
Viskas paprasta: marinuojame tik svogūnuose (taip pat galima pridėti prieskonių ir žalumynų), tik viena paslaptis – svogūnus sumalame mėsmale arba susmulkiname trintuvu. Sutrinti svogūnai išskiria daugiau sulčių nei supjaustyti, tad mėsa bus švelnesnė ir sultingesnė. Prieš kepdami mėsą svogūnus nuvalykite, kad nepridegtų.

Ir galiausiai dar vienas nedidelis patarimas: į marinatą įpilkite šiek tiek saulėgrąžų aliejaus (1-2 valgomuosius šaukštus kilogramui mėsos), ir jūsų šašlykai nepridegs.

Gero apetito ir malonaus poilsio!

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.

Savaitgalio pasilepinimui: tortilijų suktinukai su lašiša (1)

Paprastai paruošiamas užkandis, kuris niekuomet nenuvilia. Gal pats metas jį išbandyti?

Savaitgalio atradimas: juodos duonos mišrainė su saulėgrąžomis (8)

Kiek kitokia, nei mums įprasta, duonos mišrainė. Bet patikėkite, išbandyti - verta!

Lazanija su burokėliais (1)

Kiek neįprastas lazanijos receptas. Paeksperimentuokime!

Pats skaniausias vegetariškas sumuštinis

Taigi šiandien dalinamės pačio skaniausio sumuštinio receptu - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis.

Patikėkite – verta išbandyti: brokoliai su varške (1)

Šiandien dalinamės brokolių su varške receptu. Tai pakankamai greitas ir paprastas užkandis, puikiai tinkantis, pavyzdžiui, vakarienei. O jei mėgstate gaminti rytais, tai tiks ir pusryčiams. Yra tik viena bėda su šiuo patiekalu - jį norisi suvalgyti visą iškart.

Tešlos šaukšteliai su 3 sūrių mišraine

Siūlome pasilepinti greitai pagaminamais tešlos šaukšteliais su trijų sūrių mišraine. Jei labai mėgstate pikantišką mišrainę, kurioje sūris bei kiaušinis pagardintas česnaku, galite ir čia jo įspausti, bet rekomenduojame sūrius išragauti ir be česnako, o su kitokiu prieskoniu - saulėje džiovintais pomidorais.

3 sveikesnio maisto gaminimo taisyklės

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Obuolių pyragas, kurį pamėgs visa šeima (7)

Sode jau prikritę daug alyvinių obuolių. Tad nedelskite – siūlome išbandyti paprastą obuolių pyrago receptą, kurį pamėgs visa šeima!

Keptos bulvės indiškai

Lietuviška virtuvė gausi receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientas - bulvės. Visgi, kartais verta ir paeksperimentuoti.