Vietoj tvoros – gyvatvorė

Tvora jūsų sode gali būti įvairi – medinė, akmeninė, metalinė ir netgi „gyva“. Šiuolaikinė kraštovaizdžio mada siūlo jums puikią alternatyvą visoms aukščiau išvardintoms tvoroms – gyvatvorę. Tankiai susodinti medžiai arba krūmai augdami sudaro tikrą sieną, kuri lengvai pakeis kitos rūšies tvorą, tuo labiau, gyvatvorė sukurs gerą mikroklimatą jūsų sodo sklype, apsaugos nuo dulkių, vėjo ir triukšmo, bus tikrai ekologiška ir praktiška.

Tokios gyvatvorės tarnaus labai ilgai, todėl renkantis gyvatvorei tinkamus sodinukus, sklypo galimybes turėtumėte įvertinti labai atsakingai. Kaip taisyklė gyvatvorei yra naudojami didesnių gabaritų augalai, turintys gražų vainiką ir lengvai pernešantys žiemą. Prie tokių augalų galima priskirti: atskiras raugerškio rūšis, gudobelę, putiną, taip pat aukštaūgės erškėtrožės rūšis, kurių nereikia kirpti, jazminą, lazdyną, sausmedį, gluosnį. Tokia gyvatvorė ne tik saugos nuo smalsių akių, bet ir žydės, ir net duos vaisių džiugindama akį.

Dar vienas geras variantas – gyvatvorei panaudoti visžalius augalus, pavyzdžiui, eglė arba tuja. Neaukštoms gyvatvorėms gerai tiks krūminiai gluosniai, erškėtrožė, kaulenis, mažasis raugerškis, mėlynės, čiobrelis. Svarbiausia, kad šie augalai gerai ištvertų klimato sąlygas.

Gyvatvorės išmatavimai gali būti įvairūs. Tokią tvorą galima padaryti: aukšta arba vidutine siena, žemu bordiūru. Gyvatvorės plotis priklausys nuo to, kaip jūs išdėstysite augalus. Juos galima susodinti į vieną eilę, galima į keletą arba net šachmatų lentos tvarka. Negalima pamiršti apie tai, kad augalai stipriai išauga, ir atstumas tarp jų turėtų būti nustatomas pagal jų gabaritus.

Labai svarbu teisingai paruošti dirvožemį. Būtina įsitikinti, jog žemė tinka pasirinktiems augalams. Jeigu ji netinka idealiai, būtina ją perkasti su mėšlu, priešingu atveju, gražios, galingos ir patikimos gyvatvorės nesitikėkit. Po to, kai žemė bus paruošta, reikia pažymėti būsimosios gyvatvorės linijas.

Tada reikia iškasti apie vieno metro gylio duobę. Nepakenks, jei duobės dugną užbersite mėšlu, durpėmis arba puvenomis. Po to, kai įsitikinsite, jog augalų šaknys į duobę įstatytos tvarkingai, o tos, kurios buvo pažeistos, atsargiai pašalinsite, galima užpilti jas žeme. Pasodintus sodinukus būtina palaistyti, o viršūnėles apgenėti. Dėl to gyvatvorės augalų vainikai bus vešlesni.

Gyvatvorė reikalauja kruopščios priežiūros, ypač pirmaisiais metais po pasodinimo. Ją reikia reguliariai laistyti, purenti dirvą, šalinti piktžoles, ir, žinoma, kirpti formuojant augalų vainikus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis