Tikrojo pavasario belaukiant: žiedų nuotaikos

Žiemą skundžiamės, kad trūksta spalvų: arba visur balta, arba už lango pilkuma. O kas, jei ne gėlės suteikia namams spalvoto džiaugsmo ir gyvybės? Lengvai pražystantys vazoniniai augalai arba skintų gėlių žiedai namus papuoš spalvomis, ir sylaukti tikrojo pavasario bus lengviau.

Madinga tendencija


Nors namus gėlėmis puošiame visus metus, labiausiai žiedų trūksta pačioje žiemos pabaigoje. Kaip tik tuomet labiausiai džiugina vos prasiskleidę hiacintų stiebai, tulpių taurės ar smulkūs ryškiaspalviais begonijų žiedai. Visa laimė, kad žydinčių kambarinių augalų šiais laikais galima įsigyti kone kiaurus metus. Ir visai nebūtina ieškoti prašmatnių egzotinių gėlių – net ir įprasti žiedai – vazoniniai ar skinti – originaliai įkomponuoti sukuria laukiamą efektą. Svarbu rasti tinkamą vazoną ar vazą kiekvienam žiedui.


Jei namie turite kelis tuščius gražių formų buteliukus nuo kvepalų, aliejų ar kitų skysčių – neišmeskite. Pašalinkite etiketes ir panaudokite juos kaip vazas. Pastaruoju metu madinga tendencija prikelti daiktus antram gyvenimui, tad ir jūs prisidėsite prie ekologijos puoselėjimo – nereikės pirkti naujų vazų, naudosite tai, kas jau kartą buvo naudota.

Jei iš didelės gėlių puokštės liko vos keli dar gražiai atrodantys žiedai – panaudokite ir juos. Iš didelės puokštės padarykite mažus papuošimus – taip pailginsite gėlių gyvenimą ir patys džiaugsitės žiedais. Galite naudoti skirtingo dydžio ir dizaino vazas, tai priklauso nuo to, kiek ir kokių augalų ketinate merkti. Tokiomis gėlių kompozicijomis puoškite valgomojo stalą, kavos staliuką ar palangę.


Retro motyvas


Hiacintai – itin mėgstami svogūniniai augalai dėl lengvos priežiūros ir ryškiaspalvių žiedų skleidžiamo svaigaus kvapo. Pasirinkite juodai ir baltai margintus stiklinius vazonėlius – taip ryškios žiedų spalvos dar geriau suspindės. Svogūnėlius sodinkite žemėje, ant jos sudėliokite vasarą prisirinktus dekoratyvius akmenėlius, kriaukles. Hiacintai gali išaugti nevienodo aukščio, tad pasukdami vazonėlius su mažesniais daigais saulėton pusėn leisite jiems greičiau stiebtis.


Žiedų laboratorija


Kodėl reikėtų komponuoti vieną puokštę, jei galima net šešias, juolab jei Valentino dienos proga gavote nemenką glėbį gėlių? Penkios vienodos ir šešta kitokia vaza sukurs žavią natūralių gėlių kompoziciją. Minimalistinės puokštelės ar pavieniai žiedai ir karklo šakelės priartins pavasarį, kasdien keisis. Merkti galite ne tik gluosnių, karklų kačiukus ar berželius – namuose sužaliuoja ir žiedelius išskleidžia vyšnių, slyvų, forsitijų šakelės.


Shutterstock


Skaidru ir lengva


Kaip matome pagrindinėje nuotraukoje, stiklinės grakščios vazelės ir jose pamerkti kelių spalvų įvairūs augalai į jūsų namus įneš spalvų ir žaismės. Nereikia didelių puokščių ar įmantrių kompozicijų, juolab kad ne visada yra noro leisti sau tokią trumpalaikę ir nemenką investiciją. Jaukumo namams suteiks ir keli gvazdikų ar kitų gėlių žiedai ir vienodos vazelės, o keisti jų išdėstymą galėsite nors ir kasdien, tad turėsite vis kitokią kompoziciją. Ir bent keletą kartų per savaitę keiskite vandenį, į jį galite įberti šiek tiek cukraus – augalai gaus maisto ir ilgiau laikysis.


Smagiau, kai daugiau


Susodinkite kelių spalvų begonijas į kavos puodelį primenantį vazoną su lėkštele vandeniui. Tokia kompozicija dera tiek klasikiniame, tiek minimalistiniame ar jaukiame kaimiškame interjere. Šios gėlės ilgai žydi, vis krauna naujus pumpurus, todėl gali nuolat džiuginti savo spalvotais mažais žiedeliais. Taip ir pavasario bus lengviau laukti. Nužydėjusius žiedus nukirpkite, kad greičiau formuotųsi nauji žiedpumpuriai.


Žiedai skardinėje


Vazonėliai su hiacintų daigais ir užsimezgusiais pumpurais parduotuves pasiekė dar prieš žiemos šventes. Jei norite šias gėles įdomiau įkomponuoti, panaudokite skardines nuo konservuotų produktų. Nulupkite etiketes, gerai išvalykite vidų ir plastmasinius vazonėlius su gėlių svogūnėliais paslėpkite naujame rūbe.


Shutterstock


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis