Sužinokite, kaip Mėnulio fazės veikia orchidėjų augimą

Už tai, ką suteikiame savo lepinamoms, puoselėjamoms orchidėjoms, dažniausiai patys galime atsakyti. Ir nors kambarinės gėlės labai priklausomos nuo žmogaus, mes ne vieninteliai veikiame jų gyvenimą... Vien ko verta mėnulio įtaka tam, kas vyksta gamtoje.

Fazių kaita

Visa, kas gyva ir savyje turi vandens, paklūsta mėnulio fazių kaitai. Nebūtinai tai turi būti jūros, vandenynai – orchidėjos, kaip ir visi kiti augalai, taip pat yra priklausomos nuo šio dangaus kūno: skirtingai juos veikia jaunatis ar pilnatis, priešpilnis ar delčia. Galima tuo tikėti arba ne, bet šimtmečiais žmonės stebėjo augalus, sukaupta patirtis virto praktiškais patarimai, tad kodėl nepabandžius jais remtis?

Primityviai skaičiuojant, kiekviena Mėnulio fazė trunka beveik savaitę (nors Mėnulio diskas keičiasi kasdien). Kai matome visą apšviestą Mėnulį, ši jo fazė vadinama pilnatimi. Paskui Mėnulis ima dilti, matome jo vis mažiau. Kai lieka apšviesta tik kairioji pusė, pilnatį keičia delčia. Tada prasideda jaunatis: Mėnulio nematome, po kiek laiko apšviečiamas tik jo kraštas. O, kai išryškėja jau pusė disko, ateina priešpilnio fazė. Ir vėl ciklas sukasi ratu.

Jaunatis: šaknys pažeidžiamiausios

Per jaunaties fazę visa augalo gyvybinė energija sukaupta tvirtose ir sunkiai pasiekiamose augalo dalyse – šaknyse, gumbuose, prie stiebo pagrindo. Viršutinė, antžeminė orchidėjų dalis tarsi apmiršta, jos nustoja augti, nebeteka ir skysčiai, todėl per jaunatį galima nukarpyti senus lapus, nudžiūvusius orchidėjų žiedynstiebius, naikinti kenkėjus. Tačiau tai būtina daryti jaunaties pradžioje ir pabaigoje. O per pačią jaunatį (fazės vidurinę dieną) gėlės geriau išvis neliesti.
Jaunaties fazė – netinkamas metas persodinti orchidėjas. Netgi substrato nereiktų purenti, kad nepažeistumėte šaknų. Laistyti tomis dienomis irgi nepatartina, nes orchidėjų šaknys labai jautrios vandens pertekliui. Atsargiai reikėtų naudoti aštrius įrankius – žirkles ar sekatorių.

Priešpilnis: augti pasiruošusi

Orchidėjų sultys kyla į viršų, nuo šaknų lapų ir žiedų link. Taigi priešpilnis – tinkamiausias metas persodinti orchidėjas, atskirti ir sodinti ūgliukus. Kuo arčiau pilnaties persodinami augalai, tuo labiau jie stiebiasi į viršų, todėl orchidėjas, kurios skrotelę augina aukštyn, geriau persodinti labiau pilnaties link, o besiplečiančias į šonus – vos prasidėjus priešpilniui. (Tiesa, dieną prieš pilnatį gėlių judinti jau negalima.)

Per priešpilnį augalai iš substrato pasiima daugiau vandens ir maisto medžiagų (mat silpnėja žemės trauka), todėl nuo jaunaties iki pilnaties juos reikia šiek tiek gausiau laistyti.

Pilnatis: grožėkitės žiedais

Šiuo metu mažiausiai gyvybinės energijos turi šaknys: ji nukeliauja į lapus, žiedus. Suspindi šie visu grožiu! Padėkite jam atsiskleisti – įkomponuokite orchidėją jos vertoje vietoje.
Dabar svarbu kovoti su kenkėjais. Tinka pakeisti paviršiuje sudūlėjusį substratą. Nereikėtų skabyti orchidėjos žiedų ar jų skinti. O ir persodinti gėlių kol kas nepradėkite.
Kol yra pilnatis, tinka ruošti substratą, tręšti orchidėjas.

Delčia: švaros procedūros

Skysčiai vėl grįžta į šaknis, tad kol kas nereikėtų jų judinti, nes lengva pažeisti, ir orchidėja dėl to gali žūti (beje, ne tokias lepias šaknis turinčius augalus sodinti galima ir per delčią). Daugiau dėmesio verta skirti antžeminei augalo daliai: purkšti augalą imituojant ryto rasą (galima ir su trąšomis), nuprausti lapus.

Priminimas

Jei nesate įgudę atskirti delčią nuo priešpilnio, pasinaudokite vaikiškai paprasta taisykle: kai prie mėnulio pjautuvo mintyse prirašę statmeną brūkšnelį gaunate raidę P, mėnulis priešpilnis, jei raidę D, dabar delčia.

Universalus patarimas

Ne visada yra galimybė laukti priešpilnio mėnulio, kad persodintumėte skursti pradėjusią orchidėją. Nieko baisaus nenutiks, jei imsitės ją gelbėti ir per delčią, tačiau būtų geriausia tai daryti, kai mėnulis pereina į Mergelės ženklą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis