3 egzotiškos sriubos su kokosų pienu, kurias paprasta pagaminti

Po švenčių nėra paprasta save, svečius ar namiškius kuo nors nustebinti – tiek visko prisiragavome... O ir ilgai suktis prie puodų jau nėra noro. Tad dabar pats metas išbandyti nesunkiai pagaminamų, egzotiškų patiekalų receptus. Jų „slaptasis komponentas“ – kokosų pienas, taip mėgstamas Azijos virtuvėje. Daug kulinarinių įdomybių apie jį rasite žurnalo „Mano namai“ sausio mėnesio numeryje, o dabar susigundykite paragauti neįprasto skonio sriubos!

Tailandietiška sriuba su frikadelėmis

Šioje sodraus skonio sriuboje tobulai dera švelni paukštiena ir kokosų pienas, kurie „prigesina“ kario pastos ir imbiero aštrumą.

Reikės: 500 g maltos kalakutienos ar vištienos,1 saujos žalių kalendrų, 2 šaukštų tailandietiško žuvų padažo, 200 g ryžių makaronų, 2 šaukštų aliejaus, 4 šaukštų raudonosios kario pastos, 1 cm imbiero šaknies, 800 ml kokosų pieno, 1 l vištienos sultinio, 2 žaliųjų citrinų sulčių ir žievelės, 600 g šaldytų daržovių (geriausia – azijietiškų) mišinio, 2 česnako skiltelių, maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.

Faršą sumaišykite su kapotais kalendrų stiebeliais ir 1 šaukštu tailandietiško padažo, pasūdykite, įberkite pipirų ir su suformuokite nedideles frikadeles. Pagal instrukciją išvirkite makaronus, perliekite šaltu vandeniu ir nusunkite. Puode įkaitinkite aliejų ir nuolat maišydami pakaitinkite kario pastą pusę minutės. Sudėkite smulkiai tarkuotą imbierą, vėl tiek pat laiko pakepkite. Supilkite kokosų pieną, sultinį, likusį žuvų padažą, citrinų sultis, sudėkite žieveles. Užvirinkite ir kaitinkite 5 minutes. Sudėkite frikadeles, virkite 5 minutes, tada suberkite šaldytas daržoves ir virkite dar 10 minučių. Suberkite makaronus ir kaitinkite iki virimo. Patiekite giliose lėkštėse papuošę kalendrų lapeliais.

Indiška sriuba „Mulligatawny“

Iš tiesų ši tiršta, aštri sriuba nėra Indijos nacionalinis patiekalas – ją pradėjo gaminti britų virėjai, įsikūrė šioje šalyje.

Reikės: 1 nedidelio viščiuko, 1 didelio svogūno, 1 morkos, 1 didelės bulvės, 100 g rudųjų lęšių, 1 rūgštaus obuolio, 2 šaukštų sviesto, 1 cinamono lazdelės, 1 šaukštelio kalendros grūdelių, 1 šaukštelio juodųjų pipirų grūdelių, ½ šaukštelio pankolių sėklų, 2 cm imbiero šaknies, 4 česnako skiltelių, 1 stiklinės kokosų pieno, ½ žaliosios citrinos sulčių, druskos pagal skonį.

Viščiuką išvirkite 2,5 l vandens kiekyje, sultinys turi būti sodraus skonio. Paukštieną išimkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sriubai prireiks 1/3 kiekio mėsos. Sultinį nusunkite, jo reikės 5 stiklinių.

Supjaustykite svogūną ir morką nedideliais kubeliais, maišydami pakepinkite su 1 šaukštu sviesto storadugniame puode 5 minutes. Supilkite sultinį, sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, ruduosius lęšius (prieš tai pusvalandį juos pamirkę). Virkite ant lėtos ugnies 20 minučių. Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklalizdį, supjaustykite kubeliais, sudėkite į sriubą ir dar pavirkite 10 minučių.

Paruoškite prieskonių pastą. Sudėkite į grūstuvę sulaužytą cinamono lazdelę, kalendros grūdelius, pipirus, pankolių sėklas ir sutrinkite kuo smulkiau (galima naudoti ir kavamalę). Jei neturite reikiamų prieskonių, galite naudoti po 1 šaukštelį kario ir „Garam Masala“ prieskonių mišinių. Susmulkinkite imbierą ir česnakus, sudėkite į prieskonius ir sutrinkite iki pastos konsistencijos. Ištirpinkite keptuvėje šaukštą sviesto, sudėkite pastą ir pakepinkite ant nedidelės ugnies 3 – 4 minutes. Tada sudėkite prieskonius į sriubą, maišydami virkite dar 10 minučių. Supilkite kokosų pieną, žaliosios citrinos sultis, sudėkite vištieną, pasūdykite pagal skonį, įkaitinkite iki virimo ir iš karto patiekite.

Sriuba su krevetėmis ir jūros kopūstais

Sriubai riekiamų produktų yra kiekviename prekybos centre, o ją išvirti užtruksite vos keliolika minučių!

Reikės: 1 didelės morkos, 1 šaukštelio sviesto, 1 l daržovių arba vištienos sultinio (tiks pagamintas su kubeliais), 250 g ryžių makaronų, 1 pakelio žaliosios kario pastos, 0,5 l stiklainio konservuotų jūros kopūstų, 350 ml kokosų pieno, 200 g lukštentų krevečių, druskos pagal skonį.

Morką supjaustykite plonais šiaudeliais, pakepinkite su sviestu. Sultinyje išvirkite ryžių makaronus, tada į tą patį puodą supilkite žaliąją kario pastą ir kokosų pieną, sudėkite pakepintą morką, jūros kopūstus, jei reikia, įberkite druskos. Pavirkite dar 3 minutes, sumeskite krevetes ir vėl pakaitinkite porą minučių.

Daugiau patarimų, kaip patiems pasigaminti kokosų ir kitų augalų pieno, kaip jį panaudoti kulinarijoje, ieškokite žurnalo „Mano namai“ sausio mėnesio numeryje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis