6 receptai, kuriuos būtinai turite išbandyti iki vasaros pabaigos

Gaminti ir valgyti lauke – vienas vasaros malonumų. Tai – pramoga, įdomesnis valgiaraštis, šeimininkių fantazija pasirenkant patiekalus, deginamų malkų ir kepamo maisto kvapas, žaluma aplink ir pakili nuotaika.

Ant grotelių keptas ėriuko kumpis

Reikės: avienos kumpio be kaulo (apie 600 g), saldaus žolelių marinato (žr. psl.)

1. Kumpio paviršių aštriu peiliu įpjaukite (ne itin giliai) rombais. Dėkite į plastikinį maišelį, skirtą maistui, apipilkite marinatu, sandariai užriškite, pavartykite, pakratykite, dėkite į dubenį ir palikite per naktį šaldytuve.
2. Ant grotelių virš nelabai karštų žarijų dėkite kumpį ir, retkarčiais pašlakstydami maišelyje likusiu marinatu ir pavartydami, kepkite 20–30 minučių.
3. Iškepusi mėsa viduryje turi būti rausva. Nuimkite ją nuo grotelių ant pjaustymo lentos, ant kurios patiesta folijos, suvyniokite ir padėkite šiltai 10 minučių, kad karštis prasiskverbtų į mėsą giliau.

Šviežios bulvės su mėtomis

Reikės: 500–750 g šviežių bulvių, 4 svogūnų laiškų, 1 šaukšto sukapotų šviežių mėtų, 50 g sviesto, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

1. Gerai nuplautas bulves sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 10 minučių. Nusunkite, palikite atvėsti.
2. Bulves vienu sluoksniu sudėkite ant didelio dvigubos folijos lakšto, apibarstykite sviesto gabaliukais, mėtomis, druska ir pipirais, folijos galus sandariai užlankstykite.
3. Šį bulvių paketą dėkite ant vidutinio karštumo grotelių ir kepkite apie 15–20 minučių, retkarčiais apversdami.
4. Nuimkite nuo grotelių, atlankstykite foliją, išimkite bulves ir patiekite prie avienos.

Marinatai

Šie paprasti marinatai gali būti naudojami gaminant mėsą ar žuvį. Visas jų sudėtines dalis sumaišykite, padėkite į šaldytuvą ir naudokite, kada reikės. Su šiais marinatais produktai turėtų marinuotis mažiausiai 4 valandas, bet geriausia – per naktį.

Saldus žolelių marinatas

Reikės: 2 šaukštų rudojo cukraus, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, 2 susmulkintų česnako skiltelių, 2–3 šaukštų raudonėlių arba kmynų, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Sojų, medaus ir imbiero marinatas

Reikės: 3 šaukštų sojų padažo, 3 šaukštų skysto medaus, 2 šaukštų sutarkuotos imbiero šaknies.

Pesto padažo marinatas

Reikės: 4 šaukštų pesto padažo, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės.

Prieskonių marinatas

Reikės: 2 šaukštų kario pastos, 4 šaukštų natūralaus jogurto.

Įdarytos vištos šlaunelės

Reikės: 8 vištos šlaunelių su odele. Įdarui reikės: 200 g maskarponės sūrio, 100 g susmulkintų marinuotų juodųjų alyvuogių, 8 susmulkintų džiovintų pomidorų puselių aliejuje, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, pesto padažo marinato (žr. psl).

1. Aštriu mažu peiliuku prapjaukite šlauneles, išimkite kaulus, odeles nunerkite.
2. Sumaišykite sūrį, alyvuoges, džiovintus pomidorus ir prieskonius. Mišiniu po lygiai prikimškite šlaunelių vidų.
3. Sudėkite į negilią lėkštę, apipilkite marinatu ir palikite 2–3 valandoms.
4. Šlauneles perverkite 2 iešmeliais (taip pervertos šlaunelės tvirčiau laikysis), dėkite ant vidutinio karštumo grotelių ir nuolat vartydami ir užtepdami marinato kepkite apie 15 minučių.
5. Patiekite iškart, nors taip keptos šlaunelės skanios ir šaltos.

Keptas tunas su mangų ir aitriųjų paprikų pagardu

Reikės: 4 šviežio tuno filė gabalų, sojų, medaus ir imbiero marinato (žr. psl.). Pagardui reikės: 1 susmulkinto mango minkštimo, 1 susmulkintos aitriosios raudonos paprikos, 1 žaliosios citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, 2 svogūnų laiškų.

1. Tuno filė sudėkite į maistui skirtą plastikinį maišelį, supilkite marinatą, pavartykite, sandariai suvyniokite ir palikite 30 minučių (dar geriau – 1 val.).
2. Išėmę iš marinato nusausinkite ir dėkite ant vidutinio karščio grotelių. Kiekvieną žuvies gabaliuko pusę kepkite apie 5 minutes.
3. Sumaišykite visas pagardo sudėtines dalis, prieš patiekdami šiek tiek atšaldykite.

Baklažanų užtepėlė

Reikės: 2 vidutinių baklažanų, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1/2 šaukštelio kmynų sėklų, 1 susmulkintos česnako skiltelės, 200 g graikiško jogurto, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį, itališkos čiabatos, saujelės gražgarsčių.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
2. Baklažanus nuplaukite ir nusausinkite, subadykite iešmeliu, dėkite ant skardos ir kepkite 1 valandą, kol odelė pajuos ir atsiras pūslelės. Išimkite, šiek tiek atvėsinkite, odelę nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Sudėkite į puodą, įpilkite 4 šaukštus aliejaus, suberkite kmynus, sudėkite smulkintą česnaką. Ant vidutinės ugnies maišydami virkite 3–4 minutes. Palikite atvėsti.
4. Baklažanų mišinį sukrėskite į virtuvinį kombainą, supilkite likusį aliejų, pusę jogurto, įberkite druskos, pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės.
5. Ciabatos riekeles dėkite ant grotelių, šiek tiek apkepkite abi puses.
6. Ant duonos riekų tepkite užtepėlės, ant jos – sluoksnį jogurto, papuoškite gražgarsčių lapeliais. Galite apibarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Karamelizuoti ananasai su romu

Reikės: 1 ananaso, 4 šaukštų skysto medaus, 4 šaukštų romo.

1. Ananasą nulupkite, bet gale lapus palikite. Supjaustykite išilgai į 6–8 dalis ir sudėkite į didelę plokščią lėkštę.
2. Sumaišykite medų su romu, apipilkite ananaso gabaliukus ir palikite 30 minučių, kad sirupas įsigertų.
3. Dėkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių ir kepkite apie 10 minučių vartydami ir vis apipildami likusiu sirupu. Ananaso gabaliukai karamelizuosis ir taps gražios auksinės spalvos.

Tropikų punšas

Reikės: 1 l vaisių sulčių (čia naudotos obuolių, aviečių ir ananasų), 150–200 ml tekilos, 1 l limonado, ledukų, žaliųjų citrinų griežinėlių.

1. Sultis ir tekilą sumaišykite dideliame ąsotyje. Limonado pilkite pagal skonį.
2. Gėrimą išpilstykite į stiklines, įmeskite ledukų ir plonai supjaustytų citrinos griežinėlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis