Valgomus vaisius vedantys krūmai, tinkantys gyvatvorėms

Pristatėme gražiai žydinčius krūmus, kurie tinka gyvatvorėms, šį kartą prisiminsim tokius, kurie tinka ne tik gyvatvorėms, bet ir sunokina valgomus vaisius. Visus paminėtus augalus būtina reguliariai karpyti, nes nekarpomi jie užaugs aukštais, apie 3–10 m aukščio krūmais.

Vienas iš populiariausių tokių augalų – VYŠNINĖ SLYVA (Prunus cerasifera), kuri anksčiau buvo vadinama kaukazine slyvaite. Ji sunokina nedideles, geltonas ir skanias slyvutes. Yra nokinančių ir raudonos arba purpurinės spalvos vaisius. Šis augalas nereiklus, atsparus sausroms, genėjimui ir ne itin derlingai dirvai, retai kada apšąla, derlius paprastai būna gausus, tik turi vienintelį minusą, kad mėgsta nekontroliuojamai plėstis šakninėmis atžalomis. Iš šių slyvaičių vaisių gaminamas kompotas, uogienė, užpiltinė, jas galima džiovinti. Jeigu nuspręsite užveisti tokią gyvatovrę, sodinkite augalus kas 30–50 cm, o per metus genėkite 1–2 kartus, tada augalai suaugs tankiai, tuo labiau kad jie būna dygliuoti, tad net katės nepralįs pro tokią gyvatvorę.

Vyšninės slyvos, kurias mes vadiname kaukazinėmis slyvaitėmis nokina ne vien geltonus vaisius.
Vyšninės slyvos, kurias mes vadiname kaukazinėmis slyvaitėmis nokina ne vien geltonus vaisius.
Asmeninio albumo nuotr.

GUDOBELĖ (Crataegus) – taip pat gan dažnas augalas gyvatvorėse ir būna įvairių rūšių. Mūsų miškuose ir laukuose savaime auganti vienapiestė gudobelė (C. monogyna) yra vaistinis augalas, o uogos dažnai naudojamos vaistams gaminti (pvz., krategio tinktūra ir kt.). Tiesa, šios uogos nėra skanios, tad jei norite uogų valgymui, auginkite gyvatvorę iš kitokių gudobelės rūšių – sultingosios (C.succulenta), pošvelnės (C.submollis), švelniosios (C. mollis) bei kt., kurių vaisiai tikrai skanūs, juose yra įvairių vitaminų ir mineralų. Gudobelės paprastai turi ilgus ir aštrius dyglius, tad jeigu reikalinga tanki ir nepraeinama gyvatvorė, tai gudobelė – pats tas augalas.

Ne visų gudobelių uogos valgomos, paprastai stambesnės uogos būna skanesnės.
Ne visų gudobelių uogos valgomos, paprastai stambesnės uogos būna skanesnės.
Asmeninio albumo nuotr.

Skanias uogas sunokina MEDLIEVOS (Amelanchier) krūmai, kurie kartais dar vadinami korintais arba ameliankiais. Jų taip pat auginamos kelios rūšys, o pati populiariausia – varpinė medlieva (A. spicata), bet pačios skaniausias uogas sunokina Lamarko (A. lamarckii) ir kanadinė (A. canadensis) medlievos. Tamsiai raudonos arba mėlynos medlievų uogos sunoksta vasaros antroje pusėje, jos gan saldžios ir sultingos, turi daug vitaminų, jas galima džiovinti. Uogas taip pat labai mėgsta ir paukščiai, tad jie bus dideli konkurentai renkant derlių. Medlievos auga gan greitai, per metus tokią gyvatvorę reikia karpyti ne mažiau kaip 1–2 kartus.

Lamarkio medlievos uogytės nedidelės, bet labai skanios, tik paukščiai jas irgi mėgsta.
Lamarkio medlievos uogytės nedidelės, bet labai skanios, tik paukščiai jas irgi mėgsta.
Asmeninio albumo nuotr.

GELTONŽIEDĖ SEDULA (Cornus mas) – dar vienas krūmas, tinkantis gyvatvorėms ir dovanojantis skanias bei vitaminingas uogas. Sedulų yra įvairių rūšių, bet tik geltonžiedės uogos yra valgomos. Šis krūmas vertingas ir tuo, kad žydi anksti pavasarį geltonais ir kvapniais žiedais. Rudenį sunokina tamsiai raudonas, pailgas ir vyšnių skonio uogas. Uogos turi būti visiškai sunokusios, nes kitaip bus labai rūgščios. Tiesa, sunokusios uogos gan greitai nubyra ant žemės, tad norint surinkti derlių, būtina ištaikyti tą laiką, kai jos jau sunokę, bet dar nenukritę. Uogos skanios ne tik šviežios, iš jų gaminamos ir gardžios uogienės.

Geltonžiedės sedulos uogos sunoksta rugsėjo mėnesį ir gan greitai nubyra ant žemės.
Geltonžiedės sedulos uogos sunoksta rugsėjo mėnesį ir gan greitai nubyra ant žemės.
Asmeninio albumo nuotr.

PUTINAS (Viburnum) taip pat būna įvairių rūšių, bet uogos valgomos tik paprastojo putino (V. opulus). Šis 2–4 m aukštį pasiekiantis krūmas (jei nekarpomas), savaime auga Lietuvos pamiškėse ir drėgnesnėse vietose. Uogos vertinamos dėl gydomųjų savybių, tik šviežios jos būna gan aitrios, jas geriau valgyti šaldytas arba džiovintas, be to, nedideliais kiekiais. Sodinant putiną gyvatvorėse, reikėtų jam parinkti drėgnesnį ir gan derlingą dirvožemį. Putinas nėra iš greitai augančių krūmų, per metus gyvatvorę užtenka nukirpti vieną kartą.

Reikėtų paminėti ir vijoklinius augalus, kurie puikiai tinka gyvatvorėms, tik jiems prireiks atramų, ant kurių jie galėtų vyniotis. Tai aktinidija (Actinidia), citrinvytis (Schizandra) ir vynmedis (Vitis), kurį mes paprastai vadiname vynuoge. Aktinidijos uogos – tai miniatiūriniai žali kiviai, citrinvyčio raudonos uogelės būna įdomaus skonio, vitaminingos ir sveikos, na, o vynuoges mes puikiai žinome. Kad derėtų aktinidija, šalia vienas kito turi augti du augalai – vyriškas ir moteriškas. Vijoklius geriausia sodinti šalia tinklinės tvoros kas 2–2,5 m atstumu.

Juodavaisė aronija taip pat tinka sodinti valgomus vaisius nokinančiose gyvatvorėse.
Juodavaisė aronija taip pat tinka sodinti valgomus vaisius nokinančiose gyvatvorėse.
Asmeninio albumo nuotr.

Valgomų vaisių gyvatvorėms tinka ir kiti, gal kiek rečiau tuo tikslu auginami krūmai. Tai aronija, erškėtis, paprastasis raugerškis, obelis (ypač Zyboldo), šermukšnis, šilkmedis, valgomasis sausmedis, šilauogė, svarainis, serbentas, agrastas, veltininė kryklė (vyšnia), šaltalankis, žilakrūmis bei kiti. Visi šie augalai ne tik žydės pavasarį ar saugos jūsų erdvę nuo pašalinių akių, bet ir džiugins savo derliumi. Be to, tokiose gyvatvorėse mėgsta sukti lizdus ir sparnuočiai, tad nors jie ir sumažins jūsų derlių, bet atneš žymiai daugiau naudos jūsų sodui, naikindami vabzdžius kenkėjus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis