Maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, taip keptas maistas išsaugo naudingas ypatybes, antra, nereikės prieskonių, riebalų – visi produktai iškepa patys, nepraranda savo skonio ir aromato.
Juoda – ne ta spalva, kuri pirmiausia ateina į galvą įsivaizduojant maistą, tačiau ji gali suteikti ekstravagancijos bei išskirtinumo. Nesvarbu, pasirinksite natūraliai juodus ar nuspalvintus sepijos rašalu produktus – net įprasto patiekalo įvaizdis nustebins netikėtumu.
Kūčios Lietuvoje anksčiau buvo švenčiamos susėdus prie apeiginio stalo ir buvo lydimos žaidimų bei burtų. Didelis dėmesys taip pat buvo skiriamas maisto gamybai ir jo pateikimui. Šiais laikais Kūčių vakarienės papročiams įtaką padarė pasikeitęs gyvenimo būdas, Vakarų kultūra ir platus prekybos centrų asortimentas. Kaip atrodė Kūčių stalas prieš dvidešimt metų ir dabar?
Dažno vaikystėje nemėgtos, bet suaugus įvertintos sriubos šiandien išgyvena kulinarinį atgimimą. Net ir tie, kurie išsijuosę kartoja, kad mamos sriuba skaniausia, kartais džiugiai nustemba restorane paragavę iš pirmo žvilgsnio keisto ingredientų derinio trintos sriubos dubenėlyje. Deja, eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.
Kai išgirstame pavadinimą "įdaryta paprika", dažniausiai įsivaizduojame, kad į jos vidų galime sugrūsti tik mėsos faršą. Visai ne! Galima paruošti labai skanų patiekalą ir nenaudojant mėsos. Taigi - dar viena idėja vegetariškiems pietums: paprika, įdaryta kuskusu.
Sakoma, kad jei norite skaidraus žuvies sultinio, reikia žuvį dėti ne į šaltą, bet į verdantį vandenį. Aš dažniausiai darau atvirkščiai, todėl mano sultinys, nors ir nebūna skaidrus, bet vis tiek skanus. O iš tokio sultinio išeina ir puiki žuvienė.
Kur slypi skanaus sumuštinio paslaptis, spėliotume ilgai, ir tų atsakymų sąrašas būtų ilgas. Kokybiški produktai, gurmaniški delikatesai, namie gamintos užtepėlės... Bet nepamirškime ir paties svarbiausio dalyko: sumuštinis turi atrodyti gardžiai – tada ir valgysime jį su dar didesniu malonumu.
Tiesa, kodėl šis vyniotinis yra pagerintas? Paprastai Kuršėnų vyniotinis gaminamas su varške, bet aš pažvelgiau į savo šaldytuvą ir supratau, kad varškė, net, jei aš ją būčiau pertrinusi per sietelį, neatlaikė mascarpone sūrio konkurencijos. Skonis pavyko daug švelnesnis nei su varške, nors kitą kartą pabandysiu gaminti ir su ja. Tiesa, kai kuriuose internete esančiuose receptuose rekomenduoja naudoti plombyro skonio varškę, bet tada jau neišvengsime tų nelabųjų E priedų, juk plombyro skonis varškėje savaime neatsiranda.
Krikščionybė atnešė ne tik paprotį Kūčių vakarienės metu valgyti 12 patiekalų, bet ir prieskonius, kuriais jie gardinami. Tačiau daugelis prieskonių naudojami ne tik dėl skonio ir aromato savybių, bet ir dėl simbolinių reikšmių. Arbatas ir prieskonių mišinius „7 Ievos namai“ kuriančios bendrovės „Prieskonių ambasada“ vadovė Ieva Jonaitienė išskyrė 12 prieskonių, kuriuos dera naudoti ruošiant Kūčių vakarienę, kad geriau pajaustumėte šios šventės dvasią. Šie prieskoniai buvo naudojami ir Kristaus laikais, ir šiandien. Jų simbolinė prasmė išsilaikė įvairiose krikščioniškose šalyse.