Standartinis 10 arų sklypas: kaip sukurti estetiką

Pradėjus apželdinti sklypą prie gyvenamojo namo svarbu ne tik pasirinkti patinkančius augalus ir juos pasodinus kruopščiai prižiūrėti – pirmiausia reikėtų suplanuoti erdvę ir suskirstyti ją zonomis. Taip bus lengviau sukurti estetišką, vientisą ir stilingą nuosavo namo aplinką.

Šis maždaug 10 arų sklypas viename Vilniaus gyvenamųjų namų rajonų – tipiškas miesto gamtovaizdžio pavyzdys. Standartinis sklypas beveik taisyklingo kvadrato formos, ribojamas tvoros, už kurios prasideda kaimynų valdos, o lygus reljefas, kuriame nėra natūraliai augančių augalų, lemia aplinkos stilių. Kvadratiniame sklype namas pastatytas arčiau gatvės, rytiniame kampe, kad likusioje dalyje būtų galima sukurti estetišką aplinką su atskira poilsio zona.


Pailsėti skirtas kampelis įkomponuotas atokiau modernaus dviaukščio namo baltu fasadu, palei galinę sklypo tvorą vakarinėje jo dalyje. Čia pastatyta ažūrinė medinė pavėsinė, nukreipta į vidinį namo kiemą. Kaip ir namas, ji apdengta žalios spalvos stogu. Žydinčiomis vienmetėmis gėlėmis papuoštoje pavėsinėje šeimininkai pastatė didelį medinį stalą ir suolus, ant kurių patogiai susėda ne tik visa šeima, bet ir būrys draugų.


Šiame poilsio kampelyje galima smagiai leisti laiką net lietingą vasaros dieną – pavėsinė su stogu saugo ir nuo kaitrių saulės spindulių, ir nuo lietaus. Greta jos šeimininkai pastatė lauko židinį, kad būtų galima pasimėgauti lauko kepsniais. Norėdami sukurti privatumo atmosferą, galinę sklypo ribą, skiriančią jį nuo kaimynų valdų, šeimininkai tankiai apsodino tujomis – jos kone aklinai užstoja vidinį kiemą, poilsio zoną ir kartu suteikia jaukumo.


Tvarkinga veja apsodintą sklypą dailiomis lenktomis linijomis raižo takeliai, išgrįsti stačiakampėmis betoninėmis trinkelėmis. Prieš klodami trinkeles, šeimininkai nesistengė nuspėti, kur bus daugiausia vaikštoma – nuspręsta suformuoti plačius, į aikšteles panašius takus, kuriais būtų patogu vaikščioti po visą kiemą.


Platus „eglute“ išklotų trinkelių takas veda lauko poilsio zonos link, lenkta linija sukasi aplink namą, į vartų pusę. Palei jį šeimininkai sumontavo santūraus dizaino modernius lauko šviestuvus, kurie sutemus žymi tako ribas ir kuria romantišką nuotaiką. Kad pilkos plačių takų plokštumos neatrodytų nuobodžiai, kai kur juose paliktos nedidelės klombos gėlėms – pilką koloritą vasarą praskaidrina ryškiai oranžiniai gvazdikėlių žiedai.


Žaliame vejos fone itin išryškėja dekoratyvūs gėlynai. Aplinkoje jie įkomponuoti tarsi atskiros netaisyklingos formos salelės, kurias šeimininkė apsodino skirtingais augalais ir papuošė dekoratyviais elementais. Gėlynai išdėstyti netoli nuo poilsio zonos su pavėsine, kad būtų matyti ir nuo fasadinės sklypo dalies, ir nuo vidinio kiemo bei įėjimo į namą. Medžio žieve mulčiuotose dekoratyviose salelėse šeimininkai komponavo ir spygliuočius krūmus bei nedidelius medelius, ir lapuočius vijoklinius augalus, ir žydinčias gėles.


Dauguma gėlynuose pasodintų – neįprastų formų, skiepyti, svyrančiomis šakomis, nugenėti, taisyklingų formų, kad sukurtų tvarkingos, estetiškos aplinkos įspūdį. Dekoratyvumui pabrėžti gėlynuose buvo įkomponuota keletas šamotinių ažūrinių rutulių, kai kurie vazonai su žydinčiomis gėlėmis įstatyti į šamotinius stovus.


Norėdami sukurti išskirtinę savo namo aplinką, šeimininkai ją papuošė brangiais ir dekoratyviais neįprastų formų medžiais. Kad jie nesusilietų su visuma, bet taptų išskirtiniais gamtovaizdžio akcentais, jiems specialiai parinkta vieta šiek tiek atokiau nuo gėlynų. Vidiniame kieme, netoli poilsio zonos ir gėlynų, puikuojasi įspūdingas bonso tipo medis, kurio šakos – tarsi taisyklingos formos rutuliai. Be to, greta namo pasodinti keli skiepyti spygliuočiai svyrančiomis šakomis, puikiais žiedais žydintis skiepytas alksnis ir dekoratyvus riešutmedis su ryškios vyšninės spalvos lapais.


Nuotraukos Kęstučio Kurienias, asistentė - Modesta Jurkutė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis