Vaismedžių genėjimas: nuo sodinuko iki derlingo medžio

Prižiūrint sodus daug dėmesio skiriame tam, kaip geriau panaudoti vaismedžiais apsodintą žemę ir mažai susimąstoma, kaip racionaliai panaudoti sodui tenkančią saulės šviesą. Todėl negali būti tankių šakų vainikų. Tinkamai apgenėtas medis neuždengs saulės ir žemesniems augalams.

Genėjimo tikslas – tinkamai suformuoti vaismedį, reguliuoti jo augimą, derėjimą, pagerinti vaisių kokybę. Tai padarius užauga norimos formos vainikas, galintis išlaikyti didelį derlių. Šakos būna tvirtesnės: atlaiko ne tik vaisius, bet ir stipresnes vėtras ar liūtis. Galima net paankstinti jų derėjimo pradžią. Šiuos vaismedžius ilgai išlaikysite sveikus, jei bus pašalinamos ligų pažeistos šakos, formuojamas ne itin tankus vainikas.

Dažniausiai būna noras riboti jų augimą, nes aukštus medžius sunku prižiūrėti, nuimti derlių. Dabar populiaru rinktis žemaūgius vaismedžius, kurie neauga labai dideli ir galima lengviau juos formuoti. Geriausia, kai obelys ar kriaušės užauginamos iki 3-4 metrų aukščio. Vaismedžius nuolat žeminant galima lengvai išlaikyti gerai apšviestą šakų vainiką. Galima leisti vienas kito šalia augantiems vaismedžiams susipinti ir sudaryti vientisą juostą. Tai pravartu, jei medžiai susodinti kelių metrų atstumu vienas nuo kito.

Naudojami įrankiai

Tinkamų įrankių pasirinkimas ir turėjimas palengvins genėjimą. Galima pasirinkti sekatorius, kuriais galima tiksliai ir lengvai nukirpti smulkesnes šakas, ūglius. Įprastai jie būna universalūs, tad galima kirpti ir gėles ar vaistažoles. Jais šakas lengva genėti, kadangi krūvis pasiskirsto vienodai visiems pirštams. Sodo žirklėmis galima apkarpyti plonesnes medžių šakas (iki 5 cm) ar krūmus. Kiti būtini įrankiai yra pjūklai, kuriais galima nupjauti didesnes ir storesnes šakas. Jie nuo paprastų pjūklų skiriasi tuo, kad jais pjaunant šaka neužspaudžiama pjūklo ir nestabdo jo. Taip pat jie turi patogias ilgas rankenas, kurių dėka pasieksite ir aukštesnes šakas be kopėčių. Ypač lengva pjauti specialiais pjūklais, kurie yra išlenkti ir galima nenaudojant daug jėgos nupjauti aukštai esančias šakas.

Taip pat įsigyti reikia sodo tepalo, kuriuo reiks patepti nupjautas stambesnes šakas, atviras vietas. Mažesnių šakų nupjovimo vietų tepti nereikia.

Shutterstock nuotr.

Vaismedžiai, auginti plačiajuosčiu būdu

Kai daug vaismedžių yra susodinta eilėmis ir šakoms leidžiama augti ne tik eilių, bet iš dalies ir tarp eilių kryptimis. Šiuo būdu galima auginti obelis ir kriaušes, kurios pasodintos 4-5 metrų pločio atstumais tarp eilių. Eilėse tarp vaismedžių gali būti 3-4 m. atstumas. Iš pradžių vaismedžiai formuojami apvaliais vainikais. Vėliau 6-10 metais apvalūs vainikai plokštinami tiek, kad tarp eilių išliktų ne mažesnis kaip 2 metrų plotis. Trumpinamos ištįsusios į viršų šakos ir taip vaismedis pasilieka puodo formos, apie 3 m aukščio.

Pirmaisiais sode auginimo metais medeliai genimi pavasarį, prieš purpurų sprogimą. Kuo daugiau medelis persodinimo metu neteko šaknų, tuo daugiau jį reikia genėti. Vienamečiai skiepai trumpinami paliekant 0,8-1 m aukščio liemens ir virš jo iki 10 pumpurų vainikui auginti. Nuo liemens šakelės nugenimos.

Vasarą tokių medelių genėti nereikėtų, nes esant daugiau mažų šakų geriau atsistato šaknys. Jei skiepas mažas, jo viršūnė vis vien trumpinama iki gerai išsivysčiusio pumpuro. Iš jo turės augti vaismedžio tęsinys. Šoniniai ūgliai vasaros pradžioje patrumpinami, kad kuo geriau išsivystytų, o vasaros viduryje išgenimi. Dvimečiai skiepai genimi pradedant vainiko retinimu. Užtenka palikti 2-3 šonines šakeles išaugusias iš liemens maždaug 45 laipsniu kampu. Šios šakelės trumpinamos maždaug viso aukščio viduryje. Viršūnė trumpinama paliekant ją apie 20 cm ilgesnę nei šoninės šakelės.

Antrais auginimo metais skiepai be vainiko genimi taip, kaip ir pirmaisiais metais. O skiepai su vainikais paliekami ne daugiau kaip su trimis pagrindinėmis šakomis. Jos trumpinamos labai mažai, viename aukštyje. Liemens viršūnė paliekama per 20 cm plotį ilgesnė. Vertikalūs per metus užaugę ūgliai nupjaunami visai. Juos reikėtų genėti ir vasarą. Vasaros pradžioje reikia sutrumpinti šonines šakas ir vainiko viduje augantys ūgliai.

3-5 metais medelius reikia genėti tik vegetacijos metu. Vegetacijos metu juos išgenėti rimtai, o vasaros pradžioje tik patrumpinti šonines šakas ir nupjauti visai vertikalius ūglius. Vasaros pabaigoje visi ūgliai yra retinami. Reikia nupjauti tik ūglius ir jaunas šakas. Šių kelių metų laikotarpyje galutinai nuspręskite kurios šakos bus pagrindinės Jas reikia kasmet ne daug patrumpinti. O tada visas viršutines šakas trumpinti reikia jų aukštyje.

Dažniausiai reikia trumpinti pagrindines šakas, kai auga per daug, o apatinės atsilieka. Eilių kryptimi augančias šakas galima netrumpinti, o atlenkti ir virvute surišti su taip pat atlenktomis kaimyninių vaismedžių šakomis.

6-8 metais vaismedžiai pradeda gausiau derėti. Reikia kruopščiau retinti vainiką. Pirmiausia maždaug 1,6 m aukštyje išpjauti viršūnę. Nupjauti ir nusvirusias smulkesnės šakos. Reiktų riboti, kad šakos į viršų nebūtų aukštesnės nei 2 metrai. Taip žeminami vaismedžiai turėtų likti apie 3 metrų aukščio. Labai stambias šakas kartais tenka nupjauti (jei auga į priešingą pusę nei šalia augantys vaismedžiai). Ten paliekamos tik silpnesnės, nedidelės šakos.

Neformuotų jaunų vaismedžių genėjimas

Kai nepavyksta genėti, nes būna sunku atrinkti pagrindines šakas ar nuolat atlikti numatytus genėjimo etapus, galima palikti leisti vainikui formuotis natūraliai. Tada jauną, dar nederantį medelį reikėtų genėti mažai. Tačiau negalima leisti šakoms augti į vainiko vidų. Tokias šakas reikia nupjauti. Taip pat tas šakas galima atlenkti į išorę ir pririšti virvute prie kitų šakų. Pradėjęs derėti vaismedis genimas daugiau. Jei medis genėtas retai, vainiką retinti tinkamiausia nuo viršūnės – ji nupjaunama apie 1,6 m aukštyje. Taip genint bus lengviau pamatyti, kurios šakos yra pagrindinės.

Shutterstock nuotr.

Suaugusių vaismedžių genėjimas

Obelys ir kriaušės gausiai derėti ima 8-10 metais. Tada reiktų juos genėti intensyviai. Labai svarbu praretinti vainiką. Nuolat retinant ūglius vasaros pabaigoje ir žeminant – vainikas bus retesnis. Smulkios šakos atjauninamos, nupjaunant nusvirusias žemyn.

Prieš vegetacijos pradžią išpjauti ar sutrumpinti jau nuderėjusias smulkias šakas. Tada nupjaunamos jaunos trijų metų šakos. Per daug derančių vaismedžių dalį vaisių reikia nuskinti. Skinami smulkesni, paliekami stambesni. Vasaros pabaigoje retinami ūgliai. Retinant nupjaunami tankiausiai augantys, paliekami smulkesni ir silpnesni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis