Rožių sodinimas rudens metu

Tinkamiausias rožių sodinukų sodinimo laikas – vėlyvas ruduo ir ankstyvas pavasaris. Rožės plikomis šaknimis sodinamos tik ramybės būsenoje. Rudenį – ne anksčiau spalio mėn. ir iki tol, kol galima įdirbti žemę. Rudeninio sodinimo pranašumas – rožės pavasarį pradeda anksčiau augti.

Vietos parinkimas

Rožėms reikia daug saulės, tačiau lengvas šešėlis ankstyvą popietę netgi naudingas. Taip pat yra nemažai veislių, kurioms užtenka 4-5 valandų saulės per dieną. Pakankamai geras dirvos drenažas taip pat yra svarbu. Rožė neaugs, jei šaknys nuolat mirks vandenyje. Daugiausiai priežiūros (gero dirvožemio, saulėtos vietos) reikalauja gausiai pakartotinai žydinčios rožės: Arbatinės Hibridinės, Floribundinės, Poliantinės ir kt. Tačiau yra nemažai rožių/erškėčių, kurie gali augti skurdžiame dirvožemyje ir įsitvirtinę krūmai reikalauja mažai priežiūros (tai rūšys ir artimi hibridai, daugelis senovinių Europos rožių).

Dirvožemis

Idealus dirvožemis – lengvas priemolis (pH 6-6,5), turtingas maistinėmis medžiagomis bei humusu. Tačiau gerai rožės augs ir daugelyje kitų dirvožemių. Labai kalkinga dirva – kenksminga. Į labai molingą dirvą reiktų pridėti smėlio, komposto ar perpuvusio mėšlo, o į smėlingą – komposto ar perpuvusio mėšlo, šiek tiek molio. Dirvožemis, kuriame rožės augo daugiau nei 10 metų – netinkamas naujoms rožėms. Naujai pasodintos rožės skurs, netgi jei seniau toje vietoje augusios klestėjo. Tuomet reikia naujai rožei iškasti duobę (apie 1 m skersmens ir 45 cm gylio), žemę išnešti (į daržą ar kitur, kur neaugs rožės) ir pripilti naujų žemių. Arba leisti bent du metus žemei atsigauti.

Sodinukų sodinimas plikomis šaknimis

Tinkamiausias tokių sodinukų sodinimo laikas – vėlyvas ruduo ir ankstyvas pavasaris. Rožės plikomis šaknimis sodinamos tik ramybės būsenoje. Rudenį – ne anksčiau spalio mėn. ir iki tol, kol galima įdirbti žemę. Rudeninio sodinimo pranašumas – rožės pavasarį pradeda anksčiau augti. Prieš sodinant reikia pašalinti pažeistas šaknis ir stiebus. Šaknis trumpinti nedaug - apie 1 cm, palikti visas smulkias šakneles. Rudeninio sodinimo metu rožių genėti nereikia. Pavasarį naujai pasodintų krūmų stiebus trumpinti iki 15 cm.

Jei stiebai apvytę, ar sausos šaknys – prieš sodinimą visą krūmą (kartu su šakomis) reikia pamerkti į vandenį 12-24 valandoms. Iškasti didelę ir pakankamai gilią duobę, kad joje laisvai tilptų rožių šaknys. Rožes reikia sodinti taip, kad skiepijimo vieta (vieta, iš kur išauga pirmosios šakos) būtų apie 5-10 cm po žeme. Sodinant nereikia per jėgą lenkti, perlenkti šaknų – tuomet geriau per ilgas ištįsusias šaknis patrumpinti. Gerai palaistyti. Pasodintus sodinukus (tiek pavasarį, tiek rudenį) apmulčiuoti apie 10-15 cm dirvožemiu.

Tai apsaugos stiebus nuo suvytimo (džiovinančios saulės, vėjų, šalčių), kol nepradėjo funkcionuoti šaknų sistema. Išaugus naujiems ūgliams (apie 5 cm), ir praėjus šalnų pavojui, pašalinti žemes. Sodinimo metu nenaudoti jokių mineralinių trąšų. Sodinant vijoklines rožes šalia sienos, šaknis reikia nukreipti tolyn nuo sienos. Sodinti taip, kad šakos linktų link sienos. Prie namo sienų pasodintas rožes reikia gausiau laistyti, ypač pirmaisiais metais.

Tręšimas

Pirmais metais po pasodinimo, jei tinkamai paruošta dirva, rožių tręšti nereikia, vėliau – reikia reguliariai tręšti vieną ar du kartus sezono metu (daugiau tręšti nerekomenduojama). Pavasarį rekomenduojama tręšti organinės kilmės trąšomis. Jei jų neturite – tręškite kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis, kuriose gausiau azoto. Vasarą – birželį arba liepą – tręškite mineralinėmis trąšomis, skirtomis žydintiems augalams. Nuo rugpjūčio mėn. jau nebereikia tręšti, kad augalas nebeaugintų naujų ūglių, kurie nespės subręsti iki pirmųjų šalčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis