Skaitytojos patirtis: kaip susikurti svajonių gėlyną

Skaitytoja Gražina savo sode norėjo turėti gėlyną, kurį puoselėti būtų kuo paprasčiau. Kaip susikurti gėlyną, kurio priežiūra pernelyg nevargintų, o žiedai džiugintų ir kitąmet, konsultuoja kraštovaizdžio architektė Goda Characiejienė.

Vieta


Gėlynui buvo numatyta vieta naujai įrengtoje sodyboje, prie kurios veši žolė, auga keli vaismedžiai ir daržas. Kadangi sodybos šeimininkė norėjo aplinką papuošti naujais augalais, gėlynui buvo parinkta tinkamiausia vieta – priešais terasą, šalia malkinės. Toks sprendimas buvo logiškiausias, nes tokiu būdu yra išplečiama erdvė, žvilgsnį patraukia ir patys augalai, ir už jų plytinčios pievos, o gėlynu galima grožėtis žvelgiant iš terasos.


Be to, kadangi planuojama keisti tvorą, taip bus įrėmintas gėlynas, o žvilgsnio netrikdys šalia esantys pastatai. Numatomo gėlyno plotas: 4400x2400, apie 11 kv.m


Augimvietė


Apšvietimas – pakankamas, vidutinis, parinkta vieta „gauna“ vakarinės, šiek tiek pietinės saulės. Dėl to buvo parinkti augalai, kurie mėgsta saulę, bet toleruoja pavėsį. Dirvos derlingumas pakankamas, nes ji yra įdirbta, netoliese – daržas. Sklypas yra Aukštaitijos regione, šios vietos atsparumas šalčiui priskiriamas 4-5 zonai. Kadangi šeimininkai gėlynui nusiteikę skirti kuo mažiau laiko, buvo parinkti daugiamečiai augalai, kurie yra pakankamai atsparūs ir žiemoja nepridengti.

Gėlės
Gėlės
Shutterstock nuotr.


Sprendimas


Natūralistinis gėlynas (daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės) buvo tinkamiausias gėlynui, nes šiai vietai trūksta neformalaus, neįpareigojančio dekoratyvumo. Gėlynui parinkta paprasta geometrinė forma, nes gerai įsikomponuoja aplinkoje, dera su kitomis erdvėje esančiomis formomis.


„Gėlyno stilius – kaip ir norėjo šeimininkai – bus laisvas. Kuriamas natūralistinis gėlynas, kuris įprastas ir populiarus Vakarų šalyse.


Be jau minėtų veiksnių augalai parinkti atsižvelgiant į jų žiedynų formą, spalvą, tekstūrą. Dekoratyvumą kuria skirtingos žiedynų formos: plokščia – kraujažolė; šluotelės – vingiris, miskantas, sora; ramunės žiedo forma – saulainė, snaputis; vertikalės – šalavijas; smulkūs maži žiedeliai – rasakila, žiognagė.


Kadangi šeimininkė mėgsta oranžinių, raudonų, geltonų atspalvių augalus, jie ir dominuoja šiame gėlyne. Šiltus tonus papildo kontrastuojantys mėlyni žiedų (pavyzdžiui, šalavijas, snaputis) ir lapų (sora, vingiris) atspalviai.

Augalai išdėstomi nedidelėmis grupelėmis po du-tris, jas atkartojant visame gėlyne. Gėlyno gilumoje sodinami aukščiausi augalai, priekyje – žemesni.


Augalai parinkti taip, kad žydėjimas būtų kuo ilgesnis: nuo svogūninių augalų pavasarį, iki pat vėlyviausių gėlių (astras, saulainė, miskantai) rudenį. Visi augalai daugiamečiai, nereiklūs priežiūrai, žiemoja nedengiami“, – pasakojo kraštovaizdžio specialistė.


Kraštovaizdžio architektė augalus sklypui parinko iš Rasos Laurinavičienės kolekcijos:




Gėlės sklype išdėstytos štai taip (plano fragmentas):


Pasiruošimas kovo mėnesį:

Gėlynas balandžio mėnesį:

Gegužės mėnesį gėlynas atrodė taip:

Gėlynas rugpjūčio mėnesį:

Konsultavo kraštovaizdžio architektė Goda Chraciejienė, www.sodoformos.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis