Botanikės patarimai apie puansetiją – kaip puoselėti ir ką daryti jai nužydėjus

Kalėdų žvaigžde ar tiesiog Kalėdų gėle vadinama puošniausioji karpažolė, savo vardą užsitarnavo ne be reikalo – tai iš tiesų puošnus ir akį traukiantis augalas. Tai gali patvirtinti tūkstančiai šalies gėlių augintojų, kadangi šis augalas Lietuvoje yra labai populiarus. Jis pražysta kaip tik švenčių metu, tačiau ne žiedai yra gražiausia jos dalis – raudoni „žiedlapiai“, kuriuos kai kas laikytų jos žiedais, iš tiesų yra pažiedlapiai. Praktiniais patarimais, kaip rūpintis iš Centrinės Amerikos dalies atkeliavusiu augalu, papasakojo Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo Gėlininkystės kolekcijų sektoriaus mokslo darbuotoja dr. Judita Varkulevičienė.

Puošniausioji karpažolė (Euphorbia pulcherrima), be jau minėtų pavadinimų, turi ir dar vieną vardą – puansetija, kurį gavo dėl JAV ambasadoriaus Joelio Robertso Poinsetto, kuris dirbdamas diplomatinį darbą Meksikoje 1828 metais pastebėjo šį augalą ir pristatė jį Jungtinėse Valstijose. Tai karpažolinių šeimos daugiametis augalas, kuris savaime auga Centrinėje Amerikos dalyje (Meksikoje, Gvatemaloje, Floridoje) drėgnose paatogrąžių srityse.


Gamtoje karpažolė užauga iki 3–4 m aukščio. Kambariuose puošniausiosios karpažolės gali užaugti iki 1,5 m. Didžiausia augalo puošmena – raudoni pažiedlapiai, kuriuos nežinant galima supainioti su žiedais. Iš tiesų, šios pažiedės laikomos kur kas gražesnėmis nei tikrieji žiedai, kurie yra smulkūs, išaugantys pažiedžių centre. Nors įvairių rūšių karpažolių pažiedlapiai gali būti ir kitokių spalvų – baltos, rausvos ar rožinės, Lietuvoje dažniausiai parduodamos būtent raudonos spalvos gėlės.


Shutterstock nuotr.


Puošniausios karpažolės yra jautrios šalčiui, todėl nusipirkę šį augalą, stenkitės namo jį gabenti kuo geriau apsaugoję nuo šalčio ir vėjo.


Šilumos poreikis svarbus ir augalui atsidūrus namuose. „Augalas yra šilumamėgis, todėl reikėtų saugoti nuo šalto skersvėjo ar oro. Vieta – šviesi, augalas mėgsta šešėlį, todėl reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tinkamiausia temperatūra žydėjimo metu 16-20 ⁰C. Laistyti reikia šiltu vandeniu, žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia. Tręšti kas 2 savaitės trąšomis skirtomis žydintiems augalams“, – patarimus dalija J. Varkulevičienė.


Puošniosios karpažolės neretai būtent ir perkamos šventėms, kai norima Kalėdoms pasidžiaugti raudonais jos pažiedlapiais – jie subtiliai papildo namų puošybą. „Norint, kad išaugintų raudonus lapus, augalą reikia 1 mėnesį, spalio ar lapkričio mėnesiais laikyti trumpos dienos režimu – 14 valandų per parą augalas turi būti tamsoje. Kad būtų visai tamsu, augalą galima uždengti kartono dėže“, – pataria pašnekovė.


Shutterstock nuotr.


Tolesnis auginimas. Šventėms pasibaigus, neretai karpažoles ištinka eglučių likimas, vis dėlto, kaip ir eglutes galima persodinti kieme, taip ir puošniųjų karpažolių išmesti nebūtina – jeigu norite, galite jas auginti ir toliau, kadangi tai – daugiametis augalas. „Paprastai augalai auginami kaip vienmečiai. Galima išlaikyti peržydėjusį augalą daugelį metų, bet tai sudėtingas darbas, reikalaujantis didelės kantrybės. Peržydėjusį augalą reikia nugenėti, jis apkarpomas paliekant po 2-3 pumpurus ant šakos. Augalas su vienu stiebu sutrumpinamas iki 10 cm ilgio. Pastatykite augalą ant rytinės ar vakarinės palangės, laistykite labai saikingai. Netrukus pradės sprogti pumpurai. Per vasarą užaugs puikus krūmelis. Pavasarį galima persodinti į naują žemę, pradėti daugiau laistyti ir tręšti. Jei greitai auga, galima patrumpinti šakas, kad daugiau šakotųsi“, – pataria J. Varkulevičienė.


Shutterstock nuotr.


Gamtoje neretas atvejis, kai ryškios spalvos signalizuoja, kad augalas ar gyvūnas yra nuodingas ar geba apsiginti. Karpažolė, nors ir graži, tačiau taip pat turi šią savybę – jų pieną primenančios sultys yra nuodingos. Tiesa, jos nesikaupia augalo paviršiuje, tad tiesiog auginant gėlę, didelės rizikos nėra. Vis dėlto, genint ar persodinant galima užsidėti pirštines, kadangi karpažolių sultys dirgina odą, akis, burnos gleivinę. Šias gėles reikėtų saugoti nuo naminių gyvūnų ir mažų vaikų, nes būtent jie, nesuvokdami pavojaus, dažniausiai ir nukenčia nuo dirginančių puansetijos sulčių.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis