10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus

 (2)
Kalėdinis vaišių stalas, palyginus su saikingu Kūčių stalu, tiesiog lūžta nuo įvairiausių šaltų užkandžių, karštų kepsnių bei saldžių desertų. Tačiau kartais nutinka taip, kad ruošiant Kalėdų stalą ima trūkti idėjų, kokiais patiekalais šiais metais nustebinti savo artimuosius. Pateikiame keletą receptų, kurie paįvairins šventinį stalą.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Pyragas su grybais ir sūriu

Nors grybai paprastai siejami su Kūčių stalu, tačiau pateikti pyrago forma, jie gali tapti gardžiu ir sočiu kalėdiniu patiekalu.

Reikės: 250 g miltų, 100 g sviesto, 100 g grietinės arba tirštesnio natūralaus jogurto, druskos. Įdarui reikės: 400 g grybų (tinka įvairiausi grybai: miško grybai, voveraitės, pievagrybiai ir pan.), 1 svogūno ir 1 skiltelės česnako, 100 g fermentinio sūrio, 100 g kietojo sūrio, 2 kiaušinių, šaukšto grietinės arba pusės stiklinės pieno, druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: į miltus sumaišytus su druska suberiame sviestą supjaustytą kubeliais. Šią masę triname tarp pirštų kol ji virsta trupiniais, tada dedame grietinę arba jogurtą ir išminkome tešlą taip, kad ji sušoktu į kamuolį. Tešlą pusvalandžiui paliekame šaldytuve. Praėjus 30 minučių, klojame tešlą į kepimo formą ir dedame į įkaitintą180-200°C orkaitę. Kepame pyrago pagrindą apie 10-15 min. Pagrindui pakepus, paliekame jį vėsti ir pradedame ruošti įdarą. Svogūną ir česnaką supjaustome, pakepiname su trupučiu aliejaus, tada dedame gerai nuplautus grybus, druskos, pipirų. Viską gerai pakepiname. Išplakame kiaušinius, įdedame grietinės, žiupsnelį druskos, viską gerai išplakame. Ant atvėsusio pagrindo dedame įdarą ir pilame išplaktus kiaušinius, apibarstome tarkuoto fermentinio sūrio bei kietojo sūrio sluoksniais ir įdedame pyragą atgal kepti apie 20 min.

Antienos salotos su įvairiais vaisiais

Gaivus antienos ir vaisių derinys – šventiškas, bet kartu lengvas ir neapsunkinantis.

Reikės: 500 g antienos krūtinėlės filė su oda, mėgstamų salotų mišinio, poro baltos dalies, 1 apelsino, keleto braškių, agurko, druskos, pipirų, aliejaus.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: dedame anties krūtinėlę odele žemyn į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol odelė apskrus, tada apverčiame ir kepame iš kitos pusės. Vienai pusei iškepti reikia maždaug 10 minučių. Mėsą išimame iš keptuvės ir suvyniojame į foliją, kad ji neatvėstu ir neišsausėtu. Supjaustytas salotas dedame porcijomis į lėkštes. Supjaustome nuluptą apelsiną, braškes ir agurką pasirinkto dydžio gabalėliais. Porą supjaustome žiedais. Viską gražiai dedame ant salotų. Šiltą antieną supjaustome nedideliais pjausniais, uždedame ant salotų, apibarstome druska bei pipirais ir apipilame šlakeliu aliejaus.

Angliškas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais ir glaistu

Ar žinojote, kad Anglijoje, laikantis tradicijų, kalėdinio pyrago negalima prapjauti ir valgyti prieš pirmąją šv. Kalėdų dieną? Taip yra todėl, kad šis pyragas skaniausias, kai yra brandintas keletą dienų.

Reikės: 200 g rudojo cukraus, 240 ml vandens, 100g sviesto, 1 šaukštelio cinamono miltelių, 1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 1 šaukšto imbiero miltelių, 1/2 šaukštelių druskos, 250 džiovintų vaisių ir riešutų mišinio, 2 kiaušinių, 200g miltų, 1 šaukštelio valgomosios sodos bei tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės. Glaistui reikės: kiaušinio baltymo, 100 g miltelinio cukraus, šaukšto citrinų sulčių.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: užviriname vandenį ir į jį sudedame sviestą, džiovintus vaisius su riešutais. Viską išmaišome ir leidžiame mišiniui pavirti apie 5 minutes ant silpnos ugnies. Tada supilame šį mišinį į karščiui atsparų dubenį ir paliekame atvėsti 15 minučių. Ant šilto džiovintų vaisių ir riešutų mišinio suberiame miltus, sodą ir lengvai išplaktus du kiaušinius. Viską išmaišome ir suberiame citrinos arba apelsino žievelę. Vėl viską išmaišome. Pyrago masę supilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame apie 1 valandą ir 15 minučių orkaitėje įkaitintoje iki 160°C. Glaisto gamyba: kiaušinio baltymą išplakame su cukrumi ir citrinų sultimis. Po to juo aptepame pyragą.

Kalėdiniai sausainiai

O kaip gi be kalėdinių sausainių, kurie savo aromatu užpildo namų erdvę?

Reikės: 350 g miltų, 100 g sviesto, 100 g medaus, 50 g cukraus, 1 kiaušinio, prieskonių (imbiero, gvazdikėlių, muskato, cinamono).

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: sviestą išsukame su cukrumi, įmušame kiaušinį, supilame medų ir suberiame prieskonius pagal skonį. Viską gerai išmaišome, tada įsijojame miltus ir minkome tešlą. Suformuojame norimos formos sausainius ir kepame apie 15 minučių 180°C temperatūroje.

Kumpio ir džiovintų slyvų užkandėlė

Greitai pagaminama šventiška užkandėlė.

Reikės: 24 džiovintų slyvų be kauliukų, 24 plonų kumpio juostelių, 100 g kieto sūrio.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: sūrį supjaustome kubeliais. Įpjauname slyvą ir įdedame į ją sūrio gabaliuką. Tada ją apsukame kumpio juostele ir persmeigiame mediniu smeigtuku. Paruoštus suktinukus sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepame 20 minučių 200°C temperatūroje.

Keptos bulvės įdarytos bekonu ir sūriu

Paprasta ir skanu!

Reikės: 4 vidutinio dydžio bulvių, 1/4 puodelio sviesto, 1 puodelio grietinės, 1 puodelio susmulkinto čederio sūrio, 4 iškeptų ir susmulkintų bekono juostelių, 3 - 4 supjaustytų svogūno laiškų.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: Gerai nuplautas bulves su lupenomis aptepame aliejumi ir kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 valandą. Iškeptas bulves perpjauname per pus ir su šaukštu išskobiame dalį minkštimo. Dubenyje sutriname bulvės minkštimą su svietu, sudedame grietinę, apkeptą ir supjaustytą bekoną bei supjaustytus svogūno laiškus. Šiuo įdaru pripildome bulvių puseles ir jų viršų apibarstome tarkuotu sūriu. Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min., kol įdaras sušils, o sūris gražiai išsilydys ir apskrus.

Žuvies kotletai

Tikriausiai sunku įsivaizduoti kalėdinė vaišių stalą be šio patiekalo varianto.

Reikės: 500 g menkių filė, 100 g baltos duonos, 1/3 stiklinės pieno, 1 šaukšto majonezo, 1 kiaušinio, 1 svogūno, šviežių krapų, druskos ir pipirų pagal skonį, 2 šaukštų miltų, aliejaus kepimui.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: susmulkintą mėsmale žuvies file sumaišome su išmirkytu ir nusunktu baltos duonos minkštimu. Apkepame smulkiai supjaustymą svogūną aliejuje ir jį įkrečiame į žuvies masę. Tada įberiame druskos, pipirų, smulkiai supjaustytus krapus ir įmušame kiaušinį. Galų gale įdedame majonezo ir kruopščiai viską išmaišome. Tada formuojame kotletus, juos apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje ant aliejaus.

Brusketos su sūriu ir spanguolių uogiene

Kalėdiškas užkandis šventiško stalo paįvairinimui.

Reikės: ilgos čiabatos duonelės, kieto sūrio, fetos sūrio, spanguolių uogienės, alyvuogių aliejaus.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: supjaustome čiabata duonelę mažomis riekelėmis, jas lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ant kiekvienos riekelės dedame po gabalėlį kieto sūrio. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių ir kepame sumuštinukus, kol sūris pradeda lydytis. Ant iškepusių sumuštinukų dedame spanguolių uogienę ir pabarstome jų viršų fetos sūriu.

Kiaulienos kepsnys su spanguolių padažų

Spanguolių padažas bet kokį kepsnį pavers kalėdinio stalo pažiba.

Reikės: 500 g kiaulienos sprandinės, 300 g spanguolių, 1 apelsino, medaus, druskos, pipirų.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: įtriname druska ir pipirais kiaulienos kepsnius. Spanguoles sutriname su medumi. Tada išspaudžiame apelsino sultis ir sutarkuojame jo žievelę, juos suberiame į spanguolių tyrę. Supilame pusę tyrės į kepimo formą, įdedame įtrintus kepsnius ir užpilame likusį spanguolių padažą ant mėsos. Įkaitiname orkaitę iki 180°C ir kepame apie 1 valandą.

Braziliški saldainiai – sniego gniūžtės

Šie braziliški Brigadeiro saldainiai, primena nedideles sniego gniūžtes, tad jie gražiai gali papuošti vaišių stalą.

Reikės: skardinės saldinto sutirštinto pieno, 1 šaukšto sviesto, kokoso drožlių.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus
© Shutterstock

Paruošimas: kondensuotą pieną supilame į puodą ir nuolat maišant verdame ant silpnos ugnies. Įdedame šaukštą sviesto ir toliau verdame. Pavirus apie dešimt minučių kondensuoto pieno masė sutirštėja, tada nukeliame puodą nuo ugnies ir paliekame masę atvėsti. Masei atvėsus, sviestuotom rankom ir sviestuotu šaukšteliu formuojame rutuliukus. Juos apvoliojame kokoso drožlėse. Patiekiame iš karto.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Savaitgalio pasilepinimui: aštri sriuba, kuri sušildys šaltą dieną (2)

Šaltą dieną puikiai šildo aštresnis negu įprastai maistas, tad kviečiame išbandyti aštrios sriubos receptą.

10 kalėdinių patiekalų, kurie atneš laimę ir ramybę į jūsų namus (2)

Kalėdinis vaišių stalas, palyginus su saikingu Kūčių stalu, tiesiog lūžta nuo įvairiausių šaltų užkandžių, karštų kepsnių bei saldžių desertų. Tačiau kartais nutinka taip, kad ruošiant Kalėdų stalą ima trūkti idėjų, kokiais patiekalais šiais metais nustebinti savo artimuosius. Pateikiame keletą receptų, kurie paįvairins šventinį stalą.

Tobulų gruzdintų bulvyčių receptas (5)

Jei turite silpnybę greitojo maisto restoranuose parduodamoms gruzdintoms bulvytėms, šis receptas kaip tik jums. Bulvytės bus tokios pat traškios, bet kur kas sveikesnės.

Gruodį žurnalas „Mano namai“ puošiasi Kalėdoms

Gruodžio mėnesį žurnalo „Mano namai“ puslapiuose rasite ne tik šventiškai pasipuošusius lietuvių dizainerių interjerus, bet ir daugybę idėjų, kad Kalėdų laukimas taptų dar viena švente.

Ruošiamės Kalėdoms: varškės žagarėliai

Tai receptas, kuriam sunku atsispirti.

Ruošiamės Kalėdoms: „Raffaello“ skonio sausainiai (1)

Prieššventinis laikotarpis – idealus metas eksperimentams virtuvėje. Šįkart –burnoje tirpstančių sausainių receptas!

Verta išbandyti prieš šventes: kepta silkė tešloje (5)

Gerų šeimininkių paslaptis - receptus išbando, kai iki švenčių dar yra daug laiko ir užtenktinai erdvės eksperimentams. Pradėkime nuo keptos silkės tešloje!

Greitai paruošiamas plovas, kuris patiks visiems (7)

Šį patiekalą paruošite pakankamai greitai. Plovui gaminti labai tinka kokosų pienas, tačiau jį galite pakeisti tarkuotais kokosų riešutais arba plakta grietinėle.

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.

Savaitgalio pasilepinimui: tortilijų suktinukai su lašiša (1)

Paprastai paruošiamas užkandis, kuris niekuomet nenuvilia. Gal pats metas jį išbandyti?