Konservavimo metas: daržoves – į stiklainius! 16 receptų

Jums pasisekė, jei namuose turite erdvų ir konservuotiems produktams tinkamą laikyti rūsį: netaupydami vietos sustatote ir didelius stiklainius. Bet jei tenkinatės keliomis šaldytuvo ir virtuvinių spintelių lentynomis, pasistenkite kuo daugiau daržovių sutalpinti į nedidelius stiklainiukus – jas pjaustykite, tarkuokite, gaminkite sočius ir tirštus daržovių mišinius.

Pomidorų, paprikų ir obuolių čatnis (1,7 l)

Reikės: 2 kg pomidorų, 3 raudonų paprikų, 1 svogūno, 500 g obuolių, 450 ml baltojo vyno arba sidro acto, 350 g rudojo cukraus, 2 šaukštelių druskos, 3 šaukštų garstyčių sėklų, 2 šaukštų smulkinto imbiero.

Kryžmai įpjautus pomidorus 30 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje. Nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir susmulkinkite minkštimą. Gabaliukais supjaustykite paprikas ir nuluptus obuolius. Visus produktus sumaišykite puode ir nenustodami maišyti kaitinkite, kol ištirps cukrus. Retkarčiais pamaišydami ir neuždengę puodo virkite 1,5 valandos (temperatūra – vidutinė). Stebėkite, kad čatnis tik sutirštėtų, bet nesuvirtų. Iškart supilkite į karštus stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Paprikų ir pomidorų čatnis (1 l)

Reikės: 4 raudonų paprikų, 1 kg pomidorų, 1 svogūno, 2 šaukštelių garstyčių sėklų, 1 aitriosios paprikos, 200 g rudojo cukraus, 200 ml raudonojo vyno acto, 2 šaukštelių druskos.

Susmulkinkite paprikas, pomidorus ir svogūnus. Visas sudedamąsias dalis dėkite į didelį
puodą ir užvirkite. Maišykite, kol ištirps cukrus. Kaitinkite 1 valandą 15 minučių, kol mišinys sutirštės (temperatūra – žema). Supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Rabarbarų čatnis (1 l)

Reikės: 500 g rabarbarų stiebų, 3 raudonų aitriųjų paprikų, 1 raudonojo svogūno, 4 česnako skiltelių, 4 cm gabaliuko imbiero, 180 g cukraus, 1 šaukštelio druskos, 50 ml obuolių acto, 1 šaukštelio baltųjų pipirų grūdelių.

Rabarbarus nulupkite ir susmulkinkite 3 cm dydžio gabaliukais. Aitriąsias paprikas perpjaukite
išilgai, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną, česnakus ir imbiero gabaliuką. Į puodą sudėkite rabarbarus, aitriąsias paprikas, svogūnus, česnakus, imbierus, suberkite cukrų, druską ir baltuosius pipirus, supilkite actą ir troškinkite 30 minučių (temperatūra – vidutinė). Karštą padažą supilkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite, atvėsinkite ir porą dienų palaikykite šaldytuve.

Spanguolių čatnis (1 l)

Reikės: 300 g spanguolių, 1 didelio obuolio, 200 g razinų, 1 svogūno, 220 g cukraus, 250 ml baltojo vyno acto, 1 saliero stiebo, 200 ml vandens, 2 šaukštelių cinamono, 1,5 šaukštelio imbiero, 0,25 šaukštelio gvazdikėlių.

Nulupkite ir susmulkinkite obuolius, svogūną ir salierą. Visus produktus sumaišykite dideliame
puode ir užvirkite. Sumažinkite temperatūrą ir neuždengtame puode virkite 30 minučių, kol čatnis sutirštės.

Pomidorų ir svogūnų konservai (1 l)

Reikės: 1 kg pomidorų, 500 g svogūnų, 2–3 šaukštelių druskos, 4 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,25 šaukštelio cinamono, 0,25 šaukštelio muskatų.

Susmulkinkite pomidorus ir svogūnus. Visus produktus sumaišykite puode ir kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite temperatūrą, uždenkite puodą ir troškinkite 20 minučių (temperatūra – žema).
Karštus konservus supilkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Vengriškas lečas (2,5 l)

Reikės: 1,5 kg pomidorų, 500 g svogūnų, 500 g morkų, 500 g raudonų paprikų, 1 šaukšto druskos, 125 g cukraus, 75 ml acto (9 proc. stiprumo), 150 ml aliejaus.

Pomidorus, svogūnus, morkas ir paprikas supjaustykite gabaliukais. Dideliame puode sumaišykite daržoves, druską, cukrų, actą ir aliejų. Palikite 12 valandų pastovėti vėsioje vietoje. Tada virkite 1 valandą (temperatūra – žema). Dar karštą supilkite į stiklainius ir iškart sandariai uždarykite.

Pomidorų padažas su obuoliais ir razinomis (2 l)

Reikės: 250 g svogūnų, 200 ml vyno acto (6 proc. stiprumo), 300 g cukraus, 200 g rūgščių obuolių, 1,5 kg prinokusių pomidorų, 100 g razinų be kauliukų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio maltos paprikos, 1 šaukštelio malto imbiero arba tarkuotos imbiero šaknies, 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių.

Susmulkinkite svogūnus ir patroškinkite keptuvėje su 4 šaukštais vandens, kol taps permatomi. Supilkite vyno actą, suberkite cukrų, susmulkintus pomidorus, nuluptus ir supjaustytus obuolius, išmirkytas razinas ir prieskonius. Retkarčiais pamaišydami virkite uždengtoje gilioje keptuvėje 20 minučių (temperatūra – žema). Karštą padažą supilkite į sterilizuotus stiklainius.

Marinuotos daržovės (1,5 l)

Reikės: 1 kg įvairių daržovių (morkų, agurkų, žiedinių kopūstų, brokolių, perlinių svogūnėlių, pupelių ir kt.). Marinatui paruošti: 1 aitriosios paprikos, 250 ml acto (9 proc. stiprumo), 300 ml vandens, 250 g cukraus, 1 šaukšto druskos, 1 cinamono lazdelės, 10 juodųjų pipirų grūdelių.

Aitriąją papriką perpjaukite išilgai ir išimkite sėklas. Sudedamąsias marinato dalis puode užvirkite ir palikite atvėsti. Susmulkinkite daržoves. Kiekvienos rūšies, išskyrus agurkus, atskirai virkite truputį pasūdytame vandenyje (1 litras vandens – 1 šaukštelis druskos ), kol truputį suminkštės. Pravėsusias daržoves ir prieskonius sluoksniais sudėkite į stiklainius, užpilkite vėsų marinatą ir palikite 2–3 dienas pastovėti šaldytuve. Marinatą supilkite atgal į puodą ir kaitinkite, kol užvirs. Palikite atvėsti ir supilstykite į stiklainius taip, kad visiškai apsemtų daržoves. Stiklainius uždarykite.

Grybų ir pomidorų salotos (2 l)

Reikės: 2 kg apvirtų grybų, 500 g morkų juostelių, 1 kg pomidorų, 500 g svogūnų, 2 šaukštų druskos, 2 šaukštų cukraus, 6 šaukštų acto (9 proc. stiprumo), 200 g aliejaus, 3–4 česnako skiltelių, pipirų.

Grybus, pomidorus, svogūnus ir česnakus supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, su likusiais produktais dėkite į puodą ir virkite 20 minučių. Karštas salotas sukrėskite į stiklainius ir uždarykite. Laikykite šaldytuve.

Vitaminų salotos (2 l)

Reikės: 400 g raudonų paprikų, 300 g žiedinių kopūstų, 300 g morkų, 300 g mažų svogūnų, 6 didelių česnako skiltelių. Marinatui paruošti: 500 ml vandens, 400 ml natūralaus acto, 220 g uogienių cukraus, 4 šaukštelių druskos, 10 baltųjų pipirų grūdelių.

Paprikas perpjaukite išilgai, pašalinkite stiebo likučius, sėklas, baltas plėveles ir supjaustykite centimetro pločio juostelėmis. Žiedinį kopūstą padalykite žiedynais, morkas supjaustykite 2–3 mm
storio griežinėliais, svogūnus – plonais žiedeliais, o česnakus – plonais griežinėliais. Marinatą užvirkite dideliame puode, įberkite cukraus, druskos ir įdėkite į kavos filtrą ar marlės maišelį subertus pipirus. Daržoves sumeskite į sultinį, užvirkite ir virkite 15 minučių. Išimkite pipirus, konservus supilkite į karštus sterilizuotus stiklainius ir iškart sandariai uždarykite.

Itališki paprikų ir baklažanų konservai (3 l)

Reikės: 1 kg raudonų ir geltonų paprikų, 1 kg baklažanų, 100 g jūros druskos, 600 ml baltojo vyno acto, 1 raudonos aitriosios paprikos, 3 česnako skiltelių, 1 šaukšto džiovintų raudonėlių, 300 ml alyvuogių aliejaus, 50 g cukraus.

Plonomis juostelėmis supjaustykite paprikas ir nuluptus baklažanus. Į vieną indą sluoksniais sudėkite paprikas, į kitą – baklažanus, tarp sluoksnių pabarstykite druskos. Daržoves prislėkite ir palikite pastovėti pusantros valandos (per tą laiką išsiskirs gana daug skysčio). Tada nuspauskite, nupilkite didesnę dalį skysčio ir sudėkite atgal į tuos pačius indus. Užpilkite vyno actu ir palikite stovėti dar pusantros valandos. Vėl nuspauskite ir nupilkite skystį. Paprikų ir baklažanų juosteles susluoksniuokite į vieną didelį indą, ant jų sudėkite griežinėliais supjaustytas aitriąsias paprikas, česnakus, raudonėlius, suberkite cukrų, užpilkite alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Galiausiai visas daržoves supilkite į karštus stiklainius. Sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Paprikų ir daržinių pupelių salotos (4 l)

Reikės: 1 kg morkų, 1 kg pomidorų, 1 kg svogūnų, 1 kg daržinių pupelių, juodųjų pipirų grūdelių, laurų lapų. Marinatui paruošti: 5 šaukštelių cukraus, 5 šaukštelių acto, 10 šaukštelių aliejaus, 2,5 šaukšto druskos.

Susmulkintas daržoves sudėkite į puodą. Suberkite cukrų ir druską, supilkite actą, aliejų ir virkite 40 minučių (temperatūra – žema). Salotas iškart dėkite į karštus stiklainius. Į kiekvieną stiklainį dar įmeskite 3–4 pipirus, laurų lapą ir sandariai uždarykite.

Įvairiaspalvės paprikų salotos (2,5 l)

Reikės: 4 geltonų paprikų, 4 žalių paprikų, 4 raudonų paprikų, 6 svogūnų, 1 aitriosios paprikos, 4 šaukštų cukraus, 2 šaukštų druskos, 2 laurų lapų, 5 gvazdikėlių, 2 česnako skiltelių, 9 šaukštų acto (9 proc. stiprumo), 300 ml vandens.

Paprikas supjaustykite storais griežinėliais ir sudėkite į puodą. Įpilkite tiek verdančio vandens, kad jos būtų apsemtos, palikite 10 minučių pastovėti ir nupilkite vandenį. Sumaišykite susmulkintus česnakus, aitriąją papriką (sėklas, jei norite, galite išimti), cukrų, druską, laurų lapus, gvazdikėlius, actą ir vandenį. Pridėkite paprikas ir retkarčiais pamaišydami (temperatūra – žema) virkite 10–20 minučių, kol paprikos suminkštės. Salotas iškart sudėkite į karštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Maistingosios salotos (6–7 l)

Reikės: 250 g aliejaus, 2 kg burokėlių, 2 kg svogūnų, 2 kg pomidorų, 2 kg paprikų, 3 šaukštų druskos, 3 šaukštų cukraus, 18 šaukštų acto (9 proc. stiprumo).

Pomidorus porai minučių pamerkite į karštą vandenį, nulupkite ir supjaustykite gabaliukais. Susmulkinkite paprikas, sutarkuokite burokėlius. Puode įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintus svogūnus ir kaitinkite, kol suminkštės. Tada sudėkite pomidorus, paprikas ir burokėlius. Pagardinkite druska ir cukrumi, supilkite actą ir virkite 20–30 minučių, kol suminkštės burokėliai. Salotas iškart sudėkite į įkaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Daržovių ir obuolių salotos (3 l)

Reikės: 2 kg aguročių, 4 svogūnų, 1,2 kg pomidorų, 4 česnako skiltelių, 5 paprikų, petražolių lapelių, krapų, 200 g morkų, 3 rūgščių obuolių, 4 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų druskos, 1 sutrinto laurų lapelio, 6 šaukštų acto (9 proc. stiprumo), 8 šaukštų aliejaus.

Aguročius nulupkite ir supjaustykite 1 x 1 cm dydžio kubeliais, pakepkite aliejuje. Sutrinkite česnakus ir smulkiai sutarkuokite morkas. Susmulkinkite obuolius, pomidorus ir svogūnus. Visus produktus sudėkite į puodą ir virkite 1–1,5 valandos (temperatūra – žema). Salotas iškart sudėkite į karštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Patisonų ir raudonųjų svogūnų salotos (1,8 l)

Reikės: 1 kg patisonų, 500 g raudonųjų svogūnų. Marinatui paruošti: 100 ml vandens, 220 ml acto (9 proc. stiprumo), 250 g cukraus, 1 šaukšto rupios druskos.

Patisoną supjaustykite skiltelėmis, nulupkite ir išpjaukite minkštą dalį. Virtuvės kombainu arba rupia tarka stambiai sutarkuokite patisonus ir svogūnus. Į didelį puodą supilkite vandenį ir actą.
Suberkite cukrų ir druską, užvirkite. Sudėkite patisonus ir svogūnus, uždenkite ir troškinkite 15 minučių. Karštas salotas sukrėskite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Apverstus palikite pastovėti pernakt. Laikykite vėsioje vietoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis