Ruoškimės: gėlių daigeliai jau greitai įsikurs lauke

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šimtmečiais auginamos vis tos pačios gėlėspelargonijos, našlaitės, petunijos. Bet dabar nuolat išvedamos įvairiausios naujos gėlių veislės. Jų įvairovė didžiulė, tad pirkdami daigelius turėtume žinoti, ko iš jų tikimės ir kur sodinsime.

Kaip išsirinkti daigelius?


Selekcininkų kūryba skirta džiuginti mus spalvų ir formų įvairove. Kita vertus, toje veislių gausybėje išlieka nereikliausios ir gražiausios – juk jei gėlės labai lepios ir apie jas reikia daug tūpčioti, tos veislės niekas antrą kartą nebeperka...

Taigi, kad ir tos pačios rūšies, bet skirtingų veislių gėlės viena nuo kitos be galo skiriasi. Kokia veislė jums gražiausia – galima išsiaiškinti pavarčius katalogus gėlėmis prekiaujančiose parduotuvėse.


Geriausia pirkti jau žydinčius ūgtelėjusius augalus – negrės netikėtas siurprizas, kad gėlė nederės kompozicijoje, kurią taip nuoširdžiai kūrėte. Be to, greičiau džiaugsitės spalvingais žiedais.


Lengviausia auginti vienmetės gėles – jos nereiklios, greitai pražysta, žydi gausiai ir ilgai, o atėjus žiemai nereikia sukti galvos, kur laikyti. Beje, didžioji dalis jų sav

o tėvynėje yra daugiamečiai ar bent dvimečiai augalai, tik mūsų kraštuose neturi sąlygų džiaugtis ilgu gyvenimu.

Sveikata – svarbiausia


Prieš perkant daigelį atidžiai apžiūrėkite, ar ant augalo lapų nėra dėmių. Atkreipkite dėmesį, kad nebūtų puvinio, pažiūrėkite, kad šaknys nebūtų parudavusios, įtrūkusios. Ir stiebas turi būti sveikas. Jei matyti šlapių žaizdelių, ten gali patekti grybinių ligų sporų – šių daugybė sklando ore. Jos dygsta tik drėgnoje aplinkoje, todėl pažeidimai pavojingi augalėlio sveikatai.


Kai šalnos nebegresia


Vasarinės vienmetės gėlės gali augti tik esant pliusinei temperatūrai, tad sodinkite praėjus šalnoms. Jų pasitaiko visą gegužę (kartais net ir birželį). Pelargonijas, surfinijas, spriges tai gali pražudyti. Dėl šventos ramybės pavasarį pasodinkite minusinės temperatūros nebijančių našlaičių, raktažolių, erikų, o vasarines gėles kol kas auginkite namuose arba tiesiog neskubėkite pirkti. Jas lauke įkurdinkite tik gegužei baigiantis.


Augalus prie lauko sąlygų reikia pratinti palaipsniui. Prekybos vietoje reikėtų pasiteirauti, ar gėlės jau buvo lauke, ar išneštos tik parduodant. Pro stiklus į patalpas nepatenka ultravioletinių spindulių, ir pirmą kartą daug jų gavusi gėlytė gali nudegti. Taigi augalus į lauką išneškite arba apniūkusią dieną, arba truputį palaikykite saulėje ir pridenkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis