Svarainiai: auginimas ir panaudojimas

Daugelis lietuvių savo sodybose ir kolektyviniuose soduose augina lietuviškąja citrina dar vadinamus geltonos, žalios arba oranžinės spalvos „obuoliukus“ – svarainius. Šie erškėtinių šeimos obelinių pošeimio dygliuoti krūmai sodinami rudenį – rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje.

Jeigu susiruošėte sodinti svarainius, pasirinkite vietą sode, kuri visuomet būtų apšviesta saulės ir apsaugota nuo vėjo. Svarainių nepatartina dažnai laistyti, išskyrus augimo metu. Svarainiai yra atsparūs šalčiams, o ramybės periodu šiems krūmams priežiūros beveik nereikia. Tam, kad svarainių krūmai būtų vešlūs, rudenį juos reikėtų tręšti fosforu, o pavasarį – kaliu ir mėšlu arba kompostu. Jeigu krūmai auga silpni, pavasarį juos galima patręšti azotu.

Svarainio vaisiai, kurie labai primena mažus obuoliukus arba gali būti ir kriaušės fomos, gali išaugti iki 5 cm skersmens. Vienas svarainio vaisius sveria vidutiniškai 20 gramų ir turi apie 40 smulkių sėklyčių. Pats svarainio krūmas gali išaugti iki 1 metro aukščio, krūmo šakas dengiantys spygliai - iki 1-2 cm, iš viršaus tamsiai žalios spalvos blizgantys lapai gali siekti 3-5 cm.


Svarainis birželio mėnesį žydi 3-4 savaites raudonai oranžinės spalvos žiedais. Šis augalas sodininkų yra mėgiamas dėl biologiškai aktyvių medžiagų gausos, augalo gero prisitaikymo prie dirvos ir klimato salygų, kasmetinio derliaus ir savo dekoratyvumo. Svarainiai, kaip dekoratyviniai augalai, puikiai tinka neaukštai gyvatvorei. Karpant augalus lengvai suteikiama norima forma, o svarainių dygliai gyvatvorę daro nepraeinamą. Gyvatvorė gali užaugti iki 1–1,5 m aukščio.


Svarainių sodinukus būtinai reikia išvaduoti nuo piktžolių, laistyti, trešti, purenti dirvą ir formuoti krūmus. Japoninis svarainis lengvai pasiduoda formuojamas, todėl siekiant suteikti augalui daugiau šviesos, reikia pašalinti senas (senesnes kaip 5 metų), sudžiūvusias, neišsivysčiusias, gulinčias ant žemės ir nušalusias šakas. Gerai suformuotas svarainio krūmas turi turėti 12-15 šakų, kurių amžius siekia 1-4 metus. Beje, trimetės šakos yra pačios produktyviausios, užauginančios daugiausia vaisių.


Svarainiai atsparūs kenkėjams ir retai serga augalų ligomis. Svarainių vaisiai paprastai subręsta rugsėjo – spalio mėnesiais ir derlius nuo vieno krūmo gali siekti net 3 kg aromatingų „obuoliukų“. Dėl ankstyvų rudens šalnų svarainių vaisiai gali žūti, todėl derlių reikia surinkti dar iki prasidedant šalnoms. Skoninės svarainių savybės tik dar labiau pagerėja tris mėnesius palaikius juos žemesnės pliusinės temperatūros patalpoje.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Miego ABC: kaip parinkti čiužinį vaikui


8 mitai apie grindinį šildymą

Šiluma, einanti iš grindų: ką reikia žinoti

Ką pravartu žinoti apie silikoninius dažus ir tinką


Auginimas. Svarainiai atsparūs šalčiams, jiems net reikalingas šaltas periodas prieš pražystant. Daugumos rūšių svarainių vaisių beveik neįmanoma valgyti žalių, tačiau iš jų gaminami nepaprasto skonio ir aromato džemai, želės, pudingai, gali būti kepami, skrudinami arba troškinami. Jei norite svarainį pasisodinti savo sode, jums reikia žinoti keletą dalykų.


Pirma. Pasirinkite vietą, kuri visuomet būtų apšviesta saulės ir apsaugota nuo vėjo. Dirvožemis turėtų būti sunkus, kad ilgiau išlaikytų drėgmę ir taip greitai neišdžiūtų, dar turėtų būti neutralaus pH. Toks dirvožemis būtinas, kadangi svarainiai nelabai toleruoja drėgmę, tad jų nepatartina dažnai laistyti, tačiau net ir didelį šaltį lengvai ištveria.

Antra. Apsirūpinkite mulčia. Nepamirškite, kad nors svarainiai ir nemėgsta pernelyg daug vandens, tačiau augimo sezonu laistyti patartina. Ramybės periodu priežiūros beveik nereikia.

Trečia. Svarainiai dauginami atlankomis arba sėklomis. Jie puolami tų pačių kenkėjų ir ligų, kurios puola ir obelis bei kriaušes. Svarainius patartina gydyti pesticidais ramybės periodu. Svarainiai taip pat yra gana lengvai pažeidžiami bakterinių infekcijų. Dažnai juos puola amarai, rūdys, kiti augalų parazitai.

Ketvirta. Primygtinai patartina svarainius sodinti po vieną. Šie medžiai patys save apdulkina. Jei norima geresnio derliaus, galima jį pagerinti taikant kryžminį apdulkinimą. Atsiminkite, kad svarainiai gali būti produktyvūs ir gausiai brandinti vaisius net ir vėlyvame amžiuje. Penkta. Vaisius galima rinkti nuo spalio iki ankstyvo lapkričio, prieš pirmuosius šalčius. Jei klimatas šiltas, svarainių vaisiai gali bręsti ant šakų, jei ne, juos būtina nurinkti ir jie galutinai sunoks sudėti į dėžes.


Ką dar verta žinoti? Jei pastebėjote, kad svarainio šakelės pažeistos, tuoj pat jas pašalinkite, taip augalui bus žymiai geriau. Svarainis nuostabiai pražysta per tris pavasario mėnesius. Kuo senesnis svarainis, tuo jis brandina sveikesnius vaisius. Jei dirvožemyje gausu įvairiausių maistingųjų medžiagų, svarainiai augs greičiau ir duos didesnį derlių. Labai svarbu svarainius tręšti kalcio turinčiais preparatais.


Panaudojimas


Svarainių ir cukinijų uogienė

Reikės: 3 kg cukinijų (be odos ir sėklų); 1 kg svarainių; 1,5 kg cukraus uogienėms.

Gaminimas: cukinijas sutarkuokite stambia tarka. Svarainius nuplaukite, nusausinkite, išimkite sėklas ir sėklalizdžius, supjaustykite ketvirčiais. Taip paruoštus svarainius sumalkite mėsmale ar smulkintuvu.

Į puodą sudėkite cukinijas, svarainius, supilkite cukrų ir išmaišykite. Palikite stovėti, kol ištirps cukrus. Uogienę virkite tol, kol cukinijų tarkiai taps peršviečiami. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Svarainių cukrinukai

Reikės: 1 kg svarainių; 1 kg cukraus.

Gaminimas: iš svarainių išimkite sėklas ir sėk­lalizdžius, vaisius supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į indą. Juos užpilkite cukrumi, pakratykite ir palikite per naktį. Ryte susidariusį sirupą nupilkite, svarainius dar kartą užpilkite cukrumi. Palaukite, kol susigers, tada išdžiovinkite ir nuimkite cukraus perteklių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis