6 receptai, dėl kurių pagyrų sulauks kiekviena šeimininkė

Visos gėrybės iš sodo ir daržo jau namie, teliko jomis gardžiuotis – ruošti įvairius patiekalus: rudeniškai spalvingus, ryškius ir, žinoma, skanius.

Pyragėliai su pomidorais ir kumpiu (4 porcijos)

Reikės:
4 lapelių šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, 1 kiaušinio, 4 griežinėlių šaltai rūkytos šoninės, 4 nedidelių kekių pomidorų, pluoštelio bazilikų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, nedidelės džiovintos aitriosios paprikos ankšties arba trupučio maltų džiovintų aitriųjų paprikų.

Šaldytos tešlos lapelius išimkite iš šaldiklio ir palikite ant stalo maždaug 20 min. – kol suminkštės. Pomidorus nuplaukite po tekančiu vandeniu ir palikite apdžiūti.

G. Barauskienės nuotr.

Tešlos lapelius patepkite kiaušinio plakiniu ir sudėkite į kepimo indą. Ant lapelių dėkite po griežinėlį šoninės, ant viršaus – po kekę pomidorų (arba nuskintus). Šiuos aptepkite aliejumi, užberkite druskos, pipirų, sutrupintą aitriosios paprikos ankštį.

Pašaukite į iki 180–200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min. Pyragėlius patiekite apibarstytus bazilikais.

Reikės: 1 žiedynais susmulkinto brokolio, 250 g spagečių, 8 ančiuvių filė, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 sutrupintos džiovintos aitriosios paprikos ankšties, 1 šaukštelio šviežių rozmarinų lapelių, 4 sutrintų česnako skiltelių, 1/2 citrinos, 30 g sutarkuoto parmezano, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pasūdytame vandenyje išvirkite spagečius (10–12 min.), nukoškite. Kelis šaukštus nuoviro pasilikite. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumeskite aitriąją papriką, ančiuvių filė ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, iki ančiuviai išskys. Tada sumeskite rozmarinų lapelius, brokolį, česnaką. Kai brokolio gabaliukai apkeps, į keptuvę sudėkite išvirtus spagečius, įpilkite truputį jų nuoviro, įspauskite citrinos sulčių ir viską išmaišykite. Kaip matome pagrindinėje nuotraukoje, pabaigoje reikia užberti parmezano, pipirų.

Reikės: 300 ml grūdėtosios varškės, 300 g nuplautų ir norimo dydžio gabaliukais supjaustytų pomidorų, 1 citrinos plonai nutarkuotos žievelės, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio balzaminio acto (arba citrinų sulčių), saujelės bazilikų lapelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnio druskos.

Pomidorus pašlakstykite balzaminiu actu, pabarstykite druska, pipirais, išmaišykite.
Varškę dubenėlyje išmaišykite su trupučiu druskos, nutarkuota citrinos žievele (šiek tiek palikite užberti ant patiekalo).

G. Barauskienės nuotr.

Į lėkštę sudėkite varškę, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite pagardintus pomidorus. Užberkite likusią citrinos žievelę, maltus pipirus, galiausiai – bazilikų lapelius. Skanu su paskrudinta duona.

Reikės: 1 kiaulienos išpjovos (apie 0,5 kg), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 cidonijų arba obuolių, 150 g špinatų, 30 g sviesto, 2 šaukštų aliejaus kepti, žiupsnio džiovintų raudonėlių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kiaulienos išpjovą nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite raudonėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir porą valandų palaikykite šaldytuve. Ištraukę pabarstykite druska ir supjaustykite gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite ant nesmarkios ugnies, iki gražiai apskrus. Pagardinkite pipirais pagal skonį.

G. Barauskienės nuotr.

Cidonijas nuplaukite, supjaustykite 1 cm griežinėliais (sėklytes, jeigu yra, išimkite). Kiekvieną jų pusę apkepkite keptuvėje su įkaitintu sviestu po 4–6 min. Karštį sumažinkite iki nedidelio, suberkite nuplautus, nusausintus špinatus. Užberkite truputį druskos, pamaišykite. Kai jie sukris, keptuvę nukelkite nuo viryklės. Mėsos gabaliukus sudėkite ant cidonijų griežinėlių su špinatais.

Reikės:
2 pakelių liesos varškės, 0,5 kg maskarponės, 4 kiaušinių, 150 g cukraus, 1 šaukštelio druskos, 1 pakelio grietinėlės skonio pudingo, 100 ml pieno, 1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių. Pagardui: 100 ml natūralaus jogurto, 2 ar 3 šaukštų mėlynių uogienės, saujos šilauogių, 1 šaukšto šviežių mėtų lapelių.

G. Barauskienės nuotr.

Kiaušinius iki putų išplakite su cukrumi ir druska, įmaišykite varškę, kepimo miltelius, maskarponę. Piene išmaišykite pudingo miltelius, supilkite į varškės masę ir gerai išmaišykite. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite folija. Kepkite 160 °C orkaitėje apie 1,5 val. Iškeptą pagardinkite jogurtu, uogiene, uogomis ir mėtų lapeliais.

Kepsniui reikės: 0,5 kg jautienos nugarinės, 1 šaukšto aliejaus, 1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos, 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių, žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų. Troškiniui: 700 ml pomidorų tyrės, 1 maždaug 1 cm storio griežinėliais supjaustytos cukinijos, 1 maždaug 1 cm storio griežinėliais supjaustyto baklažano, 2 susmulkintų skirtingų spalvų saldžiųjų paprikų,1 smulkiai supjaustyto svogūno, žiupsnelio aitriosios paprikos, 2 ančiuvių filė, 3 sutrintų česnako skiltelių, 1 šaukšto balzaminio acto, saujelės šviežių bazilikų, 2 ar 3 šaukštų natūralaus jogurto.
Ryžiams reikės: 300 g „Basmati“ ryžių, 1/2 citrinos, trupučio ciberžolės, žiupsnio druskos.

Baklažaną ir cukiniją apie 3 min. pavartydami kepkite keptuvėje su grotelėmis.
Ryžius užpilkite dvigubu kiekiu vandens, įberkite ciberžolės, įdėkite citrinos puselę, padruskinkite. Virkite uždengtus, kartais pamaišydami, kol pakankamai suminkštės ir vanduo išgaruos. Saldžiąsias paprikas, svogūną, aitriąją papriką, ančiuvius ir šaukštelį aliejaus iš ančiuvių indelio sudėkite į troškintuvą ir apie 3 min. kepkite vis pamaišydami. Tada įmaišykite česnaką ir pakepinkite dar apie 1 min.

G. Barauskienės nuotr.

Apkeptus baklažaną ir cukiniją pasmulkinkite ir sudėkite į troškintuvą su kitomis daržovėmis. Tada supilkite pomidorų tyrę, balzaminį actą, įberkite druskos ir pipirų. Kai užvirs, uždengtą troškinkite dar apie 6 min.

Mėsą įtrinkite paprikos, druskos, pipirų, raudonėlių ir aliejaus mišiniu. Kepkite pavartydami įprastoje arba keptuvėje su grotelėmis su trupučiu aliejaus iki norimo laipsnio. Iškeptą supjaustykite griežinėliais ir patiekite su daržovių troškiniu, ryžiais, jogurtu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis