8 nenusibostantys ir labai skanūs receptai iš bulvių

Visas pasaulis gamina patiekalus iš bulvių. Kiekviena tauta turi bulvių patiekalų, kurie tokie gardūs, kad išplito toli už savo šalies sienų ir keliauja iš vienos pasaulio virtuvės į kitą, kaip kadaise pasaulį apkeliavo puikioji daržovėbulvė.

Du kartus keptos bulvės


Dar vienas būdas patiekti drauge bulves ir sūrį. Šio patiekalo išorė – traški, o vidus minkštas, kremo konsistencijos.

4 porcijos

Reikės: 1 kg vidutinio dydžio bulvių, 25 g sviesto, 200 g ožkų sūrio, 50 ml neriebios grietinėlės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bulves gerai nuplaukite šepetėliu ir kelis kartus bestelėkite šakute. Tada sudėkite į skardą, šią pašaukite į 180 °C orkaitę. Kepkite 50 min.–1 val. Iškeptas bulves perpjaukite per pusę ir šaukštu arba specialiu aštriu kaušeliu išskobkite minkštimą. Turi išeiti 1 cm storio geldelės įdarui sudėti. Dubenėlyje ištirpinkite sviestą. Bulvių vidų bei pjūvio kraštus pašlakstykite arba kulinariniu teptuku patepkite ištirpintu sviestu, pašaukite į 200 °C karščio orkaitę ir kepkite grotelių režimu apie 6 min. – iki ims skrusti ir taps gražios auksinės spalvos. Išskobtą bulvių minkštimą sutrinkite ir sumaišykite su 100 g ožkų sūrio, grietinėle, likusiu ištirpintu sviestu, druska, pipirais. 

Ištraukite iš orkaitės apskrudusias bulvių geldeles. Į kiekvieną įdėkite po šaukštą paruošto įdaro. Ant viršaus užberkite sutrupintą likusį ožkų sūrį ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 6 min. 200 °C karščio orkaitėje grotelių režimu.


G. Barauskienės nuotr.


Auksinės bulvės (pagrindinėje nuotraukoje)


Pasaulyje jos žinomos ir kitu pavadinimu – hasselback potatoes. Tai nėra bulvių rūšis, kaip kartais manoma. Tai pavadinimas patiekalo, pirmąkart pagaminto 1940-aisiais Švedijos sostinėje Stokholme, restorane „Hasselbacken“. Švediškas šio valgio pavadinimas – hasselbackspotatis.


3 porcijos


Reikės: 6 bulvių, 8 šaukštų alyvuogių aliejaus, 4 šaukštų ištirpinto sviesto, 3 skiltelių česnako, 1/2 šaukštelio druskos, 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.


Bulves gerai nuplaukite šepetėliu ir nusausinkite, kad neslidinėtų, kai darysite įpjovas. Jos turi būti maždaug 3 mm storio ir kuo lygesnės. Kad tai padaryti būtų lengviau, dalį bulvės galima nupjauti, kad padėta neriedėtų. Supjaustytas bulves pašlakstykite alyvuogių aliejumi, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 °C karščio orkaitėje apie 15 min. Keptuvėje arba prikaistuvyje sumaišykite sviestą, likusį alyvuogių aliejų ir sutrintas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies, iki sviestas ištirps ir ims burbuliuoti. Išimkite bulves iš orkaitės ir šepetėliu aptepkite pasiruoštu sviesto bei aliejaus mišiniu (jo turėtų likti dar vienam kartui aptepti). Griežinėlius peiliu atsargiai praskleiskite, kad mišinio patektų ir į tarpelius. Tada dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 min.

Dar kartą patepkite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Pabarstykite druska, pipirais ir kepkite dar apie 20 min. – iki bulvės gražiai apskrus. Iškepusių išorė bus traški, o vidus – minkštas. Patiekite su žalumynais: salotų lapais, gražgarstėmis, sultenėmis, kiškio kopūstais.


Bulvės su kumpiu ir šalavijais


Be šalavijų šis patiekalas – tik bulvės su kumpiu, ir tiek. Skanu ir taip, bet lapelis šalavijų pakeičia viską – paprastas patiekalas tampa ypatingas.


4–6 porcijos


Reikės: 10–12 mažų bulvių, 10–12 šalavijo lapelių, 10–12 gabalėlių vytintos šoninės arba kumpio, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.


Bulves nuskuskite (šviežių – nebūtina) ir švariai nuplaukite. Sudėkite į šaltą pasūdytą vandenį ir užkaiskite. Virkite 15–18 min. Svarbu nepervirti – kad nesubyrėtų, kai pasmeigsite šakute. Tada nusunkite ir palaikykite puodą virš ugnies, kad bulvės liktų sausos. Palikite pravėsti. Kiekvieną bulvę aptepkite alyvuogių aliejumi, uždėkite po šalavijo lapelį ir apvyniokite šonine arba kumpiu. Geriausia nusipirkti labai plonai supjaustytos mėsos, kad būtų lengviau apsukti ja bulves. Viską pašlakstykite likusiu aliejumi. Sudėkite į mėsos griežinėlius įvyniotas bulves ant kepimo popieriumi arba folija išklotos skardos ir kepkite 180–200 ºC karščio orkaitėje apie 20 min. Patiekite su žalumynais: salotų lapais, gražgarstėmis, sultenėmis.


G. Barauskienės nuotr.


Bulvių ir porų sriuba


Ši prancūziška bulvių sriuba pirmiau išpopuliarėjo kaip šalta, vėliau ją imta ruošti ir karštą.

8 porcijos


Reikės: 0,5 kg bulvių, 0,5 kg porų baltosios dalies (maždaug 3 vidutinio dydžio porų), 1 vidutinio dydžio svogūno ropelės, 2 mažų svogūnų ropelių (papuošti), 1–1,2 l naminio vištienos sultinio, 50 g sviesto, šlakelio baltojo vyno (sauso arba pusiau sauso), 150 ml grietinėlės (35 proc.), 120 ml pieno, šaukšto alyvuogių aliejaus (arba sviesto), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.


Bulves nuskuskite, nuplaukite ir susmulkinkite. Poro baltąją dalį ir nuluptą svogūną susmulkinkite tokio pat dydžio gabaliukais kaip ir bulves, sumeskite į keptuvę su įkaitintu sviestu. Kepinkite ant nesmarkios ugnies 10–12 min., iki jie suminkštės (paruduoti neturi). Į keptuvę su porais ir svogūnais įpilkite šlakelį vyno, pamaišykite. Po maždaug 2 min. suberkite bulves, pakepinkite apie 3 min. ir viską supilkite į puodą su užvirintu sultiniu. Virkite ant nesmarkios ugnies, kol bulvės suminkštės (apie 15 min.), tada sutrinkite viską elektriniu trintuvu, pagardinkite druska, pipirais.

Įmaišykite pieną ir grietinėlę. Jeigu sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio. Dabar sriubą galima atšaldyti ir skanauti šaltą. Arba dar pakaitinti ir valgyti karštą. Karštai sriubai pagardinti ir papuošti pakepinkite svogūnų. Iš pradžių juos nulupkite, supjaustykite žiedais, pabarstykite druska ir maišydami apkepkite ant vidutinio karštumo ugnies su įkaitintu sviestu arba alyvuogių aliejumi iki karamelizuosis. Išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. Jais pagardinkite sriubą ir ragaukite.


G. Barauskienės nuotr.


Dofinė bulvių gratinas 


Net jeigu skaičiuojate kalorijas, šio patiekalo paragauti būtina – sužinosite, kokios kremo tekstūros gali būti bulvės. Žodis dauphinois yra kilęs nuo Prancūzijos regiono Dofinė (Dauphiné), o gratin – kulinarinis terminas, apibūdinantis patiekalo ruošimo techniką.


6 porcijos


Reikės: 7–9 didelių bulvių, 600 ml grietinėlės (35 proc.), 50–70 g sviesto, 2–3 skiltelių česnako, 1 šakelės šviežių čiobrelių, 100 g šaltai rūkyto kumpio, 25 g parmezano, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.


Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite (geriausia – virtuviniu kombainu) maždaug 3 mm griežinėliais. Susmulkintas pridenkite rankšluosčiu, kad nepajuoduotų. Česnakų skilteles nulupkite ir sutrinkite iki tyrės. Keptuvėje pašildykite, bet neužvirinkite grietinėlę, įdėkite čiobrelių lapelius, įmaišykite česnaką.


Kumpį susmulkinkite mažais gabaliukais. Kepimo indą (20×30 cm, 6 cm aukščio) ištepkite sviestu ir sluoksniais, vis pabarstydami druska bei pipirais, dėkite bulves ir kumpį. Kai pusę sudėsite, užpilkite 300 ml grietinėlės. Tada vėl sluoksniais dėkite likusias bulves ir kumpį. Viršutinį bulvių sluoksnį sudėkite dailiau, užpilkite likusią grietinėlę, ant jos užberkite sūrį. Kepkite 160 ºC karščio orkaitėje 1–1,5 val., iki bulvės taps minkštos, o viršutinis sluoksnis – traškus.


G. Barauskienės nuotr.


Bulvių apkepėlė su ančiuviais


Švedai šį patiekalą vadina „Jansson's frestelse“ (švediškai frestelse reiškia gundymas, pagunda). Visi apkepėlės produktai įprasti, išskyrus vieną – ančiuvius. Beje, pagal vieną šio recepto versijų, vietoj sūrio galima berti maltų džiūvėsėlių.


4–5 porcijos


Reikės: 4–5 bulvių, 2–3 svogūnų, 80–100 g konservuotų ančiuvių (arba silkių filė), 200 ml grietinėlės, trupučio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų sviesto (1 – kepti, 1– indui patepti), 100 g kietojo sūrio (arba džiūvėsėlių).

Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite keptuvėje su įkaitintu sviestu iki taps gintariniai. Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo indą, pabarstykite druska ir pipirais. Ant bulvių sudėkite pakepintus svogūnus, pabarstykite pipirais. Ant viršaus – ančiuvius (arba susmulkintos silkių filė gabalėlius). Apibarstykite tarkuotu sūriu, užpilkite pusę kiekio grietinėlės, likusį kiekį – po 30 min. Kepkite 170 ºC karščio orkaitėje apie 50–60 min., iki bulvės taps minkštos.


G. Barauskienės nuotr.

Bulvių pyragas su lašišomis ir alyvuogėmis


Labai skanus, kol šiltas, bet gali būti patiekiamas ir kaip šaltasis užkandis. Atšalusį ir sutvirtėjusį lengviau gražiai supjaustyti.


10 porcijų


Reikės: 1,2 kg bulvių, 100 ml pieno, 2 šaukštelių sviesto ir dar šiek tiek kepimo popieriui patepti, 3 kiaušinių, 50 g čederio, 3–4 šaukštų miltų, 5 šaukštų pomidorų pastos, 120 ml neriebios grietinės, 300 g lašišos filė, 150 g juodųjų alyvuogių , druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 1/2 šaukštelio šviežių čiobrelių lapelių.

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Pieną ir sviestą pakaitinkite iki virimo ant silpnos ugnies. Supilkite ant išvirtų ir nusunktų bulvių, sutrinkite košę, įmaišykite 1 išplaktą kiaušinį bei miltus. Turėtų išeiti tiršta ir lipni košė. Atvėsinkite ją. Jeigu per skysta, įmaišykite dar šiek tiek miltų. Į skardą įklokite kepimo popieriaus, plonai ištepkite jį sviestu, dugną ir vidines sieneles išlipdykite bulvių koše (maždaug 1,5–2 cm storio sluoksniu). Į įkaitintą keptuvę sukrėskite grietinę, pomidorų pastą, įberkite truputį druskos, pipirų, išmaišykite. 

Tada sudėkite žuvį, pašlakstykite ją citrinos sultimis. Troškinkite ant silpnos ugnies apie 3 min., tada išgriebkite į skardą su bulvių koše. Sudėkite alyvuoges. Grietinės ir pomidorų pastos padažą atvėsinkite, supilkite į jį išplaktus likusius du kiaušinius, suberkite čederį, čiobrelių lapelius. Išmaišykite ir supilkite ant žuvies bei alyvuogių. Kepkite 170 ºC karščio orkaitėje 55–60 min. Kai įdaras bus tvirtas, pyragą iš orkaitės ištraukite ir palikite atvėsti bei sutvirtėti. Tada su kepimo popieriumi iškelkite iš skardos. Atsargiai nuo pyrago sienelių atskirkite kepimo popierių. Pyragas skanus ir šiltas, ir šaltas. Pabarstykite jį čiobreliais arba bazilikais. (Iš šio kiekio kepimo formoje (21×11×7 cm) paruošite du pyragus.)


G. Barauskienės nuotr.


Bulvių ir žirnelių karis


Pavadinimas sufleruoja, kad tai indiškas patiekalas. Ir toje šalyje bulvės – daugybės patiekalų pagrindinis komponentas arba viena sudedamųjų dalių. Šiai daržovei galima suteikti tiek įvairių skonių...


4 porcijos


Reikės: 750 g naujo derliaus bulvių, 300 g žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų), 2 svogūnų, 1–2 šaukštų aliejaus (kepti), 3 aitriųjų paprikų ankščių, imbiero gabaliuko (nykščio dydžio), 2 šaukštelių kuminų, 1 šaukštelio ciberžolių, 1 žaliosios citrinos sulčių, 1 žaliosios citrinos, 500 ml natūralaus jogurto, pluoštelio šviežių kalendrų, 200–300 ml daržovių nuoviro arba sultinio.


Bulves gerai nuplaukite šepetėliu ir perpjaukite per pusę, didesnes – į keturias dalis.


Kalendras perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Stiebus nupjaukite ir susmulkinkite, lapelius atidėkite į šalį. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais arba pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumeskite svogūnus ir ant nesmarkios ugnies pamaišydami kepkite 12–15 min. iki taps skaidrūs ir minkšti. Nuplautas aitriąsias paprikas susmulkinkite ir sumeskite į keptuvę su svogūnais. Pamaišydami kepinkite dar apie 3 min. Tada sudėkite bulves, supilkite žaliosios citrinos sultis, suberkite prieskonius. Viską gerai išmaišykite, supilkite jogurtą, suberkite kalendrų stiebus, supilkite sultinį. Pamaišydami viską kaitinkite ant silpnos ugnies 35–40 min., iki bulvės taps minkštos, o padažas ims tirštėti. Tada į keptuvę suberkite žirnelius ir kaitinkite dar apie 6 min. Paruoštą patiekalą pagardinkite kalendrų lapeliais. Patiekite su žaliosios citrinos skiltelėmis ir duonos paplotėliais. Indijoje šį patiekalą valgo su paplotėliais naan.

G. Barauskienės nuotr.


Daugiau gardžių bulvių patiekalų receptų rasite šiemet žurnalo „Moteris“ išleistoje knygoje „Bulvės kelionė. Pasaulio virtuvių patiekalai“. Knygai patiekalus gamino ir fotografavo kulinarinių knygų autorė ir fotografė Giedrė Barauskienė.


G. Barauskienės nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis