Skaitytojas klausia: ar reikia rašytinio kaimynų sutikimo sodinant gyvatvorę?

Dailinant savo būstą ir jo aplinką labai svarbu tai, kaip sutariate su kaimynais, nes sprendžiant kai kuriuos klausimus jų sutikimas yra būtinas. Visgi daug klausimų sukelia abejonių, vieną iš jų analizuosime šiame straipsnyje.

Skaitytojas klausia: „Norėjome pasiteirauti dėl gyvatvorės sodinimo. Ieškant informacijos internete supratome, jog norint atskirti sodo sklypą nuo kaimyninio sklypo gyvatvore per šių sklypų ribą galima turint rašytinį kaimyninio sklypo savininko sutikimą. O jeigu gyvatvorė statoma ne per sklypų ribą, o palikus 1 m iki kaimyninio sklypo ribos? Ar tokiu atveju taip pat reikalingas kaimynų sutikimas“

Į klausimą atsako Aplinkos ministerijos Kraštovaizdžio skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Ulkienė: „Sodinant tinkamu atstumu (kaip nurodyta toliau minimame teisės akte), kaimyno sutikimo nereikia.

Dėl to svarbu žinoti, kokiu atstumu galima sodinti medžius ir krūmus. Sodinimo atstumus reglamentuoja aplinkos ministro 2005-07-01 įsakymu Nr. D1-338 „Dėl statybos techninio reglamento STR 2,02,09:2005 „Vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji pastatai“ patvirtinimo:
5. Nuo kaimyninių sklypų ribų ir gatvės raudonosios linijos medžių ir krūmų sodinimo atstumai turi būti:
5.1. krūmų ir gyvatvorių - ne mažiau kaip 1 m;
5.2. žemaūgių medžių, išaugančių ne daugiau kaip iki 3 m aukščio −2 m;
5.3. kitų medžių − 3 m.
6. formuojant gyvatvorę, jos aukštis sklypo šiaurės, šiaurės rytų ar šiaurės vakarų pusėje turi būti ne didesnis kaip 1,3 m.“

Turite klausimų susijusių su aplinka? Rašykite: manonamai@delfi.lt

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis