Rugpjūtis – rožių akiavimo metas

Arbatines hibridines ir floribundines rožes geriausia dauginti akiavimu, miegančia akute (rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje), akiuojant į paprastojo (Rosa canina) arba gausiažiedžio (Rosa multiflora) erškėčio poskiepius. Poskiepių šaknies kaklelis turi būti 0,8-1,2 cm skersmens. Rudenį surinktos paprastojo erškėčio sėklos stratifikuojamos, pavasarį sėjamos į lysves, o sudygę daigai išpikuojami eilėmis. Tarp eilių paliekama 60-70 cm tarpueiliai, tarp augalų – 10-15 cm. Paprastojo erškėčio poskiepiai akiavimui tinkami tik antraisiais metais. Gausiažiedžio erškėčio sėklos stratifikuojamos per žiemą, sėjamos anksti pavasarį į lysves (jei norima išauginti geresnius poskiepius) arba į dėžutes šildomose patalpose. Į eilutes pikuojami gegužės mėnesį, o rugpjūčio pabaigoje dauguma jų tinkami akiavimui. Prieš akiavimą poskiepiai atkaupiami, nuvalomas šaknies kaklelis, pašalinami nereikalingi ūgliai.

Įskiepiai imami nuo nesergančių geros veislės krūmų, surišami į ryšelius, pritvirtinama etiketė su veislės pavadinimu ir įdedami į kibirą su vandeniu taip, kad 1/5 būtų apsemta. Akiuojant įskiepių negalima laikyti saulės atokaitoje. Akiavimo peilis turi būti aštriai išgaląstas. Iš pradžių galandame rupesniu galąstuvu, po to švelnesniu, o baigdami perbraukiame peilį per odinį diržą. Darbo metu peiliui nuvalyti reikia turėti skudurėlį arba (dar geriau) ant rankos užmaunamą audeklinę rankovę su gumelėmis galuose.

Paruošiama reikiamo ilgio (20-25 cm) ir pločio (1,0-1,5 cm) sintetinė plėvelė poskiepiui užrišti. Akiuoja trys žmonės: pirmasis atkaupia ir nuvalo poskiepius, antrasis akiuoja, trečiasis apriša. Akiuojama taip: poskiepyje daroma T raidės įpjova, iš abiejų pusių atverčiama žievė, po to pjūvio vietoje įstatoma akutė. Rišti pradedama nuo apačios. Geriausia akiuoti ryte ir pirmoje dienos pusėje, nes tuo laiku vykstantys gyvybiniai procesai intensyviausi ir lengviausia atlupti žievę.

Po dviejų savaičių, nukritus lapkočiui, sprendžiama, ar akutė prigijo, ar ne. Poskiepiai apkaupiami žeme iki akutės, o žiemai užpilami 15-20 cm storio durpių sluoksniu. Prigijus akutei, nupjaunamas laukinio poskiepio stiebas, paliekant kelių centimetrų ilgio stuobrelį. Kitais metais išaugęs ūglis patrumpinamas, paliekant 5-6 lapus, iš lapų pažasčių išaugę ūgliai suformuos gražų kerą, kuris rudenį tiks realizavimui. Floribundines, poliantines, miniatiūrines, laipiojančias rožes galima dauginti gyvašakėmis (pusiau sumedėjusiais auginiais), tačiau tolimesniam rožių sodinukų auginimui reikia šildomų patalpų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis