Lauko virtuvė: 7 receptai, kuriuos būtina išbandyti

Originalūs ir nesudėtingi receptai sukurti tam, kad galėtume tobulai suderinti du malonumus – džiaugsmo teikiančio maisto gaminimą ir taip išsiilgtą pasibuvimą lauke.

Dešrainiai su daržovėmis ir naminiu pomidorų padažu

Dešrainiams gardinti pasigaminkite raugintų daržovių, kurios šiek tiek primins tradicinį korėjietišką kimči. Tačiau tai padaryti teks iš anksto, geriausia prieš tris dienas – tai ne paskutinės minutės patiekalas.

Reikės:
400 g pekininių kopūstų,
5 ridikėlių,
50 g druskos,
1 nedidelio svogūno,
1 šaukšto aitriosios paprikos miltelių,
1 šaukšto žuvų padažo,
3 cm imbiero šaknies,
3 skiltelių česnako,
1 šaukštelio cukraus,
400 g jautienos dešrelių,
6 nedidelių bandelių.

Padažui:
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 mėlynojo svogūno,
6 skiltelių česnako,
150 nedidelių pomidorų,
2 cm aitriosios paprikos ankšties,
1 saujos šviežių bazilikų,
1 šaukštelio cukraus,
1 šaukštelio baltojo vyno acto,
juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Pagaminkite raugintas daržoves: pekininius kopūstus supjaustykite juostelėmis, ridikėlius plonais griežinėliais. Dideliame dubenyje juos sumaišykite su druska ir palikite 20 minučių, tada supilkite į kiaurasamtį, nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nuvarvinkite, kad neliktų skysčio. Svogūną, imbierą, česnako skilteles sutrinkite virtuviniu kombainu, suberkite ir išmaišykite aitriosios paprikos miltelius ir cukrų, supilkite žuvų padažą. Sumaišykite marinatą ir daržoves, sudėkite į sterilius stiklainius ir laikykite vėsiai tris paras.

Pagaminkite padažą: įkaitintame aliejuje apkepkite žiedeliais supjaustytą svogūną, išspauskite česnako skilteles, suberkite ketvirčiais supjaustytus pomidorus, sukapotus bazilikus ir aitriąją papriką, cukrų, druską bei pipirus, tada supilkite vyno actą. Kepkite 5 minutes, kol pomidorai suminkštės, bet neištiš. Padažą supilkite į dubenėlį.

Iškepkite grilyje dešreles, bandeles perpjaukite, į vidų guldykite dešreles, iš šonų kraukite raugintų daržovių, ant viršaus krėskite padažo.

Patarimas
Išilgai perpjautas bandeles galite trumpai apskrudinti ant grilio – jos pakvips gardžiu dūmeliu.

Slapti ingredientai
Esame įpratę rauginti baltagūžius kopūstus, tačiau kimči pagrindas – pekininiai kopūstai ir, žinoma, kitokie, Rytų šalims būdingi prieskoniai. O jei norite dar labiau priartėti prie korėjietiško originalo, naudokite ne ridikėlius, bet japoninius ridikus.

Gaminti troškinį ant laužo stokojant įgūdžių gali būti nemenkas iššūkis – bet juk įgūdžiai yra nesunkiai įgyjamas dalykas... Kita vertus, troškinį galima gaminti ir ant viryklės, jei taip atrodo paprasčiau.

Reikės:
3 šaukštų aliejaus,
2 didelių mėlynųjų svogūnų,
4 česnako skiltelių,
1 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių,
½ šaukštelio cinamono,
2 šaukštelių kario prieskonių,
2 šaukštelių prieskonių „Garam Masala“,
1 šaukštelio kapotų kalendrų (arba petražolių),
2 lauro lapų,
½ šaukštelio kalendrų sėklų,
2 morkų,
800 g kalakutienos filė,
400 g konservuotų smulkintų pomidorų,
200 ml daržovių sultinio,
3 bulvių,
200 g ankštinių pupelių,
1 keturkampio didelio šviesios duonos kepalėlio,
maltų kvapniųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Vida Press

Įkaitinkite puodą, supilkite aliejų ir apkepinkite stambokai supjaustytus svogūnus, sukapotus česnakus ir aitriųjų paprikų dribsnius bei kitus prieskonius apie 5 minutes, kol svogūnai pagels, o prieskoniai įsigers į aliejų.

Sudėkite tarkuotas morkas, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pomidorus ir supilkite daržovių sultinį. Puodą sandariai uždenkite ir palikite lėtai virti apie valandą (laikas priklauso nuo ugnies karščio), kartais pamaišydami. Tada suberkite kubeliais pjaustytas bulves ir ankštines pupeles, pagardinkite druska bei pipirais ir virkite dar 20–30 minučių.

Duonos kepaliuką suraikykite labai storomis riekėmis, jas guldykite į lėkštę, vidų atsargiai išpjaukite, vietoj jo įdėkite troškinio, papuoškite petražolių lapeliais.

Verta žinoti
Troškinyje neturėtų būti daug skysčio, kad duona greit nepermirktų ir neištižtų. Nors lietuviški valgiai tradiciškai patiekiami tamsios, „sunkesnės“ duonos kepalėliuose, prie šio sodraus skonio troškinio labiau dera balta duona.

Įdomu!
Jei gaminate troškinį ant laužo, naudokite storasienį ketaus puodą: geriausiai tiktų vadinamasis „Potjie“ puodas. Šie puodai paplitę Pietų Afrikoje, maistas juose neprisvyla, nors troškiniams naudojama labai nedaug skysčio. Jis skirtas gaminti patiekalus lauke ant laužo ar grilio, gali būti tiek pakabinamas, tiek pastatomas, nes apačioje turi tris kojeles. Tokiame inde gamintą troškinį galėsite vadinti afrikietiškai – „Potjiekos“.

Ne tik šašlykų receptų yra nesuskaičiuojama daugybė. Ir ant laužo keptas daržoves galima gaminti labai įvairiai.

Reikės:
1 mėlynojo svogūno,
1 saldžiosios raudonos paprikos,
1 saldžiosios geltonos paprikos,
8 mažų cukinijų,
2 mažų baklažanų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 g įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, sezamų),
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
1 šaukštelio grūstų kalendrų,
1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių,
½ šaukštelio maltų kumynų,
1 saujos mažų salotų lapelių papuošti,
maltų pipirų mišinio ir druskos pagal skonį.

Fetos marinatui:
120 g fetos,
100 ml alyvuogių aliejaus,
5 česnako skiltelių,
5 aliejuje konservuotų saulėje džiovintų pomidorų,
1 šaukšto kapotų šviežių čiobrelių,
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių.

Sudėkite kubeliais supjaustytą fetą į stiklinį indą. Sukapokite česnaką, supjaustykite nedideliais gabalėliais džiovintus pomidorus, sumaišykite su prieskoninėmis žolėmis, suplakite su aliejumi ir šiuo marinatu užpilkite fetą. Palaikykite bent valandą šaldytuve.

Svogūnus supjaustykite žiedais, paprikas, cukinijas ir baklažanus išilgai riekelėmis. Apšlakstykite daržoves aliejumi. Pakepkite kepsninėje po 3–4 minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Sudėkite į serviravimo indą.

Sėklas, kalendras, kumynus apiberkite rūkyta paprika, džiovintais raudonėliais, juodaisiais pipirais ir druska, pakaitinkite keptuvėje kelias minutes, kad susimaišytų skoniai.
Suberkite sėklas ant daržovių, sudėkite marinuotą fetą ir papuoškite salotų lapeliais. Salotas patiekite šiltas.

Patarimas
Fetą šaldytuve galima laikyti porą savaičių. Taip gaminti galima ne tik fetą, bet ir mocarelą, varškės sūrį.

Klasikinis bulvių salotų receptas: panašu į baltą mišrainę, bet pagaminama šiek tiek greičiau, o ir ingredientų reikia mažiau.

Reikės:
500 g virtų nedidelių bulvių,
1 mėlynojo svogūno,
2 šaukštų baltojo vyno acto,
1 šaukštelio cukraus,
5 juodųjų pipirų,
5 skiltelių česnako,
100 ml majonezo,
100 ml grietinės,
100 g ankštinių pupelių (šviežių arba šaldytų),
2 šaukštų supjaustytų svogūnų laiškų,
5 kornišonų,
juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Vida Press

Virtas bulves supjaustykite stambiais gabalais. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite vyno actą, cukrų, pipirų grūdelius ir sudėkite žiedeliais supjaustytą svogūną. Palikite jį marinate 10 minučių. Išspauskite česnako skilteles, sumaišykite su majonezu ir grietine. Ankštines pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje. Sumaišykite bulves, ankštines pupeles, griežinėliais supjaustytus kornišonus ir marinuotus svogūnus, pagardinkite pipirais, druska. Salotas apliekite padažu, užberkite svogūnų laiškų.

Patarimas
Svogūnų galite pamarinuoti ir daugiau, gal atsiras mėgėjų jais gardinti kitus patiekalus.

Dar yra šiek tiek laiko pasidžiaugti smidrų derliumi, įsibėgėjus vasarai jų sezonas baigsis.

Reikės:
1 nedidelio kvapniojo moliūgo,
2 česnako skiltelių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
200 g smidrų,
400 g konservuotų lęšių,
2 šaukštų pesto padažo,
50 g aliejuje konservuotų saulėje džiovintų pomidorų,
100 g gražgarsčių,
maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Moliūgą supjaustykite riekelėmis. Sutraiškytas česnako skilteles sumaišykite su aliejumi, druska ir pipirais, gautu mišiniu aptepkite moliūgą. Kepkite jį orkaitėje 30–40 minučių, kol apskrus ir suminkštės.

Sumedėjusius smidrų galiukus nupjaukite, smidrus sudėkite šalia moliūgo riekelių ir kepkite orkaitėje 3–5 minutes. Lęšius nusunkite, sumaišykite su gabaliukais supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais ir pesto padažu.

Sudėliokite keptą moliūgą, smidrus ir lęšius ant serviravimo lėkštės, šalia patiekite gražgarsčių ar kitų salotų lapų. Valgykite šiltus arba kambario temperatūros.

Vida Press

Patarimas
Smidrus prieš kepdami galite apvynioti šoninės juostelėmis – patiekalas bus sotesnis, galėsite valgyti jį kaip pagrindinį valgį.

Reikės:
40 g sviesto,
5 česnakų skiltelių,
1 šaukšto kapotų petražolių,
1 šaukšto kapotų čiobrelių,
½ šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių,
4 kukurūzų burbuolių,
1 kg menkės filė su oda,
50 ml alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto abrikosų džemo,
1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės,
2 laurų lapų,
½ aitriosios paprikos ankšties,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Sumaišykite sviestą, 3 sutraiškytas česnakų skilteles, petražoles, čiobrelius ir aitriųjų paprikų dribsnius nedideliame dubenėlyje, įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Surikiuokite kukurūzų burbuoles ant grotelių (arba į skardą, jei kepsite orkaitėje) ir paskrudinkite vartydami bei užtepdami sviesto su prieskoniais. Padėkite šiltai.

Žuvį guldykite į skardą. Sumaišykite alyvuogių aliejų, 2 sutraiškytas česnakų skilteles, džemą, citrinos žievelę ir sultis, sulaužytus laurų lapus, sukapotą aitriąją papriką, druską ir pipirus. Ištepkite marinatu menkės išklotinės viršų. Šiek tiek marinato pasilikite, kad galėtumėte juo apšlakstyti kepamą žuvį. Žuvį kepkite 15–25 minutes ant vidutinio karštumo ugnies. Patiekite su kukurūzų burbuolėmis ir citrinų skiltelėmis.

Vida Press

Patarimas
Nuo kukurūzų burbuolių nenulupkite visų lapų. Juos atlenkę burbuoles patepkite sviestu su prieskoniais ir lapus vėl užlankstykite. Taip kepami kukurūzai išliks sultingesni. Nieko bloga nenutiks, jei burbuoles iškepsite niekuo negardintas, ir tik prieš patiekdami uždėsite sviesto.

Jei grilyje norite pasigaminti desertą, kepti zefyrus – pats smagiausias užsiėmimas. Nes kaip ir šašlykai, zefyrai skaniausi tik kepti ant laužo.

Reikės:
1 pakelio (100 g) kvadratinių sausainių,
100 g šokolado,
100 g zefyrų,
50 g karamelinio padažo,
50 ml pieno.

Shutterstock

Išdėliokite sausainius lygia puse į viršų ant kepimo padėklo. Ant jų viršaus užtarkuokite šokolado. Šiek tiek pakaitinkite padėklą grilyje, kad šokoladas aptirptų.

Zefyrus pasmeikite ant pagaliukų ar medinių iešmelių ir pakepkite sukiodami virš ugnies. Tada sudėkite juos ant pusės sausainių, uždenkite likusiais sausainiais ir šiek tiek paspauskite. Karamelinį padažą suplakite su pienu ir patiekite nedideliame dubenėlyje.

Slaptasis ingredientas
Ant laužo kepkite ne mums įprastus apvalius lietuviškus zefyrus, bet mažesnius, cilindro formos, kurie yra kietesni, skoniu labiau primenantys guminukus, – šiam gaminimo būdui jie labiau tinka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis